Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що в пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Віце-прем’єр-міністром - Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Зубком.

Розпочалася "Година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для виступу Віце-прем’єр-міністру - Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадію Зубку.

Урядовець доповів про реформу децентралізації, про подальші перспективи її проведення, про розвиток об’єднаних територіальних громад.

Г.Зубко подякував народним депутатам Верховної Ради VIII скликання, яка приймала такі важливі закони для України, приймала ті реформи, які сьогодні вже працюють, які сьогодні дають результат. «Ця Верховна Рада приймала реформи і закони, які дозволяють нам сьогодні управляти майбутнім нашої держави», - зазначив він.

Віце-прем’єр-міністр далі говорячи про реформу децентралізації, сказав, що вона докорінно змінює систему менеджменту в країні, переходить від централізованого управління радянської системи, яка існувала 25 років в незалежній Україні, і переводять Україну до імплементації європейських стандартів в управлінні - демократичності, субсидіарності і відповідальності влади.

З допомогою слайдів доповідач розповів, в якій системі сьогодні живуть 924 об’єднаних громад, утворених після останніх виборів станом на липень-місяць, і які сьогодні вже мають можливість працювати у новій системі менеджменту. Це означає, що вони мають фінанси, ресурси, мають можливість складати свою стратегію розвитку, мають можливість управляти своїм майбутнім.

Г.Зубко повідомив, що в об’єднаних громадах сьогодні вже живуть 70% українців. «У цій системі працюють всі секторальні реформи: освіти, охорони здоров’я первинна, адміністративних послуг, нового соціального захисту. Реформи, які дозволяють подивитися в майбутнє європейської незалежної України», - додав він.

За словами промовця, ці громади вже є спроможними і не отримують базових дотацій, а віддають реверсні дотації.

Реформа децентралізації сьогодні викликає живий інтерес. Г.Зубко повідомив, що з наступного тижня починає консультації з тими політичними силами, які виявлять інтерес до реформи децентралізації з тим, щоб визначитися, що саме потрібно буде зробити майбутньому парламенту, щоб приймати ті рішення, які дозволять не тільки завершити процес об’єднання, а й говорити про секторальні реформи, про процес передачі повноважень, про зміни до Конституції, про прийняття закону про службу в органах місцевого самоврядування, про новий адміністративно-територіальний устрій і про нову систему координат, яка дозволить управляти в майбутньому європейською Україною.

Урядовець також зазначив, що сьогодні реформа децентралізації має свою особливу українську модель, побудовану на найкращому досвіді європейських країн. «У перспективних планах вже є практично 82% території України, що означає, що Україна вже давно готова переходити від добровільного об’єднання до завершення цієї реформи і у 2020 році до можливості проведення місцевих виборів і поставити крапку в об’єднанні, дати можливість обрати голів громад, сформувати базовий регіональний рівень, субрегіональний рівень і, таким чином, вивести Україну на орбіту європейських держав, які формують своє майбутнє», - додав він.

Г.Зубко перерахував ті закони, які були прийняті Верховною Радою з ініціативи Уряду, які вже дали результат. Він повідомив, що за два квартали поточного року місцеві бюджети знову зросли і на сьогодні складають 139 млрд. гривень і це означає, що можна вийти на рівень 290 млрд. гривень бюджетів місцевих громад на кінець цього року.

Г.Зубко також поінформував про ті закони, які не були прийняті з різних причин. А загалом, все працює на одну ціль - на людський розвиток. Це ціль, яка дозволяє побудувати якісні умови для того, щоб людина змогла здобути якісну освіту, якісні медичні послуги, мати якісні адміністративні послуги, мати соціальний захисті і найголовніше, користуватися тією інфраструктурою, яка дозволяє перейти на європейські стандарти.
Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій та народних депутатів.

Парламентарії, зокрема, цікавилися як відбувається розробка бюджетної резолюції на три роки; як здійснюється виплата заборгованості із зарплат шахтарям; як призначається нове керівництво митниць; чи будуть знижені тарифи на комунальні послуги, чи підписуються контракти з підприємствами, як будуть видобувати український газ, як здійснюється транзит російського газу, чи відбувається деолігархізація газового бізнесу?

Народні депутати також ставили запитання щодо: підвищення енергоефективності економіки України; вартості ремонту доріг; будівництва спортивної інфраструктури; підвищення вартості електроенергії для середнього бізнесу; вартості квитків для пасажирів залізниці, розвитку українського туризму; неякісних поставок оборонної продукції і причетності до цього деяких депутатів; закриття закладів грального бізнесу; добудови Охматдиту.

На цьому «Година запитань до Уряду» завершилася.







Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30