У Комітеті з питань науки і освіти відбулася зустріч народних депутатів - членів Комітету Верховної Ради VIII скликання із народними депутатами IX скликання, обраними на позачергових виборах 21 липня 2019 р.

Зустріч народних депутатів - членів Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України VIII скликання із народними депутатами України IX скликання, обраними на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, була проведена з метою інформування про результати роботи Комітету з питань науки і освіти парламенту VIII скликання.

Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський розповів, що пріоритетними напрями роботи Комітету були: освіта, наука, інновації, інтелектуальна власність, авторське право, а також виклав своє бачення перспектив розвитку законодавчої бази.

Він поінформував про законопроекти, прийняті Верховною Радою України у першому читанні, та законопроекти, що потребують подальшого розгляду Комітетом з питань науки і освіти.

Так, за словами О.Співаковського, у сфері науки було прийнято базовий Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність». «Даний Закон, зокрема, дає доступ до грантового фінансування, однак не вирішує питання державного фінансування науки і вам доведеться це вирішувати і продовжувати цю роботу», - зазначив народний депутат.

Говорячи про сферу освіти, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти зауважив, що, на його думку, освіту слід ставити попереду науки, оскільки вона закладає основи.

О.Співаковський також поінформував, що, попри складне обговорення, Верховною Радою VIII скликання був прийнятий базовий Закон «Про освіту», а також закони «Про вищу освіту» і «Про фахову передвищу освіту». Багато уваги було приділено впровадженню інклюзивної освіти.

Він виклав пропозиції і бачення подальшого розвитку освіти Комітетом з питань науки і освіти Верховної Ради України VIII скликання. Народні депутати двох скликань обмінялися думками з даного питання.

Зокрема, йшлося про необхідність збалансованого розвитку людського капіталу країни, важливість фінансової підтримки вчителів.

О.Співаковський порекомендував проводити виїзні засідання Комітету, щоб відчувати ситуацію на місцях, яка, за його словами, «дуже різна у різних регіонах».

Перший заступник голови Комітету зауважив, що Комітет протягом скликання не встиг прийняти важливі законопроекти, що стосуються професійно-технічної освіти, освіти дорослих, дошкільної і позашкільної освіти. Він також наголосив на необхідності розвитку університетів третього покоління - для людей літнього віку. Народний депутат розповів про своє бачення подальшого реформування вищої освіти: перехід до корпоративної системи управління, диверсифікація фінансування та запровадження незалежного вимірювання.

«Проблема у тому, що ухвалені закони не виконуються», - зазначив народний депутат. «Ситуація в суспільстві змінюється і її не можна не враховувати. Ми приймали закони в одних умовах, а ви можете коригувати цю позицію. Суспільство змінюється і ваше право змінювати законодавство», - підкреслив О.Співаковський.

Говорячи про такий напрям діяльності Комітету як захист інтелектуальної власності та авторського права, перший заступник голови Комітету поінформував, що у даній сфері було прийнято ключовий Закон "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав". «Він вирішив основне питання - власники мають права і мають право в судах їх захищати. Тепер треба приймати технічні закони», - зауважив О.Співаковський.

Під час зустрічі народні депутати, обрані на позачергових виборах 21 липня 2019 року, поставили запитання народним депутатам VIII скликання. Зокрема, вони цікавилися співпрацею Комітету із профільним міністерством та Адміністрацією Президента, напрацюванням компромісних рішень, виконанням коаліційної угоди в частині повноважень Комітету з питань науки і освіти, напрацюваннями в сфері освіти громадян України на тимчасово окупованих територіях.

Керівник секретаріату Комітету з питань науки і освіти Борис Чижевський ознайомив новобраних депутатів із роботою секретаріату і представив його працівників.

О.Співаковський дав ряд рекомендацій щодо організації роботи Комітету та окремих народних депутатів.

Новообраний народний депутат України Сергій Бабак від імені новообраних депутатів подякував за організацію зустрічі.

«Речі, які були заплановані, але Комітету не вдалося зробити, якимось дивним чином збігаються, в принципі, з нашим баченням того, що треба зробити», - зауважив він. «Ми всі розуміємо сучасний стан освіти і науки в Україні і хочемо зробити все, щоб вона стала якіснішою, кращою, ніж вона є, для того, щоб вона готувала впевнених, патріотично налаштованих людей, які готові робити нашу країну кращою», - наголосив С.Бабак.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00