Комітет з питань охорони здоров’я 10 липня за ініціативи голови Комітету Ольги Богомолець провів засідання круглого столу, під час якого були підбиті підсумки роботи Комітету за період діяльності Верховної Ради України восьмого скликання.

Ольга Богомолець поінформувала присутніх про роботу Комітету за період з 4 грудня 2014 року і до сьогоднішнього дня.

Зокрема, йшлося про напрацьовані Комітетом і ухвалені Верховною Радою законопроекти, проведені парламентські слухання і круглі столи, опрацьовані Секретаріатом Комітету звернення громадян, співпрацю з Рахунковою палатою та органами виконавчої влади.

О.Богомолець зауважила: «Комітет розробив ряд законопроектів, спрямованих на реформування та розбудову вітчизняної системи охорони здоров’я, частина з яких вже прийняті Верховною Радою як закони України».

«Одним із перших кроків на шляху реформування системи здоров’я стало ухвалення у квітні 2017 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» (№ 2002-VIII), який вперше ввів у національне законодавство поняття «послуга з медичного обслуговування населення» - «медична послуга», заклавши підвалини для переходу на новий принцип фінансування закладів охорони здоров’я – за конкретно надану медичну послугу», - нагадала голова Комітету.

За її словами, Комітет брав активну участь у розробці цілого ряду законопроектів, направлених на реформування медичної галузі, які стосувалися: покращення фінансування галузі, підвищення доступності і якості медичного обслуговування у сільській місцевості, декомунізації психіатричної допомоги, трансплантації, забезпечення своєчасного доступу до лікарських засобів та медичних виробів, доступу до результатів клінічних випробувань лікарських засобів, акредитації аптечних закладів, лікарського самоврядування, донорства крові та інших.

О.Богомолець наголосила: «Протягом своєї діяльності у Верховній Раді восьмого скликання Комітет з питань охорони здоров’я приділяв постійну увагу питанню законодавчого запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, однак, незважаючи на актуальність цього питання, наявність правового підґрунтя та відповідних законодавчих ініціатив народних депутатів, поданих на розгляд Верховної Ради, а також постійні наполягання Комітету на необхідності його включення в порядок денний та розгляду, воно залишилось не вирішеним по суті».

Голова Комітету підкреслила, що запровадження загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування є фундаментом для реформ, без яких «не вдасться зменшити смертність і збільшити тривалість життя українців».

Народний депутат повідомила, що Комітет в порядку контролю заслухав 13 звітів Рахункової палати України за результатами проведених аудитів ефективності використання коштів державного бюджету МОЗ України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Були напрацьовані відповідні рекомендації. «Однак, жодні зауваження не були виконані виконавчою владою», - сказала доповідач.

О.Богомолець поінформувала, що члени Комітету напрацювали лист-звернення до наступного голови Комітету, щоб усі хороші напрацювання, які залишилися невтіленими, були швидше і ефективніше опрацьовані новим складом Комітету з питань охорони здоров’я.

Член Комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат Ігор Шурма, виступаючи під час круглого столу зазначив: «Не запрацював жоден закон, який був прийнятий у галузі охорони здоров’я». Усі вони потребують або законодавчого доопрацювання, або прийняття додаткових нормативних актів з боку виконавчої влади, сказав народний депутат.

І.Шурма підкреслив, що основною проблемою стало те, що «не змогли синхронізувати роботу виконавчої і законодавчої влад – Кабінету Міністрів і Верховної Ради – і від цього постраждала система охорони здоров’я, пацієнти».

Підсумовуючи роботу по реформуванню галузі охорони здоров’я він наголосив, що найбільшою бідою галузі є відсутність концепції охорони здоров’я і стратегії її реалізації: «Старе – зруйноване, а те, що нове – зависло в повітрі».

Серед позитивів у роботі цієї каденції народний депутат назвав збільшення активності громадськості, зростання її впливу на владу і висловив побажання, щоб це тривало і надалі.

І.Шурма також подякував працівникам Секретаріату Комітету з питань охорони здоров’я за професійну роботу.

Під час круглого столу виступили представники громадських організацій, що співпрацювали з Комітетом у цю парламентську каденцію.

Учасники обговорили результати співпраці та законодавчі напрацювання з подальшого розвитку охорони здоров’я, які доцільно реалізувати у парламенті наступного скликання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00