Відкрив Освітній центр Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

«Ідея створення Освітнього центру з’явилася під час мого візиту до Великої Британії у 2018 році. У Парламенті Британії діє подібний центр і користується великою популярністю серед дітей і було вирішено реалізувати подібну ідею у Верховній Раді України», - зазначив А.Парубій.

Він висловив переконання, що Освітній центр дасть змогу залучити молодь, дітей до вивчення історії українського парламентаризму. «Дуже важливо розуміти значення Верховної Ради України в історії українського державотворення, оскільки у найбільш складні для Української держави часи власне тут, у Верховній Раді, приймалися ключові рішення для її розвитку», - сказав Голова Верховної Ради.

А.Парубій повідомив, що кількість відвідувачів Парламенту останні роки збільшилася у кілька разів: з чотирьох тисяч у 2014 році - до 35 тисяч громадян у 2018 році. За його словами, відкриття Освітнього центру дозволить подвоїти цю цифру і додатково 30 тисяч школярів протягом року зможуть більше дізнатись про роботу Парламенту.

«Чому це важливо? Щоб українці змалку виростали у розумінні, що таке парламентська демократія, змалку здобували і знання, і необхідну компетенцію як громадяни України, які будуть творити нашу майбутню історію», - наголосив Голова Парламенту. Водночас він додав: «Переконаний, що в сучасних умовах відвідати Освітній центр і здобути компетентність буде важливо і для багатьох нинішніх високопосадовців».

А.Парубій також сказав, що Освітній центр Верховної Ради України буде відкритий для всіх і запросив його відвідати.

У відкритті Освітнього центру взяв участь Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі. «Ми розуміємо відкриття цього Освітнього центру як ще один крок у вірному напрямку, оскільки впевнені, що для демократичного суспільства дуже важливо залучати якомога більше наймолодших членів суспільства до важливих політичних процесів», - зазначив він.

Хюґ Мінґареллі також підкреслив, що Верховна Рада є ключовою інституцією країни, яка останні п’ять років відіграє дуже значну роль у посиленні демократії. Він запевнив: «Ми, як і раніше, будемо стояти поряд з вами, поряд з українським народом».

Директорка Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові С'юзан Косінскі Фріц у своєму виступі під час відкриття Центру наголосила, що підвищення рівня ознайомленості з демократичними процесами є дуже важливим для становлення та укріплення демократичних процесів. І саме тому USAID вирішила підтримати створення цього Центру.

«Якщо долучати дітей до демократичних процесів з перших років життя, займатися їх парламентською освітою, то це потім відчувається в країні», - зазначила вона.

Окрім того, за словами С'юзан Косінскі Фріц, цей Центр буде розширювати можливості участі усіх громадян у законодавчому процесі, «створювати сильніший зв’язок між громадянами та Парламентом країни, що у свою чергу приведе до посилення демократії».

Після офіційного відкриття Центру учасники заходу зайшли до сесійної зали Верховної Ради. Присутні на відкритті діти зайняли місця народних депутатів і під керівництвом А.Парубія символічно проголосували за рішення, щоб кожен маленький українець відвідав новий Освітній центр.








Діти також написали побажання народним депутатам нового скликання Верховної Ради і залишили їх на робочих місцях у сесійній залі.

Під час презентації Освітнього центру зазначалося, що його мета - підвищувати обізнаність громадян щодо принципів і функцій Парламенту та демократії і таким чином сприяти відкритості Верховної Ради України та кращій взаємодії з громадянами.

Наразі основною цільовою аудиторією Центру будуть діти віком від 6 до 18 років. Надалі планується, що фахівці Центру розроблятимуть освітні програми і для інших категорій громадян.

Освітній центр розпочне роботу 3 серпня 2019 року.

* * *

Довідково: Освітній центр заснувала Верховна Рада України за підтримки проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи та Програми USAID РАДА.

Освітній центр Верховної Ради – це сучасний інформаційний простір у приміщені Парламенту, оснащений екраном та проекторами для перегляду відео формату 360 градусів за технологією повної присутності. Окрім того, в Центрі планується встановити макет робочого місця народного депутата на якому можна буде спробувати проголосувати за законопроект та відчути себе творцем держави.

Освітній центр проводитиме інтерактивні уроки, в ході яких дітям будуть розповідати про історію українського Парламенту та його сучасну роботу; вони братимуть участь у грі-моделюванні прийняття законопроекту; передбачена також екскурсія приміщеннями Верховної Ради.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00