Верховна Рада ухвалила Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань)» (№1014).

Законопроект представив Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський. Він обгрунтував необхідність внесення змін до Конституції з даного питання, навівши приклад із Національною комісією з регулювання енергетики та житлово-комунальних послуг.

"У червні поточного року Конституційний суд визнав декілька положень Закону «Про НКРЕКП» такими, що не відповідають Конституції. Справа в тому, що Нацкомісію президент Порошенко створив у 2014 році, перевищивши свої повноваження. І все це – через невизначеність повноважень Президента. На щастя, Суд вчинив відповідально, і переніс вступ у дію рішення на кінець 2019 року. Але, якщо зараз ми не ухвалимо таких змін до Конституції, з січня 2020 року енергетику і ЖКГ держава регулювати фактично не зможе. Тому й треба ухвалення таких змін до Конституції", - сказав Ф.Веніславський.

Зі співдоповіддю виступив член Комітету з питань правової політики Олексій Кучер.

Він підкреслив: "Зазначеним законопроектом пропонується закріпити шляхом доповнення статті 106 Конституції України двома новими пунктами – 11-1 та 12-1 – повноваження Президента України:

утворювати відповідно до закону Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад у порядку, визначеному законами України, Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань;

утворювати незалежні регуляторні органи, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах, призначати на посади та звільняти з посад їх членів у порядку, визначеному законами України".

Комітет з питань правової політики прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити до прядку денного другої сесії Верховної Ради та направити до Конституційного Суду для одержання висновку щодо їх відповідності вимогам Конституції України проект Закону «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань) (№1014).
Народні депутати обговорюють пропонований законопроект.

Із заключним словом виступив Представник Президента України у Конституційному Суді України.

Ф.Веніславський підкреслив: «Ніякої узурпації законопроект не несе! У Президента не стає більше повноважень. Адже він і раніше міг утворювати незалежні регуляторні органи – в межах законів, які приймає Рада. Тільки зараз президент робить це в недостатньо правовому полі. Треба просто врегулювати ці питання».

О.Кучер у заключному слові наголосив, що Президент України і раніше призначав керівників органів, вказаних у законопроекті.

За результатами обговорення Верховна Рада прийняла в цілому Постанову «Про внесення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам Конституції України проекту Закону «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань)» (№1014). За відповідне рішення проголосували 282 народні депутати.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30