8 квітня відбулося засідання геополітичної групи Міжпарламентського союзу 12+. У засіданні взяли участь заступник Голови української парламентської делегації Борис Тарасюк та члени делегації - Валерія Заружко, Леонід Ємець та Альона Шкрум.

Під час засідання депутати групи заслухали інформацію про роботу керівних органів Асамблеї, а також розглянули питання щодо призначення представника Групи до дорадчого органу з протидії тероризму та крайнього екстремізму МПС. Також Геополітична група підтримала пропозицію щодо назви чергової резолюції в Постійному комітеті з питань миру та міжнародної безпеки, а саме: “Кібербезпеки та кібератаки”.

В рамках роботи Асамблеї заступник Голови делегації Б.Тарасюк провів робочі зустрічі з Головою Геополітичної групи 12+ Д.Пачеко, зустрівся зі Спікером Парламенту Грузії І.Кабахідзе.

Цього ж дня продовжилося пленарне засідання 140-ї Асамблеї МПС, у якому взяв участь Борис Тарасюк. У відповідності до порядку денного відбулися дебати з термінового питання на тему: "Заклик до термінових міжнародних дій для підтримки Мозамбіку, Малаві та Зімбабве, які постраждали від циклону "Ідаї”, а також продовжилися загальні дебати на тему: ”Парламенти як платформи для підвищення рівня освіти заради миру, безпеки та верховенства права".

Під час дебатів з термінового питання учасники засідання наголошували у своїх виступах на масштабності трагедії у Мозамбіку, Малаві та Зімбабве в наслідок циклону "Ідаї" і необхідності надання швидкої гуманітарної допомоги у середньо та довгостроковій перспективі, особливо в контексті забезпечення продовольством, водою, а також відбудови інфраструктури. Серед іншого, наголошувалося на важливості збільшення використання відновлюваних джерел енергії та зменшення викидів вуглецю для уповільнення процесу кліматичних змін.

У рамках загальних дебатів була продовжена дискусія щодо ролі освіти в сучасних суспільствах. У своїх виступах учасники дебатів наголошували на важливості зміцнення взаємодії у захисті прав громадян в доступі до освіти, розвитку досліджень, підтримки талановитої молоді, підтримки інклюзивної та дистанційної освіти. Окрім того, наголошувалося на необхідності протидії таким явищам як радикалізм та ненависть у навчальних закладах і негативному впливу соціальних мереж. Учасники дискусії підкреслювали необхідність посилення співпраці у сфері досягнення цілей сталого розвитку та захисту прав людини з метою розвитку відкритих, безпечних та багатокультурних суспільств.

Цього ж дня відбулося засідання Бюро Постійного комітету МПС з питань миру та безпеки, у якому взяла участь член української парламентської делегації Альона Шкрум.

Народні депутати України Валерія Заружко, Леонід Ємець та Альона Шкрум взяли участь у роботі Постійного комітету МПС з питань демократії та прав людини. У ході засідання відбулися попередні дебати щодо розробки до наступної Асамблеї МПС резолюції на тему: «Досягнення загального медичного забезпечення до 2030 р.: роль парламентаріїв у забезпеченні права на здоров`я», а також дебати щодо практичного досвіду та вжитих заходів у рамках реалізації, прийнятих у минулі роки, резолюцій щодо демократії в цифрову еру, використання ЗМІ для залучення громадськості та свободи висловлювання й права на інформацію.

Члени делегації також взяли участь у роботі Постійного комітету МПС з питань сталого розвитку, фінансів та торгівлі, у ході засідання якого делегати завершили розгляд поправок до проекту резолюції про роль чесної та вільної торгівлі й інвестицій задля досягнення Цілей сталого розвитку, зокрема, щодо економічної рівності, стійкої інфраструктури, індустріалізації та інновацій.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01