9 квітня Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з делегацією Комітету у закордонних справах Палати депутатів Парламенту Чехії на чолі з його Головою Любоміром Заоралеком.

На зустрічі також були присутні з чеської сторони члени Комітету Карла Шлехтова, Ян Ліпавски, Ян Кубік та Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, з української сторони Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Оксана Юринець, Голова підкомітету з питань діяльності небанківських фінансових установ та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Віктор Романюк та Перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров'я Оксана Корчинська.

У ході зустрічі сторони обговорили широке коло актуальних питань міжнародних відносин.

Голова Комітету висловила подяку чеським колегам за підтримку територіальної цілісності нашої держави в протидії російській агресії, продовженні санкційного режиму проти РФ, введенні безвізу для громадян України і підтримку України на шляху євроінтеграції, а також зазначила, що Чехія є важливим партнером в регіоні Центрально-східної Європи.

Українська сторона проінформувала чеських парламентаріїв про сучасний політичний стан в Україні, зокрема про виборчий процес в Україні, зовнішньополітичні пріоритети, а також наголосили на необхідності посилення тиску на Кремль з метою звільнення військовополонених та політичних в’язнів, а також незаконно утримуваних громадян України на окупованих територіях нашої держави та на території РФ.

О. Юринець наголосила на необхідності підтримки євроатлантичних та євроінтеграційних прагнень України враховуючи те, що нещодавно Парламент України закріпив незворотність стратегічного курсу нашої держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Г. Гопко окреслила коло пріоритетних питань для України, а саме врегулювання ситуації на сході України, на території окупованого Криму та в Азовському морі, запобігання втручанню Росії у внутрішні справи України, з огляду на виборчий процес у 2019 році в Україні. Питання російського втручання є актуальним і для ЄС в цілому з огляду на майбутні вибори до Європарламенту.

У ході обговорення економічних питань українська сторона підкреслила необхідність зупинення будівництва газогону Північний потік-2, оскільки реалізація цього російського проекту є екзистенційною загрозою енергетичній незалежності ЄС та завдасть значних економічних збитків усім країнам-транзитерам російського природного газу, включаючи й Україну.

Чеська сторона зазначила, що для збереження незалежності України необхідно підтримувати євроатлантичні прагнення нашої країни та процес реформ, а також члени делегації запевнили у подальшій підтримці Чехією України на всіх рівнях.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30