Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив позачергове засідання.

Він повідомив, що позачергове засідання проводиться на вимогу 158 народних депутатів України.

Головуючий також повідомив, що порядком денним позачергового засідання пропонується розглянути два законопроекти - про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості №6449 і про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього №6607.

Проект закону №6449 доповів народний депутат Олег Ляшко.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності  Андрій Кожем’якін доповів рішення Комітету.

 247 голосами законопроект прийнято за основу та в цілому.


Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості".

Законодавчим актом посилено відповідальність за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб.

Внесеними змінами до статті 152 Кримінального кодексу, зокрема, посилено покарання у виді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років, із застосуванням примусової хімічної кастрації.

У цьому зв’язку Кримінальний кодекс доповнено новою статтею 59-1, якою запроваджується новий вид покарання  -  «покарання у виді примусової хімічної кастрації, що полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають на меті зменшити лібідо та сексуальну активність».

Законом доповнено Закон України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» нормами, якими передбачається здійснення адміністративного нагляду щодо повнолітніх осіб, засуджених до позбавлення волі відповідно до статей 152, 153, 155, 156 Кримінального кодексу України за зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене щодо неповнолітньої чи неповнолітнього, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх, яке встановлюється пожиттєво.

Прикінцевими положеннями передбачається Кабінету Міністрів України запровадити створення публічного реєстру осіб, які були засуджені до позбавлення волі відповідно до статей 152, 153, 155, 156 Кримінального кодексу України за зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене щодо неповнолітньої чи неповнолітнього, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх.

Проект Закону зареєстровано за №6449.


Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін доповів рішення щодо наступного законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього №6607.

А.Кожем’якін повідомив, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону за основу та в цілому.

Народні депутати обговорили законопроект і за результатами розгляду 228 голосами прийняли за основу.


Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього".

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу, Кримінально-виконавчого кодексу та до Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі».

Проектом пропонується:

запровадити добровільний захід медичного характеру у вигляді хімічної кастрації, що буде застосовуватись до осіб, які вчинили особливо тяжкий злочин проти статевої свободи та недоторканості малолітньої чи малолітнього й страждають розладом сексуальної переваги (педофілією), після відбуття особою покарання у вигляді позбавлення волі протягом не менше як дев’яти років.

Проектом передбачається створити Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього, який має стати запобіжником для повторення (рецидиву) таких злочинів через певну поінформованість осіб, на яких законом покладено обов’язки з виховання малолітнього (малолітньої).

Документом також пропонується встановити адміністративний нагляд за відповідною категорією засуджених осіб, звільнених з місць позбавлення волі та

посилити відповідальність за злочини, передбачені ст. 152, 153 Кримінального кодексу, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди, особою яка раніше вчиняла такі злочини (у разі їх повторності) - до довічного позбавлення волі.

Проект Закону зареєстровано за №6607.

 

Голова Верховної Ради закрив позачергове засідання.

 

 


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50