У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування під головуванням очільника Комітету Олега Бондаренка проведено перше засідання Робочої групи щодо підготовки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

У засіданні взяли участь народні депутати: заступник голови Комітету Олена Криворучкіна, заступник голови Комітету Олександр Маріковський, голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ігор Кривошеєв, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Павло Якименко, член Комітету Андрій Задорожний; почесний директор європейської комісії, експерт Джордж Кремліс, представники Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Міністерства фінансів України, директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації Руслан Стрілець, голова Асоціації «Експерти з оцінки впливу на довкілля» Максим Глушаниця, а також представники бізнесу.

Представники Мінекоенерго Володимир Бучко та Марина Шимкус детально розповіли учасникам засідання щодо практичного застосування Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Щодо необхідних, на думку екобізнесу, змін до конкретних статей Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» надала коментарі Людмила Циганок.

Олег Бондаренко окремо зупинився на питанні отримання оцінки впливу на довкілля при транскордонній діяльності, коли представники міністерства виступають вже не у якості органу влади, а від країни в цілому.

Почесний директор Європейської Комісії, експерт Джордж Кремліс подякував Комітету та присутнім за високий рівень обговорення питання. Зокрема, він зазначив: «У поправках до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» необхідно зосередитись на ключових питаннях, а саме: як вдосконалити процес оцінки впливу на довкілля та як можна побороти корупцію. Одна процедура йде пліч опліч з іншою, і якщо ви піднімете якість процесу, ви поборете корупцію». У цьому зв’язку Джордж Кремліс послався на текст Директиви ЄС про оцінку впливу на довкілля 2014 року, яка почала діяти у травні 2017 року та зазначив, що Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» не повністю відображає положення цієї Директиви.

Учасники засідання робочої групи також неодноразово зазначали, що участь громадськості у проведенні оцінки впливу на довкілля дуже важлива, крім того, необхідно дотриматись при розробці законопроектів вимог Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуської Конвенції).

Олег Бондаренко зауважив, що Робоча група з цього питання обов’язково повинна включати розробників законів: експерта у сфері міжнародних проектів Сергія Вихриста, голову «Бюро екологічних розслідувань» Дмитра Скрильника, директора БМО «Екологія-Право-Людина» Олену Кравченко та інших представників громадськості та доручив запросити їх на наступне засідання. Насамкінець Голова Комітету подякував присутнім за участь у засіданні та зазначив: «Несподівано відбулась велика дискусія і це свідчить, що існує нагальна проблема та необхідність змін законодавства. Прошу сконсолідувати зусилля у цьому напрямку та надати до Комітету з питань екологічної політики та природокористування письмові пропозиції щодо підготовки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» для опрацювання».

Довідково: Робочу групу щодо підготовки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» створено за пропозицією голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка 01 жовтня 2019 року.

До складу робочої групи під головуванням Олега Бондаренка також увійшли більшість членів Комітету з питань екологічної політики та природокористування, представники Міністерства енергетики та захисту довкілля, а також українські та європейські експерти з оцінки впливу на довкілля.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00