Під час розгляду законопроекту №10120 на засіданні Комітету 10 квітня зазначалося, що проект спрямований на підвищення рівня протидії загрозам національній безпеці України, попередження, виявлення та припинення правопорушень, запобігання та оперативне реагування на надзвичайні події.

Законопроектом передбачається внесення змін до деяких законодавчих актів України.

Зокрема, Закон України «Про національну безпеку України» пропонується доповнити новою статтею 36 (Комплексні системи моніторингу стану безпеки) щодо наділення сил безпеки, інших органів державної влади, а також органів місцевого самоврядування повноваженням створювати та використовувати комплексні системи моніторингу стану безпеки (далі - комплекси безпеки) з метою виконання покладених на них завдань (функцій). Передбачається, що єдині функціональні та технічні вимоги до комплексів безпеки, що створюються та використовуються органами державної влади та органами місцевого самоврядування, встановлюються Кабінетом Міністрів.

Положеннями статті 36 цього Закону визначено також основні складові комплексів безпеки та запропоновано надати силам безпеки безпосередній доступ в режимі реального часу до інформації (даних) комплексів безпеки інших органів державної влади, а також органів місцевого самоврядування, у тому числі із застосуванням програмних і технічних засобів власних інформаційно-телекомунікаційних систем. Порядок доступу до інформації комплексних систем моніторингу стану безпеки та ведення спеціального електронного архіву доступу, встановлюється Кабінетом Міністрів.

Проектом також пропонується встановити, що незаконні діяння щодо інформації (даних), отриманої у процесі функціонування комплексів безпеки, у тому числі її незаконне використання, матимуть наслідком відповідальність згідно із законом.

Для реалізації вищевказаного положення законопроект містить пропозицію щодо викладення статті 2126 (Здійснення незаконного доступу до інформації в інформаційних (автоматизованих) системах, незаконне виготовлення чи розповсюдження копій баз даних інформаційних (автоматизованих) систем) Кодексу України про адміністративні правопорушення в новій редакції.

Проектом також пропонується внести зміни до статті 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також до деяких статей Закону України «Про Національну поліцію».

Члени Комітету, проаналізувавши законопроект, відзначили його актуальність в сучасних умовах розвитку інформаційних технологій та існування загроз і небезпек. При цьому зазначалося, що вирішення питання щодо створення комплексних систем моніторингу стану безпеки та кардинальне поліпшення безпекової ситуації в країні може бути досягнуто лише завдяки об'єднанню зусиль та спільній скоординованій роботі сил безпеки, інших державних органів та органів місцевого самоврядування.

Під час обговорення також було зосереджено увагу на напрямках удосконалення та доопрацювання законопроекту задля комплексного врегулювання питань створення та використання комплексів безпеки з дотриманням прав і свобод людини.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30