Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки 16 липня провів круглий стіл на тему: "Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики".

Як повідомив, відкриваючи засідання, в.о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, незважаючи на сумніви щодо готовності учасників ринку і дискусії щодо термінів запуску, оптовий ринок електричної енергії запрацював в Україні з 1 липня 2019 року і таким чином країна виконала свої міжнародні зобов’язання.

 За його словами, Комітет зібрав круглий стіл щоб підбити підсумки роботи протягом перших 14 днів та, у разі необхідності, внести корективи у процес формування ринку.

У ході круглого столу виступили представники: Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, Уряду, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Представництва Європейської Комісії в Україні, проекту Енергетичної Безпеки Агентства США з міжнародного розвитку в Україні (USAID), Представник Президента України в Кабінеті Міністрів Андрій Герус, керівники генеруючих, постачальних компаній, великих споживачів електричної енергії та інших зацікавлених сторін.

Учасники заходу відзначали, що запуск оптового ринку електричної енергії був успішним і є важливим позитивним кроком у реформуванні української економіки, формуванні ринкової ціни на електричну енергію. Окрім того, він відбувся без великих збоїв та пройшов практично непомітно для споживчого ринку.

Однак, за словами виступаючих, вже перші тижні роботи оптового ринку електроенергії виявили ряд недоліків і проблем, які необхідно усувати, зокрема, і шляхом внесення змін до діючого законодавства, напрацювання нових постанов Уряду та інших нормативних актів.

Йшлося також про шляхи недопущення зростання цін на енергоносії для населення, зниження заборгованості за оплату електроенергії, запуск ринку допоміжних послуг та інші питання.

Під час круглого столу учасники обговорили шляхи координації зусиль для становлення оптового ринку електроенергії та вирішення проблем, які виникли під час його запровадження.

"Сьогодні ще рано робити висновки. Перші висновки ми зможемо робити тільки за підсумками серпня, коли будуть виставлені усі платіжки», - сказав в.о. голови профільного Комітету. О.Домбровський також наголосив: «Мета запровадження оптового ринку електричної енергії - максимально можлива прозора конкуренція, яка має призвести до зниження ціни на електроенергію і зробити продукцію її споживачів більш конкурентоспроможною на зовнішніх ринках".

В.о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки подякував за професійну дискусію і закликав до активнішої прямої взаємодії усіх її учасників для вирішення проблемних питань.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30