18 липня відбулася урочиста церемонія закриття Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2019 році та Програми стажування випускників німецьких вищих навчальних закладів в Апараті Верховної Ради України.

На початку урочистостей перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Петро Боднар і голова правління ГО «Ліга інтернів» Валерій Карпунцов підписали Меморандум про продовження співпраці між Апаратом Верховної Ради України та громадською організацією «Ліга інтернів».

Згідно з Меморандумом, сторони домовились про співпрацю у питанні реалізації Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України, громадян з числа молоді, які не перебувають на посадах державної служби або на посадах в органах місцевого самоврядування, інших програм стажування громадян з числа молоді, стажування іноземних громадян в Апараті Верховної Ради України.

П.Боднар відзначив важливість підписаного документа та продовження Програми.

Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради привітав 50 молодих людей практично з усіх регіонів України, а також чотирьох інтернів з Німеччини, які успішно завершили цьогорічну Програму стажування в Апараті Верховної Ради України.

За його словами, протягом п’яти місяців 47 інтернів працювали в секретаріатах комітетів та підрозділах Апарату українського Парламенту. Ще два учасники Програми - стажувалися в офісі Програми USAID «РАДА» та один - в громадській організації «Ліга інтернів».

Для інтернів з Німеччини, які стажувалися разом із українською молоддю, участь у Програмі тривала чотири місяці, а перед цим вони інтенсивно вивчали українську мову протягом двотижневого курсу та ознайомлювалися з особливостями функціонування українського Парламенту.

Молоді люди з України та Німеччини брали участь у розробці законопроектів, організації роботи підрозділу стажування, громадських слухань, різноманітних круглих столів, та фахових дискусій, займалися аналітичною роботою.

Особлива увага була приділена навчанню учасників Програми – за цей час вони прослухали ексклюзивні курси та відвідали лекції і тренінги від провідних фахівців різних сфер. Розвитку лідерського потенціалу інтернів сприяли зустрічі з народними депутатами, політичними та громадськими діячами, науковцями тощо.

П.Боднар підкреслив, що цього року вперше, відповідно до постанови Верховної Ради, 28 стажерів отримували фінансову підтримку від Парламенту. Він висловив впевненість, що «в подальшому, це сприятиме підвищенню мотивації, особливо молоді з регіонів, які братимуть участь у стажуванні».

Керівник Апарату зазначив: «Програми стажування молоді в Апараті Верховної Ради України є своєрідним елементом підготовки і добору талановитої молоді – кадрового резерву для подальшої роботи в Апараті. Колишні випускники Програми працюють майже в кожному структурному підрозділі Апарату і показують гарні знання при проведенні конкурсів на зайняття вакантних посад». Він висловив сподівання, що з цього випуску Програми хтось також стане держслужбовцем, політиком або народним депутатом.

Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради подякував працівникам ГО «Ліга інтернів», Управлінню кадрів Апарату Верховної Ради за підготовку і проведення навчання.

Також він подякував Посольству Федеративної Республіки Німеччина в Україні за ініціативу створення і забезпечення підтримки стажування молодих фахівців з Німеччини в Апараті Верховної Ради України і висловив сподівання, що «у наступні роки Програма розшириться у напрямку стажування українських фахівців у Німеччині».

Звертаючись до випускників, П.Боднар сказав: «Керівництво Апарату Верховної Ради України покладає на вас великі надії і сподівання, оскільки сьогодні перед Україною в цілому і Верховною Радою зокрема, постає велика кількість викликів на які потрібно оперативно реагувати. Я маю на увазі, як прийняття реформ, так і реформування Парламенту. Тому запрошую вас подаватися на конкурси і долучатися до роботи в Апараті Верховної Ради України. За вами, шановні стажери – майбутнє».

Випускників також привітали: народний депутат, голова правління ГО «Ліга інтернів» випускник Програми 1999–2000 рр. В.Карпунцов, народні депутати України Павло Пинзеник та Андрій Помазанов, виконавча директорка ГО «Ліга інтернів» Марія Савіна.

В.Карпунцов назвав символічним, що саме сьогодні, під час вручення дипломів про завершення навчання за програмою стажування молоді в Апараті Верховної Ради, закладаються підвалини співпраці на наступний рік – підписано Меморандум про співпрацю.

Він наголосив, що колишні випускники Програми нині є депутатами, помічниками депутатів, працюють в Апараті Верховної Ради, виконавчих органах влади та багатьох інших структурах і організаціях. Голова правління громадського об’єднання висловив впевненість, що їх успішній діяльності сприяло і на навчання у Програмі стажування.

В.Карпунцов закликав інтернів-випускників «не зупинятися у розвитку і не боятися реалізовувати мрії».

Учасники урочистостей підкреслювали, що зараз усі процеси пришвидшились і, на їхню думку, вже через 10 років сьогоднішніх випускників можна буде побачити у владі, а участь у Програмі допомагатиме їм у цьому. Вони закликали підтримувати зв’язок між собою, а також із «Лігою інтернів».

Виконавча директорка ГО «Ліга інтернів» Марія Савіна подякувала команді і відзначила: «Внесок, який вкладено зараз буде віддаватися в майбутньому, буде справжньою генерацією позитивних, творчих, інтелектуальних чесних людей, які розвиватимуть нашу державу».

Звертаючись до учасників цьогорічної Програми, яка є вже 24-ою, вона нагадала: «Успіх – це дуже велика робота і сума щоденних зусиль, тому не упускайте можливостей, які дає життя і докладайте максимальних зусиль». «Нехай Програма стане не просто соціальним ліфтом, а справжньою соціальною катапультою», - побажала Марія Савіна.

Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Петро Боднар вручив інтернам сертифікати про участь у Програмі стажування молоді в Апараті Верховної Ради України у 2019 році та Програмі стажування випускників німецьких вищих навчальних закладів в Апараті Верховної Ради України.

* * *

Програма стажування в Апараті Верховної Ради є продовженням парламентської традиції, започаткованої Програмою стажування у Верховній Раді України, що впроваджувалася в 1995-2018 роках. За цей час її випускниками стали майже 1850 осіб. Наразі Програма реалізується Апаратом Верховної Ради України та громадською організацією «Ліга інтернів» відповідно до Меморандуму про співпрацю.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30