Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг з трибуни Верховної Ради України звернувся до українського Парламенту.

На початку свого виступу Єнс Столтенберг привітав оновлення в Україні. «Новий Президент, новий Парламент, нові можливості», - сказав він і зауважив, що багато хто з присутніх в залі вперше обраний народним депутатом і вперше - в політиці.

Генеральний секретар НАТО зазначив, що сам був членом Парламенту і тому розуміє, «наскільки це складно бути депутатом і, особливо, у дуже важливі часи для цієї країни».

Очільник НАТО поінформував, що сьогодні з ним в Україну прибули 29 представників Північноатлантичної Ради і представник Північної Македонії, яка невдовзі стане тридцятим членом Організації. «Таким чином, всі члени Альянсу представлені сьогодні в Києві», - сказав Єнс Столтенберг.

Він підкреслив: «Кожен посол представляє свою власну країну і кожна країна підтримує вас з тим, щоб у майбутньому ви знали – НАТО буде на вашому боці!».

Єнс Столтенберг акцентував увагу на військовій агресії Російської Федерації проти України. «Більш як п’ять років тому російські солдати незаконно анексували Крим. Цей акт завдав важкого удару по Україні і підірвав мир і стабільність у всій Європі», - зазначив він та наголосив: «НАТО не сприймає і не буде сприймати незаконну і нелегітимну анексію Криму».

Генеральний секретар закликав Росію «повернути контроль над півостровом Україні і припинити свої дії з дестабілізації на сході України. «Всі члени НАТО з Європи і Північної Америки єдині у своєму засудженні російської поведінки», - підкреслив Єнс Столтенберг.

Він привітав «найбільший обмін полоненими з часів анексії Криму» між Україною і Росією, який нещодавно відбувся. «Це був крок у правильному напрямку. Разом із зусиллями у нормандському форматі це допомагає і повністю впроваджувати Мінські угоди», - додав Єнс Столтенберг.

При цьому, очільник НАТО підкреслив: «Росія несе відповідальність за впровадження цих угод. Росія повинна припинити свою підтримку бойовиків і найманців на сході. Вона повинна вивести свої сили і озброєння з української території. І спостерігачі ОБСЄ повинні отримати повний і безперешкодний доступ до всієї території України». Окрім того, за його словами, «має бути понесена відповідальність за знищення літака рейсу МH17, коли загинули 298 людей».

Генеральний секретар привітав прагнення Президента України Володимира Зеленського знайти мирне врегулювання конфлікту на сході України, який триває вже більш як п’ять років і в результаті якого загинуло понад 13 тисяч українців і продовжують гинути майже кожного тижня. Більше мільйона людей були змушені покинути свої домівки, інші – не мають можливості жити нормальним життям. «Цим стражданнями потрібно покласти край», - сказав Генеральний секретар НАТО.

Він поінформував, що НАТО протягом багатьох років підтримує інституції і Збройні сили України: «Останнім часом через комплексний пакет допомоги, допомагаючи запроваджувати важливі реформи з покращення командування і управління збройними силами, удосконалення системи військової освіти і підготовки, заохочення переходу на стандарти НАТО, а також забезпечення більшої стійкості проти гібридних загроз, кібератак та дезінформації». За його словами, останнім часом також була посилена підтримка українських Військово-Морських Сил у Чорному морі, в тому числі, через співпрацю ВМС, збільшення обміну інформацією, портовими візитами та навчаннями.

Єнс Столтенберг підкреслив, що підтримку Збройним Силам надають також окремі члени Альянсу, «демонструючи важливість трансатлантичного зв’язку, а також нашого партнерства з Україною».

Керівник Альянсу зауважив: «Наше партнерство не дорога з одностороннім рухом. Попри надзвичайно складні обставини вдома, Україна протягом багатьох років довела, що вона є міцним і ефективним партнером НАТО, беручи участь у місіях і операціях НАТО по всьому світі від нашої тренувальної місії в Афганістані, до розгортання військових інженерів в Косово. Вона також робить свій внесок в сили реагування НАТО і готується робити свій внесок в тренувальну місію в Іраку».

Єнс Столтенберг подякував Україні за допомогу в удосконаленні і покращені євроатлантичної безпеки.

«Цей новообраний Парламент має можливість змінити Україну на краще», -сказав очільник Альянсу і підкреслив, що очікує запровадження Закону про національну безпеку, який був прийнятий минулого року і передбачає парламентський нагляд над відомствами безпеки і оборонними інституціями, а також реформування Служби безпеки. «Радники НАТО будуть працювати з вами над запровадженням євроатлантичних принципів і найкращих зразків роботи для посилення верховенства права, забезпечення прав меншин, для боротьби з корупцією, для того, щоб всі аспекти державного життя були відкритими і прозорими. З тим, щоб інституції України краще служили інтересам народу України», - зауважив він та додав: «Це буде підтримувати прагнення України вступити до НАТО».

«Як суверенна держава Україна має право вибирати свої власні системи безпеки. Двері НАТО залишаються відчиненими. Дорога до членства в НАТО не є легкою. Тим, хто хоче цього, необхідно мати відданість і здійснювати значні реформи, але врешті-решт, членство – це є рішення членів Альянсу НАТО і тих, хто хоче до нього приєднатись, і лише для них», - сказав Єнс Столтенберг. Він також підкреслив: «Ніхто за межами країни не має права вето! Час сфер впливу відійшов у минуле!».

Генеральний секретар НАТО поінформував про відвідання вчора Північноатлантичною Радою Одеси і, зокрема, Національної морської академії, яку НАТО підтримує з часу незаконної анексії Криму. Він розповів про реформи, які відбуваються в академії в результаті співпраці з НАТО.

«Вчора, під час візиту, ми бачили не просто людей, чи кораблі – ми бачили майбутнє цієї країни, яке втілене в молодих людях», - сказав Генеральний секретар НАТО.

«Є велика надія на майбутнє. Україна пройшла великий шлях і ще багато треба пройти. НАТО підтримує вас тому, що ми поділяємо одні й ті самі цінності – любов до свободи і демократії, повага до прав людини і верховенство права», - сказав Єнс Столтенберг.

Він нагадав, що два роки тому, виступаючи в цьому Парламенті цитував Тараса Шевченка. Процитував керівник Альянсу Кобзаря і цього разу: "Страшно впасти у кайдани. Умирать в неволі. А ще гірше - спати, спати. І спати на волі".

Генеральний секретар підкреслив: «Свобода – це не просто право, це ще і обов’язок діяти не просто у власних інтересах, але й в найкращих інтересах усіх людей». Єнс Столтенберг додав, що «члени цього Парламенту мають можливість працювати разом, незалежно від партійної приналежності заради блага всіх громадян України і скористатися можливостями, які дає вільне, відкрите, демократичне суспільство».

«Ви не спите. Україна стає за своє майбутнє, а НАТО стоїть поряд з вами!», - сказав Генеральний секретар НАТО на завершення виступу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30