Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив пленарне засідання.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Андрій Тетерук.

Народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Парламентарії розглядають проект Постанови про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України №10381.

Подання Президента України про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Р.Стефанчук відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко доповіла рішення Комітету, який підтримав проект Постанови і рекомендує Верховній Раді його прийняти.

В обговоренні подання та проекту Постанови взяли участь представники депутатських фракцій та народні депутати.

За результатами голосування проект постанови не набрав голосів для прийняття і був відхилений.

Головуючий надав слово Заступнику Голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляні Фещук, яка поінформувала про ситуацію, яка склалася в українському інформаційному просторі.

У.Фещук зауважила, що за п’ять останніх років жоден з членів Національної ради не виступав у Верховній Раді.

Заступник голови подякувала всьому складу Верховної Ради, який працював і стояв на захисті інформаційної безпеки України. Вона зазначила, що було прийнято ряд законів, які дозволили працювати ефективніше Національній раді. Але вони виявилися недостатніми, тому що кожного дня нові інформаційні приводи, на жаль, не дають можливості ефективно застосовувати ті механізми, які є у Національної ради.

У.Фещук також зазначила, що прийнятими законами народні депутати "українізували український телерадіопростір", дали можливість накладати штрафи (протягом останніх двох років були накладені штрафи за розпалювання ворожнечі), і це є ефективним механізмом; дали можливість розвивати Суспільне мовлення, дали можливість дізнатися про власників телерадіоорганізацій і ця інформація зараз є розкритою.

Заступник голови зазначила, що інформаційні загрози не перетинають кордони, вони перетинають наш мозок в ефірі телерадіопрограм. Як приклад, вона назвала останній телерадіоміст, який викликав великий суспільний резонанс. "Насправді більшість українського народу проти того, щоб в Україні була російська пропаганда", - додала вона.

У.Фещук зауважила, що механізми, які існують зараз, є неефективними. Вона звернулася до народних депутатів з проханням проголосувати за ті законопроекти, які сьогодні є на розгляді, і, зокрема, за законопроект, який передбачає можливість тимчасового припинення дії ліцензії і анулювання ліцензії Національною радою, скільки члени Національної ради бачать російську пропаганду вже на деяких каналах. Також є питання щодо монополізації інформаційного простору. За її словами, ефективних заходів убезпечення цієї ситуації, на жаль, немає.

Заступник голови Національної ради наголосила на необхідності вирішення цього питання.

У.Фещук відповіла на запитання народних депутатів.

Народні депутати виступили в обговоренні інформації Заступника Голови Національної ради.

Голова Верховної Ради А.Парубій  повідомив, що у ЗМІ вже почала з'являтися інформація щодо прийнятого Верховною Радою Виборчого кодексу. Він  роз'яснив, що прийнятий Виборчий кодекс вступає в дію "для забезпечення чергових виборів народних депутатів і чергових виборів Президента України".

Головуючий закрив вечірнє засідання.

 


 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18