У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції 24 квітня відбулися слухання на тему: «Підсумки 4-х років роботи Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури: аналіз ефективності і подальша стратегія боротьби з корупцією».

У засіданні взяли участь народні депутати, заступник Генерального прокурора України – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький, директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник, представники громадських організацій.

Виступаючи на засіданні А.Ситник нагадав, що НАБУ було створене Указом Президента від 16 квітня 2015 року і, за результатами конкурсу, він був призначений на посаду директора цього органу.

Він також повідомив, що зараз завершується формування кадрового складу очолюваного ним органу: «На сьогоднішній день в НАБУ вже є 643 працівника із 700 можливих. І найближчим часом всі вакансії будуть заповнені, оскільки закінчується останні хвиля конкурсу на посади детективів». За його словами, за час формування органу, надійшло майже 45 тисяч заяв від громадян України, які висловили бажання взяти участь у конкурсному відборі на посади в НАБУ.

«На сьогодні в роботі детективів знаходиться 720 проваджень, до кримінальної відповідальності детективами і прокурорами притягнуто майже 500 осіб, стосовно 320 осіб розслідування завершені і справи передані до суду», - сказав А.Ситник, уточнивши, що серед притягнутих до кримінальної відповідальності велика кількість високопосадовців: «керівники Державної фіскальної служби, Рахункової палати, Державної аудиторської служби, чинні посадовці Збройних сил України, представники Служби безпеки України, Генеральної прокуратури, міністри, судді, чинні та колишні народні депутати».

Також, за його словами, серед пріоритетів антикорупційного органу було виявлення і розслідування корупції на державних підприємствах, які, зокрема, є джерелом політичної корупції.

«Значна кількість кримінальних справ скерована до суду, але, на жаль, в судах є певні проблеми», - зауважив посадовець.

А.Ситник окремо зупинився на «антинабушних діях», які, за його словами, мали місце протягом усіх чотирьох років, серед яких: деякі зміни в законодавство України, які ускладнюють діяльність органу, перешкоджання проведенню спецоперацій, винесення Конституційним судом рішення про скасування закону про незаконне збагачення та інші.

Підсумовуючи сказане, керівник Національного антикорупційного бюро сказав: «Завдання НАБУ – сформувати матеріали кримінального провадження, переконати прокурора в тому, що цих матеріалів достатньо для того, щоб цю справу можна було достойно представляти в суді, і вже суд вирішує питання винуватості чи невинуватості особи. На сьогоднішній день, з грудня 2015 року, коли було зареєстровано перше провадження, жодного обвинувального вироку по справам, які скеровувались до суду (майже 200 проваджень) винесено не було».

А.Ситник наголосив на необхідності прискорення запуску Антикорупційного суду і звернувся до всіх причетних активізувати цю роботу: «Від цього залежить результат – справедливі судові рішення, вироки судів, якими особи, які обгрунтовано підозрюються в корупції отримують заслужене покарання, а ті корупційні кошти, які були виведені – повертаються до бюджету».

«На сьогоднішній день по справах, які розслідувались і розслідуються НАБУ, до бюджету повернуто 0,5 мільярда гривень, але це зроблено підозрюваними добровільно. На 9 мільярдів гривень накладено арешт на майно підозрюваних по справах. І це той ресурс, який можна отримати державі, якщо ті справи, які ми розслідуємо чотири роки знайдуть своє логічне завершення вже в Антикорупційному суді», - сказав керівник НАБУ.

Керівник САП Н.Холодницький підтримав колегу у питанні необхідності якнайшвидшого запуску Антикорупційного суду. «Дійсно, у судах зараз багато справ і ми очікуємо на перші вироки, і очікуємо на початок запуску Антикорупційного суду», - сказав він, наголосивши, що саме цей суд має слухати справи щодо корупції.

Керівник САП пообіцяв, що не буде замовчувати корупцію в жодній сфері, включи оборону і енергетику, та окреслив пріоритетні справи: «Роттердам+, Дюссельдорф+, ПриватБанк, оборонна сфера». «Я не дам спустити ці справи на гальмах», - наголосив він.

Н.Холодницький також підкреслив, що боровся і буде боротися за те, щоб усі антикорупційні органи були аполітичними. «Я хочу бачити результат», - сказав він додавши, що САП буде погоджувати лише обгрунтовані підозри.

Заступник Генерального прокурора висловив стурбованість рішенням Конституційного суду щодо скасування закону про незаконне збагачення. Він наголосив, що це рішення виконано і висловив сподівання, що ще нинішнім скликанням Парламенту буде ухвалено новий закон. «На жаль, повернути назад це не можливо. Закон не має зворотної дії. Нові справи почнуться лише після того, як ця стаття почне діяти», - зазначив Н.Холодницький додавши, що все незаконне збагачення, яке було розслідувано за чотири роки, «на жаль, тепер, фактично, легалізовано».

Керівники НАБУ і САП відповіли на запитання народних депутатів та представників громадськості, які стосувалися: розслідування справ, порушених після оприлюднення результатів журналістського розслідування у програмі «Наші Гроші з Денисом Бігусом» щодо корупції в «Укроборонпромі»; внутрішніх розслідувань щодо працівників НАБУ; взаємодії НАБУ і САП; процедури призначення керівника НАБУ; реєстрації та підслідності справ; таємних агентів; проведення щорічного аудиту НАБУ та окремих кримінальних справ.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50