З 12 по 14 квітня у м.Анталія відбувався Спільний 99-ий семінар Роуза-Рота та Спеціальної групи з питань Середземномор'я та Близького Сходу, у якому взяли участь Голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї НАТО Оксана Юринець, Заступник Голови делегації Юрій Береза та член делегації Андрій Кожем'якін.

Семінар розпочався з вітальних слів Голови делегації Туреччини в ПА НАТО Османа Аскіна Бака, Голови Спеціальної групи з питань Середземномор'я та Близького Сходу Філіпа Фоліо, Президента ПА НАТО Мадлен Мун, Президента Великих Національних Зборів Туреччини Мустафи Сентопа та Міністра закордонних справ Туреччини Мавлута Кавусоглу.

Делегати обговорили ситуацію у Сирії, виклики політичних та інституційних реформ в регіоні МENA, складові партнерства НАТО, обмінялися думками щодо Середземноморського діалогу і операцій НАТО на Близькому Сході, основна увага була приділена проблемам і викликам, що стоять перед Центральною Азією, а також обговорили основні гуманітарні та безпекові виклики, спричинені міграцією.

Голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї НАТО Оксана Юринець, беручи участь у дискусії щодо ситуації в Сирії, наголосила, що Україна готова співпрацювати з усіма іноземними партнерами у питанні боротьби з тероризмом, а також сприяти якнайшвидшому врегулюванню конфлікту у Сирії, а відтак підтримці миру, стабільності та процвітання у регіоні. Голова делегації зазначила, що врегулювання гуманітарної кризи неможливе без надійного політичного процесу.

Сьогодні кожен повинен взяти на себе відповідальність за забезпечення стійкого політичного процесу під контролем Організації Об'єднаних Націй. Оксана Юринець підкреслила, що Україна добре розуміє ситуацію у Сирії, оскільки сама страждає від російської агресії вже п'ять років. Вона зазначила, що незаконна окупація Криму і територій Донецької та Луганської областей призвела до того, що в країні понад 1.8 млн внутрішньо переміщених осіб. Також Оксана Юринець коротко окреслила поведінку Росії у Керченській протоці та Азовському морі, та нагадала про невизначену долю 24 українських військовополонених, що наразі перебувають на території Росії. Виступаючи на засіданні Ніколя де Сантіс, представник відділу з політичних справ та політики безпеки НАТО, підтримав виступ Голови української делегації і зазначив, що на всі конфлікти і на їх вирішення треба дивитись комплексно. Він наголосив, що ПА НАТО і Альянс підтримують Україну, її територіальну цілісність, суверенітет і непорушність міжнародно визнаних кордонів. В той же час вони продовжують докладати всіх зусиль, аби змусити Росію бути відповідальною, не погіршувати ситуацію у регіоні і, найголовніше, звільнити українських військовослужбовців.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00