Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

Головуючий повідомив, що в пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Степаном Кубівим.

Розпочалася "Година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для виступу Віце-прем’єр-міністру-Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадію Зубку. Він доповів про результати роботи Уряду по реформуванню у промисловості, модернізації житлово-комунального сектору, впровадженню програм по енергоефективності.

Г.Зубко поінформував про результати спільної роботи Верховної Ради цієї каденції і Уряду над впровадженням реформ з енергоефективності.

Він наголосив на тому, що спільна робота урядовців і народних депутатів дала можливість ухвалити ключові законопроекти, які відкрили шлях в першу чергу до сформування відповідального власника в житловому секторі, дали йому можливість управляти своєю власністю. «Це той крок, який зробила Україна з 1992 р. Цей той крок, який зробила будь-яка європейська країна, яка йшла до реформи в енергоефективності», - зазначив він.

Г.Зубко нагадав про прийнятий Закон про спільну власність питання обліку, який вирішив першочергове питання управління, про Закон про комерційний облік, який дає можливість обліковувати споживання теплової енергії, водопостачання і, таким чином дивитися, що саме можна зробити для зменшення витрат, зменшення навантаження на українську родину.

«Також ми рухалися у тому напрямку, щоб прийняти Закон про відповідність 27 і 31 Європейським Директивам - Закон про енергоефективність будівель. Прийняття цього закону дало можливість сертифікувати, провести аудит і дати можливість мешканцям зробити для зменшення споживання на 40-50% або навіть у три рази споживання енергії при виконанні заходів енергоефективності», - додав він.

Г.Зубко також нагадав про прийнятий Закон про Фонд енергоефективності, включені до Державного бюджету витрати на теплі кредити, що запровадило фінансовий інструмент для модернізації нашого житлового сектора.

Урядовець також звернув увагу на прийнятий Закон про житлово-комунальні послуги, який нарешті встановив взаємовідносини між споживачем і надавачем послуг, не перекладаючи ті витрати, які не несуть наші домогосподарства, на рахунок комунальних підприємств.

Г.Зубко згадав про Закон про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Завдяки прийняттю цього Закону кількість ОСББ зросла з 13,5 тисяч у 2014 р. до 33 тисяч сьогодні. І сьогодні вже можна говорити про формування ринку.

Урядовець також доповів про заходи по запровадження комерційного обліку теплової енергії у будинках, що дало можливість збільшити такий облік з 3% до 80%. Зараз завдання стоїть протягом 2019-2020 рр. вийти на 100% будинкового обліку у багатоповерховому секторі.

За його словами, це дасть можливість починати якісно управляти на рівні домогосподарства, на рівні об’єднання спільних власників.

Г.Зубко доповів про результати по використанню теплих кредитів, поінформував про діяльність Фонду енергоефективності, про підтримку про впровадженню реформ з боку міжнародних організацій, про роботу над проектами по модернізації житло-комунального господарства, розвиток альтернативної енергетики тощо.

Урядовець на завершення наголосив, що цей Парламент разом з Урядом зробив ті кроки, які не робилися 27 років. Він подякував народним депутатам за те, що вони приймали дуже не прості, але амбітні закони.

Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій, груп та окремих народних депутатів із наступних питань: ціни на газ, фінансування реформи енергоефективності, діяльність НАК «Нафтогаз»; ремонт доріг, зокрема у Луганській області; призначення колишнього начальника поліції Київської області Дмитра Ценова керівником поліцейських сил у зоні проведення ООС; можливих зловживань при розміщенні реклами Уряду; надання допомоги у боротьбі із стихійним лихом на західній Україні; фінансування вугільної галузі; ініціації позачергового засідання Верховної Ради для розгляду питання розміщення сонячних електростанцій; використання кредитних коштів у медичній галузі; підвищення зарплат працівникам дошкільних навчальних закладів, реформа мистецької освіти; роботи поштових відділень у сільській місцевості; припинення роботи незаконних гральних закладів; підключення до постачання електроенергії військової частини у Києві.

Із заключним словом виступив Перший віце-прем'єр-міністр-Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, який подякував Верховній Раді за плідну співпрацю і, зокрема, за ухвалені напередодні закони  "Про Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і  їхніми державами-членами, з іншої сторони" та «Про внесення змін до деяких законів України щодо військових стандартів».

На цьому «Година запитань до Уряду» завершилася.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30