Захід проведено в рамках дії Меморандуму між Апаратом Верховної Ради України та Фондом Східна Європа щодо співпраці з впровадження Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» з метою обговорення актуальних новин Парламенту та проектів міжнародної технічної допомоги.

У зустрічі взяли участь народні депутати, представники дипломатичного корпусу, донорських та міжнародних організацій.

Під час зустрічі йшлося про парламентські дослідницькі служби, про аналітичний потенціал, який має передувати створенню законопроектів і законотворчому процесу.

Заступник Директора Програми Рада Тетяна Бібік, говорячи про створення певних аналітичних можливостей в рамках Верховної Ради, запропонувала учасникам зустрічі обговорити низку актуальних питань: наскільки Апарат і Верховна Рада в цілому має бути потужною в аналітичному сенсі; які можуть бути виклики, які можливості і майбутнє того аналітичного середовища, яке буде допомагати законодавцям?

«Для того, щоб зрозуміти якою має бути дослідницька служба треба взяти до уваги кілька моментів: в першу чергу потрібно скористатися міжнародним досвідом. Наприклад, прикладом Дослідницької служби Європейського Парламенту, яка налічує 350 високоякісних експертів і працює для 751 члена ЄП.

Її завдання прості: надавати аналітичні послуги парламентаріям, комітетам та всім тим, хто займається питаннями публічної політики. Це і впровадження сучасного бібліотечного сервісу і можливість користування різними базами даних, проведення експертних круглих столів і обговорення тощо», - зазначила Тетяна Бібік.Заступник Директора Програми Рада також звернула увагу на виклики для функціонування такого органу: завжди бути на крок попереду, виробляти таку аналітику та дослідження, які будуть мати довіру споживача, користуватися попитом, допомагати парламентаріям ставати на певний час швидкими експертами з того чи іншого питання.

Під час зустрічі також йшлося про важливість розуміти на яких принципах буде працювати парламентська дослідницька служба. Наголошувалося, що вона має буди віддана цінностям парламентаризму і бути абсолютно незаангажованою, не працювати ніколи для окремих політичних сил, а працювати для всіх, представлених в парламенті; проводити якісні та актуальні дослідження, зберігати інституційну пам’ять, надавати аналітичну підтримку парламентаріям, комітетам та під час пленарних засідань.

Також під час йшлося про те, чому важливо мати дослідницьку службу? Серед основних умов існування такої служби, зокрема, називалися постійне покращення якості законодавчого процесу, вибудовування якісної контрольної функції парламенту, покращення сприйняття громадянами роботи законодавчого органу в цілому, вибудовування у них довіри до парламенту.

Представник Офісу економічного аналізу Віктор Мазірчук представив підсумковий звіт про діяльність Офісу з фінансового та економічного аналізу за 2015-2019 рр., робота якого завершується.

За його словами, основним завданням Офісу є підвищення якості законодавства і допомога народним депутатам, працівникам Парламенту в їхній роботі, насамперед в економічному блоці. Офіс проводить дослідження на запити народних депутатів і комітетів, а також дослідження ad hock на надзвичайно важливі і сенсативні теми.

Основою місією Офісу його представник назвав підвищення ефективності та якості законодавства, яке розробляє і ухвалює Верховна Рада, підвищення використання аналітики і наявної економічної інформації у Парламенті.

Учасників зустрічі також було поінформовано про роботу Європейського дослідницького центру.

Під час зустрічі її учасники зустрічі висловили своє бачення обговорюваної теми та пропозиції. Зокрема, наголошувалося на необхідності створення сучасної аналітичної служби у вищому законодавчому органі, яка допомагатиме парламентаріям у підготовці якісних законодавчих рішень.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18