Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у сесійні залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром В.Гройсманом.

А.Парубій оголосив про початок "години запитань до Уряду" і надав слово для виступу Міністру культури Євгену Нищуку, який доповів про децентралізацію у сфері культури.

На початку виступу урядовець звернув увагу на те, що в регіонах спостерігається певна нерівність доступу до культурного життя, особливо у малих містах, які мають менше 50 тисяч населення.

«Ми стикаємося з тим, що у маленьких містечках закриваються будинки культури або бібліотеки. Коли ми говоримо про об’єднані територіальні громади, ми думаємо про те, навколо чого люди мають об’єднуватися. Ми переконані, що саме культурні осередки можуть стати тим великим об’єднуючим фактором», - зазначив Є.Нищук.

«Також ми маємо випадки, коли в усій Україні є великі надбання культурної спадщини – палаци, садиби, фортечні мури. За їхнє збереження, за їхній розвиток відповідальність несуть саме власники, чи це комунальна власність, чи це громади чи приватні руки», - додав він, навівши приклади їх збереження.

Міністр також зазначив, що «для сіл, селищ, районних центрів є дуже важливим озирнутися навколо. Побачити і зрозуміти власну унікальність, привабливість для мільйонів внутрішніх і зовнішніх туристів, які завжди хочуть бачити просто щось нове».

У цьому контексті урядовець презентував запуск конкурсу проектів стимулювання регіонального розвитку та промоції культурної спадщини під назвою «Малі міста - великі враження».

За його словами, цей проект, пілотна версія якого була запущена у 2018 р., знайшов надзвичайний відгук в громадах, які подали до участі понад 150 заявок.

Є.Нищук повідомив, що в державному бюджеті передбачено на цей конкурс у 2019 році 50 млн. гривень. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку культурних ініціатив в населених пунктах до 50 тисяч жителів.

Завданням Мінкультури було зробити абсолютно прості у використанні та прозорі умови проведення цього конкурсу. Зокрема, було затверджено порядок проведення конкурсу. Метою конкурсу є привернення уваги до стану культурної спадщини в громадах, заохочення її відновлення та інтеграції в життя громад, стимулюючи тим самим економічну привабливість територій. Важливим завданням у цьому є впровадження кластерних моделей розвитку культури в умовах децентралізації. Реалізація проекту має сприяти розбудові сталого та інклюзивного суспільства з високою якістю життя, що є ключовим завданням спільної діяльності і Уряду, і Парламенту.

Є.Нищук повідомив, що цього року Міністерство пропонує нове гасло «Дивись Україну!». Він наголосив, що конкурс відкрито для ініціатив всіх бажаючих, незалежно від їх територіального розміщення. Головне, щоб проект був реалізований у населеному пункті з чисельністю до 50 тисяч. «Саме жителі таких місць мають менший доступ до культурних послуг і потребують підтримки і залучення. Остання статистика показує, що люди в маленьких містечках, в об’єднаних територіальних громадах по півроку, по року не були на жодній культурній події. Це неприпустимо», - наголосив урядовець.

Міністр також докладно поінформував про умови проведення конкурсу, його положення, основні етапи та дати проведення, критерії оцінювання тощо.

«Ми готові протягнути руку допомоги та сприяти максимальній обізнаності усіх бажаючих для підготовки якісних проектних завдань… Ми очікуємо не на разові фестивалі, а на проекти, що залишаться в громадах і будуть там розвиватися і працювати, адже наша мета є сталість», - додав він.

Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій, груп і народних депутатів щодо наступних питань: тарифоутворення на газ для побутових споживачів, встановлення лічильників, монетизація субсидій, сплата боргів за тепло населенням; зусилля Уряду, направлені проти посилення позицій Російської Федерації на міжнародній арені; відкриття кримінальних справ щодо агітаційних матеріалів на виборах Президента України; транзит російського газу і альтернативні джерела забезпечення України газом; виконання загальновійськового обов’язку кандидатами у Президенти України; пріоритети діяльності Уряду на майбутнє; заборгованість за електроенергію КП «Компанія «Вода Донбасу»; фінансування будівництва шкіл у регіонах; фінансовий стан готелю «Козацький»; рейдерські захоплення; підвищення пенсійного забезпечення військовослужбовцям; підсумки Парламентських слухань на тему: «Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки».

На цьому "година запитань до Уряду" завершилася.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30