5-10 квітня у м. Доха (Держава Катар) відбуваються заходи 140-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу (МПС), у яких беруть участь 1600 парламентаріїв з понад ста країн світу, серед них понад 70 голів іноземних парламентів.

У відповідності до програми заходів, 7 квітня відбулися пленарні засідання Асамблеї, Керівної ради, Молодіжного форуму, комітетів з питань миру та безпеки, з питань сталого розвитку та Бюро комітету у відносинах з ООН.

Під час засідання Керівної ради було обрано головуючим на 140-й Асамблеї МПС Голову Шури Держави Катар пана Аль Махмуда, а також схвалено заявку Сент-Вінсент і Гренадінів на вступ до МПС, які стали 179-ю державою-членом Організації. Було заслухано інформацію щодо порушення прав парламентаріїв у різних країнах світу, зокрема Венесуелі, та схвалено рішення щодо направлення делегації МПС до цієї країни. У засіданні Керівної ради взяли участь народні депутати України Олена Сотник та Леонід Ємець.

Під час пленарного засідання Асамблеї, у якому взяв участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, затверджено для розгляду термінове питання на тему “Заклик до термінових міжнародних дій для підтримки Мозамбіку, Малаві та Зімбабве, які постраждали від циклону “Ідаї”, а також відбулися загальні дебати на тему “Парламенти як платформи для підвищення рівня освіти заради миру, безпеки та верховенства права”. У своєму виступі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив присутнім про розвиток та реформу системи освіти в Україні, як важливого елемента національної безпеки країни, а також про злочини Російської Федерації на окупованих нею територіях України, зокрема про закриття на них українських шкіл.

Учасники загальних дебатів зосередили свою увагу на важливості розвитку мультилатералізму, формуванні прозорих та ефективних урядів, здатних реалізовувати Цілі сталого розвитку та Порядок денний 2030 для якісної освіти, забезпеченні освіти для всіх без дискримінації, реформі освіти для трансформації суспільств у відкриті та транспарентні, забезпеченні освіти для громадян на окупованих територіях, а також національних реформах освіти.

У цей день також відбулося засідання Постійного комітету з питань миру та міжнародної безпеки. Комітет розглянув ініційований українською делегацією проект резолюції щодо неприпустимості використання найманців як засобу підриву миру та прав людини, співдоповідачами якої є Борис Тарасюк та парламентар з Йорданії К.Аль Баккар. Після представлення співдоповідачами проекту документа, його концепції та основних елементів, відбулося обговорення та голосування поправок до тексту. Переважна більшість прийнятих поправок відповідають позиції української сторони, яку на засіданні представила народний депутат Альона Шкрум.

Народний депутат України Валерія Заружко взяла участь в роботі Постійного комітету МПС з питань сталого розвитку, фінансів та торгівлі, у ході засідання якого було представлено та обговорено проект резолюції про роль чесної та вільної торгівлі й інвестицій задля досягнення Цілей сталого розвитку, зокрема, щодо економічної рівності, стійкої інфраструктури, індустріалізації та інновацій. Делегати розглянули та узгодили більшу частину поданих поправок до тексту документа. Робота продовжиться на наступному засіданні.

Того ж дня відбувся Форум молодих парламентаріїв, у якому взяли участь народні депутати України Валерія Заружко та Олена Сотник. У центрі уваги Форуму були роль освіти для розвитку громадянського суспільства, участь молоді у глобальних процесах та сучасні виклики для молоді.


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57