Сьогодні, 18 жовтня, Комітет з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні заслухав інформацію Генерального прокурора України Руслана Рябошапки про хід реформування органів прокуратури.

У своєму виступі Генеральний прокурор Р. Рябошапка зазначив, що останнім часом значно інтенсифікувалося розслідування кримінальних проваджень. Зокрема зросла кількість високопосадовців, які притягнуті до кримінальної відповідальності. «З початку вересня близько 10 підозр було пред’явлено колишнім народним депутатам, серед яких колишній голова Комітету Верховної Ради. Вчора було затримано колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони, сьогодні було повідомлено про підозру і має розглядатися питання щодо обрання запобіжного заходу. Окрім того, йдеться про кількох високопосадовців, серед яких заступники міністрів і міністри», - поінформував Генпрокурор.

Він також повідомив, що цього тижня вніс подання в парламент щодо зняття депутатської недоторканності і застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту щодо колишнього голови одного з комітетів Верховної Ради і чинного народно депутата. «Мені здається, така інтенсивна і результативна робота правоохоронної системи – це той результат, на який варто зважити при оцінці роботи прокуратури, яка не користувалась і, поки що, не користується довірою, і в якій, на жаль, є чинники, які характеризують її неефективність і дуже часто - корумпованість», - сказав Генпрокурор.

Р. Рябошапка поінформував членів Комітету про нові напрямки роботи прокуратури. Так, за його словами, було створено спеціальний департамент, завданням якого є процесуальне керівництво у провадженнях, які пов’язані із особливо важливими справами – тими, які стосуються економіки і де заподіяно значних збитків державному бюджету і громадянам. Зокрема, це справи, які стосуються повернення активів.

«Позавчора було створено ще один департамент, який буде опікуватись питаннями, пов’язаними із катуванням і неналежним поводженням працівників правоохоронних органів», - сказав доповідач, додавши, що, «на жаль, наша держава не приділяла цьому питанню належної уваги». Також ведеться робота за наступними напрямками: співпраця із закордонними правоохоронцями щодо повернення активів, арештованих за кордоном і захист інвесторів.

Що стосується реформування органів прокуратури, то, за словами Р. Рябошапки, після ухвалення закону щодо реформування прокуратури було затверджено положення про порядок переатестації і встановлено строки подачі заяв прокурорами про згоду на проведення переатестації і повідомлення про те, що за підсумками атестації вони будуть переходити до Офісу Генерального прокурора. «Станом на ранок 16 жовтня (15 жовтня була фінальна дата), подали такі заяви 96,3% прокурорів», - сказав він, додавши, що законом строки проведення атестації не встановлені і процес буде проходити поетапно. Зокрема, сьогодні зранку було оприлюднено наказ про створення кадрових комісій і визначено, що перші тестування працівників центрального офісу прокуратури відбудуться 23-24 жовтня.

«Загальна логіка – до нового року буде йти процес щодо реформування Генеральної прокуратури. Приблизно три місяці буде потрібно на обласний, регіональний рівень і ще три-чотири місяці – на місцеві прокуратури», - сказав Генеральний прокурор. «Увесь процес планується завершити до вересня, але будемо намагатися зробити це швидше – до 1 липня», - підсумував він.

Р. Рябошапка окреслив суть і терміни, в які будуть проходити перевірки кандидатів на перехід в Офіс Генерального прокурора. «Ми робимо все для того, щоб зробити цей процес якісно і швидко», - підкреслив Генпрокурор.

Підбиваючи підсумки засідання, голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський подякував Генеральному прокурору за участь у засіданні і звернув його увагу на ряд ключових питань.

Зокрема, за його словами, це питання про набрання чинності законом про інститут так званих кримінальних проступків. Д. Монастирський запросив Р. Рябошапку до участі в комітетських слуханнях 17 листопада, на яких буде обговорюватись готовність органів досудового розслідування до впровадження даного інституту.

Ще одне важливе питання, яке, на думку голови Комітету, варто обговорити за участі Генерального прокурора: «20 листопада - чергова річниця набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом і це момент, з якого припиняються слідчі повноваження органів прокуратури». Обговорення даної теми в Комітеті планується на кінець листопада.

За результатами обговорення Комітет взяв до відома інформацію Генерального прокурора України про хід реформування органів прокуратури.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18