Україна та Італія зацікавлені у поглибленні співпраці на рівні парламентів. Про це йшлося на зустрічі членів міжпарламентської групи дружби Україна-Італія з куратором аналогічної групи в парламенті Італії, членом партії «Форца Італіа» Уго Каппеллаччі та Почесним консулом України в регіоні Сардинія Ентоні Гранде.

Як зазначив на початку зустрічі співголова групи дружби Сергій Алєксєєв, ця зустріч була ознайомчою і мала на меті визначитись з подальшим планом роботи. Він нагадав, що 2017 року був підписаний Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Палатою Депутатів Республіки Італія, що вивело міжпарламентську співпрацю на новий інституційний рівень.

«Це всього 14 угода, яку підписав італійський парламент. І саме завдяки цій угоді в парламенті Італії стало можливо формально утворити групу дружби. За регламентом парламенту Італії має бути визначено всього 5 депутатів для співпраці з парламентом іншої країни за певними напрямками. Нам також треба буде визначити зі складу групи 5 осіб, які будуть курувати ці напрямки», - пояснив Сергій Алєксєєв.

За словами народного депутата, серед основних напрямків подальшої співпраці можуть бути визначені, зокрема, загальнополітичний, економічний, культурний, медичний, бо багато наших воїнів зараз проходить реабілітацію в Італії. Крім того, Сергій Алєксєєв нагадав, що вже на найближчий час заплановано важливу подію - відкриття у середмісті Флоренції пам’ятника Тарасові Шевченку.

«На нас чекає дуже велика подія - у Флоренції будемо відкривати пам'ятник Тарасу Шевченку. Це буде в самому центрі міста. Всі необхідні формальності врегульовані, монумент готовий», - розповів він.

У свою чергу, Уго Каппеллаччі висловив упевненість, що ця зустріч закладе основу для подальшої плідної співпраці. За його словами, хоча міжпарламентська група дружби Італія-Україна існувала і раніше, вона носила неформальний характер. Однак, за новим законодавством, було створено вже нову офіційну групу. Уго Каппеллаччі поінформував, що найближчим часом заплановане проведення організаційного засідання групи за участі Надзвичайного та Повноважного Посла України в Італії Євгена Перелигіна, де буде визначено напрямки роботи та відповідальних за них осіб.

«Я певний, що на нас чекає багато роботи в рамках нашої міжпарламентської групи в багатьох напрямках. Вважаю дуже слушними почати зі встановлення нематеріальних зв'язків між нашими народами та зміцнення дружби. Наступним кроком буде вже більш прагматична робота. Логічно потім було б перейти до транспортного сполучення, адже саме воно забезпечуватиме тісні зв'язки та співпрацю», - сказав він.

Уго Каппеллаччі також повідомив, що вже є план навесні наступного року провести низку заходів щодо промоції Італії в Україні, а також багато інших проектів, які б можна було реалізувати разом.

Також співголова групи дружби Дар‘я Володіна повністю підтримала позицію Уго Каппеллаччі щодо необхідності посилення культурних зв'язків та роботи за іншими напрямками. Сприятиме цьому, за її словами, велика чисельність народних депутатів, які входять до складу міжпарламентської групи дружби.

«Сьогодні важливе зміцнення наших зв'язків у культурному напрямку, також можемо поглиблювати освітній напрямок. Мені як представнику Комітету з питань податків та митниці також цікаво обмінятись досвідом з економічних питань. Наша міжпарламентська група дружби є однією з найбільших аналогічних груп у парламенті, тому ми будемо ефективно працювати», - сказала вона.

У свою чергу присутній на зустрічі Почесний консул України в регіоні Сардинія Ентоні Гранде наголосив на важливості встановлення особистих контактів, що може бути в подальшому корисним для налагодження ділових зв'язків.

«Це велика честь для мене представляти український народ в Італії. Дуже сподіваюсь, що наша робота допоможе встановити тісні зв'язки між Україною та Італією у сфері політики, бізнесу, соціальної роботи і це допоможе нам вести плідну роботу. Встановити особисті стосунки дуже важливо», - додав він.

Наприкінці зустрічі Сергій Алєксєєв відзначив, що економічна співпраця є сильним підґрунтям для політичної співпраці обох країн. А враховуючи, що до складу міжпарламентської групи дружби Україна-Італія входять представники майже всіх парламентських комітетів, на групу можна спиратись у розвитку багатьох напрямків співпраці.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30