У заході взяли участь народні депутати, представники профільних міністерств, судової гілки влади, навчальних закладів, громадських організацій, науковці, медіатори, експерти.

Відкрив конференцію голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Мірошниченко. Він зазначив, що захід є результатом великої плідної і ефективної роботи народних депутатів, представників виконавчої і судової гілок влади, правників, експертів в напрямку забезпечення невід’ємного права громадянина у цивілізований спосіб швидко і ефективно вирішувати спори або конфлікти.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Ігор Алексєєв повідомив, що цей законопроект буде перереєстровано одним з перших вже у новій Верховній Раді, оскільки він вже не може бути розглянутий Верховною Радою восьмого скликання, яка незабаром складе свої повноваження.

І.Алексєєв нагадав про попередні законопроекти, які не були прийняті з різних причин, і повідомив, що всі зацікавлені сторони висловлюються за прийняття наступним Парламентом закону про медіацію. «Спільними зусиллями ми нарешті поставимо крапку у цьому довготривалому багаторічному процесі і вийдемо на законодавче оформлення медіації і дамо новий поштовх нашим громадянам можливість врегульовувати конфлікти і спори в позасудовому порядку», - додав голова підкомітету.

Заступник Міністра юстиції Денис Чернишов у виступі зазначив, що від суспільства є реальне замовлення щодо існування медіації, адже медіація надає можливість, коли обидві сторони, не йдучи в суд, можуть досягти однієї мети і бути обидві у виграшній ситуації. «Справи тягнуться в судах роками, результатів немає, а це викликає незадоволення, витрачаються величезні кошти з бюджету, а ефекту жодного немає», - додав він.

Д.Чернишов повідомив, що у Міністерстві підписано наказ про створення робочої групи з підготовки пропозицій про ратифікацію Конвенції ООН про транскордонні угоди, досягнуті внаслідок медіації. Цим наказом також доручається робочій групі забезпечити розробку законопроекту про медіацію. Заступник Міністра наголосив на актуальності питання медіації і необхідності якнайшвидшого розгляду громадськості на винесення на розгляд нового складу парламенту.

Представник судової гілки влади Вадим Бутенко зазначив, що в останні роки проведено кілька реформ у судовій системі, які були направлені на забезпечення можливості громадян вчасно вирішити свій спір. «На жаль, бажаного результату поки не досягнуто. Коли ми говоримо про запровадження медіації, в першу чергу це має бути нормативно-правовий акт, у якому мають бути визначені всі процедури, визначені вимоги до медіатора - це має бути людина з вищою освітою та відповідного вікового цензу», - зазначив він, додавши, що не може людина у 20 років вирішувати спір.

Народний депутат Олена Сотник повідомила, що ще до свого обрання, отримала сертифікат медіатора. Вона також була одним з співавторів законопроекту №3665, якому не вистачило всього 5 голосів для прийняття парламентом.

О.Сотник зазначила, що у законопроекті мають бути враховані найкращі стандарти, які використовуються сьогодні в ЄС, - максимальна свобода і мінімальна централізованість, а також визначена категорія справ, до якої може бути застосована медіація. Народний депутат висловила занепокоєння тим, чи має бути медіація обов’язковою, як пропонується цим законопроектом. Вона вважає, що медіація не може бути зарегульована законодавством, оскільки це дуже специфічний і спеціальний альтернативним спосіб, який виходить з того, що люди мають хотіти приймати участь у цьому процесі.

О.Сотник також зазначила, що необхідно прийняти такий закон, який дасть громадянам України можливість в інший альтернативний спосіб, не йдучи в суди, які сьогодні неефективні, вирішувати свої спори.

Ю.Мірошниченко представив законопроект «Про діяльність в сфері медіації» №10425, автором якого він є. Він зазначив, що медіацію потрібно обговорити як явище, яким чином має розвиватися медіація в Україні, як законодавчо врегулювати цей процес з тим, щоб виробити магістральний шлях.

Народний депутат погодився з тим, що законопроект №10425 вже не може бути ухвалений цим парламентом, але він є сформованим документом, який буде доступний для обговорення усім зацікавленим сторонам.

Ю.Мірошниченко поінформував учасників про основні засади проекту. Він, зокрема, зазначив, що цим проектом пропонується визначення таких термінів як: "медіація", "медіатор", "сторони медіації", "учасники медіації", конфлікт (спір). Також проектом пропонується врегулювати статус медіатора, набуття права на заняття медіацією; принципи медіації, процедуру медіації; питання  дисциплінарної відповідальності медіаторів, самоврядування медіаторів; підготовки кадрів для медіації.

Ю.Мірошниченко також доповів про зміни, які пропонується внести до Цивільного процесуального кодексу, Господарського процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства. Цими змінами, зокрема, пропонується: зобов’язати сторони проводити досудове врегулювання спору шляхом медіації у всіх випадках, коли це не суперечить положенням цих кодексів або інших законів; перебіг процесуальних строків зупиняється з дати укладення договору про проведення медіації; у разі неможливості врегулювання спору шляхом медіації медіатор видає сторонам медіації відповідний звіт, який подається до суду на підтвердження цього факту; у разі невиконання позивачем вимог щодо обов’язкового звернення до медіації суд постановляє ухвалу про повернення позовної заяви позивачеві для позасудового врегулювання спору шляхом медіації, така ухвала зупиняє перебіг процесуальних строків тощо.

«Коли ми хочемо, щоб медіація стала ваговим явищем, то медіація має стати інститутом з усіма правами, обов’язками і гарантіями. І медіація є обов’язковим досудовим етапом, коли йдеться про певну категорію справ, крім кримінальних, хоча і в деяких кримінальних справах медіація може бути, але не обов’язковою», - зазначив Ю.Мірошниченко, закінчуючи презентацію законопроекту.

У виступах учасники конференції висловили свої думки щодо необхідності запровадження інституту медіації у досудову практику та законодавчого врегулювання процедури медіації.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50