У слуханнях взяли участь народні депутати, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій.

Відкриваючи слухання, Голова Комітету Артур Палатний зазначив, що питання придбання першого житла для молодих людей є дуже болючим. Якщо до 2015 року українська молодь ще мала надію придбати власне житло, завдяки участі в Державній програмі забезпечення молоді житлом, і це стимулювало їх більш потужно і активно працювати, давало можливість створювати власні сім’ї, народжувати дітей, то на сьогодні таких надій не залишилось.

«На фоні економічної кризи, складної ситуації на сході країни, масових звільнень з роботи, молоді нічого не залишається, як залишати нашу державу назавжди, оскільки безперспективність у вирішенні найважливішого питання - житлового питання впливає на міграційні процеси, і на демографічні показники - і в результаті складає соціально-психологічну напруженість в країні», - підсумував Голова Комітету.

А.Палатний також повідомив, що Комітет вирішив приділити велику увагу питанню фінансування програми «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла». Проте, незважаючи на неодноразові звернення Комітету, в державному бюджеті виділяються лише кошти на утримання Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, на обслуговування договорів, укладених ще з 2003 року, та на фінансування програм, що не вирішують проблем пільгового молодіжного кредитування» - зазначив Артур Палатний.

Голова Комітету наголосив на тому, що фінансування програми «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» в розмірі 1,59 мільярда гривень в комплексі з прогнозованим залученням понад 100 млн. грн. власних внесків громадян дозволить збудувати 126,3 тис. метрів2 житла, залучити у будівельну галузь близько 1 млрд. 692 млн. 100 тис. грн., створити у будівельній галузі близбко 2,5 тис. робочих місць, залучити до суміжних галузей народного господарства понад 10 млрд. грн., і найголовніше забезпечити житлом понад 2 тис. молодих сімей. При цьому, понад 25% суми, повернеться у бюджет у вигляді податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (443,3 млн. грн.).

В умовах відсутності фінансування молодіжного житлового кредитування з Державного бюджету України, зазначив Артур Палатний, Комітет зробив ставку на взаємодію з Мінрегіонбудом, обласними державними адміністраціями, обласними радами, радами міст - обласних центрів для вирішення питання виділення відповідних коштів з місцевих бюджетів. На сьогоднішній день вже вирішено питання фінансування програми забезпечення молоді житлом з бюджету міста Києва. Флагманами молодіжного житлового кредитування є Харківська та Миколаївська області.

Голова Комітету поінформував учасників слухань про глобальну Всеукраїнську кампанію #житломолоді, ініційовану Комітетом.

«Завдання кампанії - це залучення до вирішення питання всіх представників молоді, для яких ця проблема нагальна. Це також демонстрація виконавчій владі масовості проблеми. Ми хочемо показати, що ці люди - це не цифри в статистиці - а реальна молодь, яка живе поки що в Україні та готова працювати на свою державу. Наше ж завдання створити максимально комфортні умови для цього.

До 1 червня ми чекаємо від усіх представників української молоді звернення у профільний Комітет щодо їх особистої потреби у вирішенні проблеми, відсутності фінансування програми пільгового довгострокового державного кредитування для молодих сімей та одиноких молодих громадян на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.

«Після 1 червня я, як голова Комітету, зобов’язуюся направити всі звернення до уповноважених осіб та державних органів для вирішення цієї проблеми» - зазначив Артур Палатний.

Учасники засідання заслухали виступ заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Льва Парцхаладзе та доповідь Голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергія Комнатного.

В обговоренні виступили: заступник директора Київського молодіжного центру Ангеліна Вертепна, заступник Харківського міського голови - директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатєєв, аналітик проекту U-Report, соціолог "Українського інституту соціології і досліджень імені Яременка" Євгенія Нестеренко, радник Херсонського міського голови, депутат Херсонської міської ради Михайло Линецький, заступник виконавчого директора Асоціації міст України Володимир Мягкоход, голова Громадської ради при Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Санченко, народний депутат України Наталія Королевська, голова Громадської спілки "Національна молодіжна рада України" Андрій Колобов, член громадської ради про Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву Ірина Басенко, депутат Київської обласної ради Микола Ляшенко, координатор мережі Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Студентська Республіка" Олександр Щерба, голова Всеукраїнської організації "Укрмолодьжитло", член наглядової ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Євген Ісаєв, заступник Голови Комітету Денис Силантьєв.

В проекті Рекомендацій, що обговорювався на слуханнях, Кабінету Міністрів України запропоновано:

1) внести на розгляд Верховної Ради проекти Законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо сприяння забезпеченню молоді житлом, якими передбачити:

запровадження субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення молоді житлом та її розподілу пропорційно коштам, виділених з місцевих бюджетів на місцеві програми забезпечення молоді житлом;

надання молодим спеціалістам, які працюють в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, правоохоронних органах, державних та комунальних закладах, підприємствах, установах, пільгових кредитів з частковим погашенням кредиту за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів при відпрацюванні на своєму робочому місці визначеного Законом терміну;

2) до 1 січня 2020 року розробити та затвердити Державну програму забезпечення молоді житлом на 2021-2030 роки;

3) доручити Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства надати пропозиції щодо удосконалення механізму надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.

4) доручити Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства забезпечити ведення обліку молодих громадян, що потребують поліпшення житлових умов;

5) передбачити видатки на бюджетну програму «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» при підготовці та розгляді Бюджетної декларації та формуванні проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» обсягом 1 105 350,1 тис. грн.

Місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування в установленому порядку в межах своїх повноважень рекомендовано проаналізувати результати реалізації місцевих програм забезпечення молоді житлом, у разі відсутності, розробити та затвердити нові програми забезпечення молоді житлом; а також забезпечити фінансування зазначених програм в межах коштів, передбачених Державною програмою забезпечення молоді житлом на 2013-2020 роки.

Проект Рекомендацій буде затверджено на засіданні Комітету з урахуванням пропозицій учасників слухань.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30