У роботі сесії ПАРЄ бере участь Постійна делегація Верховної Ради України.

Президент ПАРЄ Л.Морі Паск’є 8 квітня відкрила Другу частину сесії ПАРЄ. Під час своєї вступної промови вона наголосила на необхідності збереження «спільного дому» для 830 мільйонів європейців у мирі, процвітанні, співпраці та діалозі.

Було представлено Звіт про діяльність Бюро та Постійного комітету, а також відбулися дебати на тему: «Спостереження за парламентськими виборами в Республіці Молдова (24 лютого 2019 року)».

Парламентарії розглянули запити на обговорення за поточною та терміновою процедурою, серед яких було питання: «Роль і місія Парламентської Асамблеї: основні виклики для майбутнього», запропоноване лідером політичної групи «Об’єднанні європейські ліві» Т.Коксом. Незважаючи на активну роботу членів української делегації проти розгляду цього питання, більшість членів Асамблеї проголосували за необхідність його розгляду.

Перед членами Асамблеї виступив Міністр закордонних справ Фінляндії, Голова Комітету міністрів РЄ Тімо Соіні. Член української делегації Сергій Кіраль подякував Міністру, а також Уряду Фінляндії за їхній наголос на діалозі та запитав про позицію Комітету міністрів щодо консенсусу у бажанні скасувати санкції проти росіян. Т.Соіні відповів, що на цей момент він не може надати коментарі, оскільки ні він, ні Комітет міністрів ще не отримали звіт Т.Кокса.

Голова української делегації Володимир Ар’єв запитав Т.Соіні про його думку, що відбудеться і як це вплине на подальшу довіру до РЄ, якщо члени Асамблеї виконають вимоги Росії і зменшать роль ПАРЄ в механізмах санкцій і моніторингу.

Міністр закордонних справ Фінляндії відповів, що всі члени Асамблеї повинні мати однакові права і обов'язки, і головування Фінляндії не збирається робити жодних виключень з цих правил. Щодо Росії в цілому, то вона, на йогу думку, повинна виконувати свої зобов'язання, і не має бути ніяких виключень.

Комісар РЄ з прав людини Дуня Міятович представила Звіт про свою діяльність у 2018 році. Член української делегації Віктор Єленський підкреслив, що ми всі є свідками жорстокого, постійного порушення прав людини в окупованому Криму, а також на сході України, який окуповують російські військові, та запитав Д.Міятович про її роботу під час свого мандату з метою запобігання порушенням прав людини та релігійних свобод на окупованих територіях. Д.Міятович відповіла, що вона постійно співпрацює з людьми для вирішення багатьох проблем, серед яких і релігійні свободи. Вона також висловила сподівання, що за результатами свого другого року роботи зможе дати більш конкретну інформацію про покращення прав людини в Криму та на Сході України.

Члена української делегації С.Кіраля було обрано віце-президентом політичної Групи європейських консерваторів ПАРЄ.

Члени ПАРЄ цього дня також обговорили такі питання: «Розгляд повноважень нових членів Асамблеї», «Зміни у складі Комітетів ПА», «Ухвалення Протоколу засідання Постійного комітету (Париж, 1 березня 2019 року)».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37