Міжфракційне об’єднання народних депутатів «Зелена енергія змін» представило для обговорення зацікавлених сторін "Зелений" порядок денний для України до 2030".

Ключові напрямки «зеленого» порядку денного передбачають: перехід до зеленої економіки, розвиток відновлюваної енергетики, ефективне управління відходами, охорону довкілля, боротьбу зі зміною клімату, максимальну енергоефективність та енергозбереження, зелені міста, сталий розвиток сільських громад, чистий та безпечний транспорт.

Відкриваючи захід, заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, співголова МФО «Зелена енергія змін» Ольга Бєлькова відмітила роль громадянського суспільства у просуванні «зеленого» порядку денного та донесенні його необхідності до політичних сил. «Як політики, ми маємо інший погляд зсередини на елементи «зеленого» порядку денного. Разом з нашим об’єднанням ми багато працювали над розв’язанням питань, пов’язаних з відновлюваною енергетикою, електротранспортом, і я сподіваюся, що наступна каденція «зелених» депутатів у Парламенті продовжить нашу спільну справу», - сказала О.Бєлькова.

«У західних країнах питання сталого розвитку є пріоритетними питаннями, вони включені до всіх програм та планів політичних партій. У нас це, нажаль, не так», - наголосив у своєму виступі співголова МФО «Зелена енергія змін» Олексій Рябчин. Він також зазначив: «Дуже важливо їздити регіонами та зустрічатися з людьми, щоб пояснювати українцям що таке «зелений» розвиток, чому це важливо не лише для них, але і для їхніх дітей та онуків».

Результати соціологічних опитувань показують, що люди найбільше переймаються якістю питної води (59,9%), вирубкою лісів (59,1%) забрудненням повітря (51,6%) та забрудненням довкілля відходами (47,8%). Взагалі не переймаються екологічними питаннями лише 1,8% населення України. «Разом з тим, кожен четвертий українець вважає, що влада робить недостатньо для вирішення екологічних проблем та охорони довкілля. Для майже половини опитаних – 46,5% – наявність чітких положень щодо питань охорони довкілля та сталої енергетики, енергоефективності в програмах політичних партій або кандидатів є значущими при голосуванні. Це чіткий сигнал для нас, політиків, що суспільство готове до визначення екологічних пріоритетів розвитку держави, і ми повинні відповісти на цей запит», - наголосила співголова МФО «Зелена енергія змін» Наталія Кацер-Бучковська.

Ганна Гопко, голова Комітету у закордонних справах, наголосила на значній ролі Парламентів у досягненні Цілей сталого розвитку, зокрема щодо чистої води, чистої енергії, адаптації до змін клімату, захисту та збереження біорізноманіття. «Окрім цих питань, перед нами виникають нові екологічні загрози, спричинені російською збройною агресією проти України та військовими діями, і ми їх також повинні враховувати, передбачити відновлення екологічного балансу на Сході України», - додала Гопко.

Секретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остап Єднак наголосив на необхідності об’єднання зусиль Парламенту та громадських організацій в досягненні екологічних цілей. «Боротьба за екологічні права – це довгий марафон, і перемагає його той, хто його веде з дотриманням принципів та цінностей. Ми разом – сила, яка може підняти стандарти сталого розвитку України до найвищих пріоритетів країни», - сказав О.Єднак.

На необхідності тісного діалогу між Парламентом, Урядом, громадянським суспільством задля реалізації «зеленого» порядку денного наголосила також Вікторія Войцицька, секретар Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

До заходу долучилося майже сто експертів, екологів, представників урядових та наукових інституцій, бізнесу, профільних асоціацій у сфері відновлюваної енергетики та електромобільності.

Текст «зеленого» порядку денного для України до 2030 року буде розміщено у вільному доступі (http://bit.ly/GreenAgendaUA-2030-vote) для збору додаткових коментарів та побажань від усіх зацікавлених сторін. Пропозиції щодо змісту документу можна також надсилати на електронну адресу МФО «Зелена енергія змін».

***

"Зелений" порядок денний для України до 2030" підготовлено за аналітичної підтримки проекту "Підтримка Парламенту України з питань сталої енергетики та охорони довкілля", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Швеції.

МФО «Зелена енергія змін» - міжфракційне депутатське об’єднання, до складу якого входять 24 народних депутати з різних політичних сил та позафракційні, яке має на меті актуалізацію політичного дискурсу щодо зеленого порядку денного, підтримку зелених законодавчих ініціатив та законопроектів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30