21 березня напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначається 24 березня, міжфракційне депутатське об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом» провело у Верховній Раді України ряд заходів під гаслом: «Настав ЧАС подолати туберкульоз!».

Зокрема, у цей день відбулися: національний круглий стіл, акція «Настав час» перед будівлею Верховної Ради, прес-брифінг, в кулуарах Парламенту відкрилася фотовиставка “Туберкульоз очима пацієнта”.

Під час національного круглого столу народні депутати, керівники державних органів влади, міжнародні експерти, представники громадських та пацієнтських організацій обговорили ситуацію з туберкульозом в країні.

Під час засідання зазначалося: «Щорічно в країні помирає від туберкульозу понад 3700 осіб, кожного дня – близько 10 пацієнтів. Непрямі економічні збитки за такої ситуації щорічно становлять понад 12 мільйонів доларів. І хоча в останні роки фіксується певне покращення ситуації, лише у 2018 році зареєстровано 21314 нових випадків туберкульозу. При цьому, за даними ВООЗ, близько 23% випадків захворювання в Україні не виявляються, а основною проблемою залишається резистентний туберкульоз (нечутливий до традиційних ліків), який вимагає більш тривалого та вартісного лікування і має нижчі шанси на успішний результат».

Як повідомив під час засідання представник Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Огтай Гозалов: «Цього року Всесвітній день боротьби з туберкульозом проходить під гаслом «ЧАС виконувати обіцянки». Він зазначив, що в Україні докладається багато зусиль і владою, і громадянським суспільством для подолання цієї хвороби. Водночас, за його словами, «незважаючи на успіхи останніх років, ми повинні розуміти, що це захворювання, яке стосується кожного і в боротьбі з ним має брати участь все суспільство».

«Зараз є реальний шанс, щоб за 5-7 років туберкульоз пішов в історію і в Європі, і в Україні. Для цього є достатньо фінансів і політичної волі», - сказав О.Гозалов.

Він також запевнив, що ВООЗ готова надавати Україні передові технології, високі стандарти лікування цього небезпечного захворювання.

Учасники круглого столу особливо наголошували, що для покращення ситуації Кабінетом Міністрів розроблений середньостроковий стратегічний документ – Загальнодержавна цільова програма протидії туберкульозу, яка наразі перебуває на розгляді комітетів Верховної Ради.

«Загальнодержавна програма протидії туберкульозу є не тільки документом , що формує напрямок та створює засади протитуберкульозної боротьби в країні, але має бути частиною системи підзвітності виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна під час Наради високого рівня Генасамблеї ООН у вересні 2018 року», - зазначив голова міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом» народний депутат Сергій Кіраль. Він також висловив переконання, що об’єднання зусиль урядових органів, громадянського суспільства і парламентаріїв дасть змогу суттєво змінити ситуацію із захворюванням.

Директор Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я Андрій Скіпальський також підкреслив, що результатом сьогоднішніх заходів має стати саме мобілізація зусиль усіх гілок влади задля прийняття проекту Закону «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2018-2021 роки» (№9467).

Присутні на засіданні народні депутати запевнили, що Верховна Рада готова об’єднатися навколо даного законопроекту і ухвалити зазначену програму.

Учасники заходу обговорили проблеми, з якими сьогодні стикаються люди, хворі на туберкульоз. Про власний досвід подолання хвороби та проблеми інших пацієнтів розповіла голова пацієнтської організації «TB People Ukraine» Ольга Клименко, яка перемогла туберкульоз і тепер допомагає це зробити іншим. Вона наголосила на важливості професійної і людської підтримки для успішного лікування хворих на туберкульоз. «За 25 років епідемії туберкульозу ми не знали більш активної підтримки на національному рівні ніж сьогодні», - зазначила О.Клименко.

За підсумками круглого столу була прийнята резолюція, в якій учасники засідання закликали народних депутатів, в першу чергу членів Комітету з питань охорони здоров’я, підтримати проект закону №9467, а також проект постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні». Окрім того, в резолюції міститься заклик «до відповідних органів, за підтримки Партнерства «Зупинити ТБ. Україна», впровадити механізм підзвітності виконання положень Політичної декларації, прийнятої за результатами Наради високого рівня ООН х питань туберкульозу».

«Учасники засідання домовились про максимальне об’єднання зусиль для прийняття на національному рівні стратегічного документу в сфері подолання туберкульозу», - сказано в документі.

Перед будівлею Верховної Ради на площі Конституції відбулася публічна акція під чотириметровою інсталяцією у вигляді годинника, на циферблаті якого разом зі слоганом «Настав ЧАС подолати туберкульоз!» замість цифр були зазначені основні меседжі боротьби з туберкульозом, актуальні для України:

- затвердження Загальнодержавної програми протидії захворюванню туберкульозом;

- своєчасне виявлення туберкульозу;

- забезпечення лікування, орієнтованого на потреби людини;

- зменшення фінансового тягаря людей, які постраждали від туберкульозу.

Ці питання також порушувалися учасниками прес-брифінгу, який відбувся на площі Конституції.

Сергій Кіраль, зокрема поінформував присутніх про резолюцію, ухвалену за підсумками круглого столу.

В.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун під час брифінгу розповіла: «Ліквідація туберкульозу до 2030 року є спільним наміром усього людства. Наразі в Україні зберігається тенденція до зниження захворюваності на нові випадки та рецидиви туберкульозу. Минулого року їх кількість зменшилась на 800 в порівнянні з 2017 роком. Сьогодні Україна повністю фінансує закупівлю ліків від туберкульозу, а завдяки закупівлям через міжнародні організації нам вдалося збільшити їх кількість майже у 40 разів. Наприклад, препарат Лінезолід міжнародні організації минулого року закупили за ціною 0,27 доларів, а МОЗ України у 2014 році цей самий препарат закуповував за 2,85 доларів».

Перший заступник генерального директора Центр громадського здоров’я МОЗ України Віктор Ляшко повідомив, що акція «Настав ЧАС» проходить в рамках всесвітньої інформаційної кампанії «It`s time», започаткованої міжнародним партнерством «Зупинимо туберкульоз» («Stop TB Partnership»). І вдруге міжнародна інформаційна кампанія до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом пройшла в Україні на рівні Парламенту.

На прес-брифінгу також виступили представники Європейського бюро ВООЗ, МБФ «Альянс громадського здоров’я», пацієнтської організації «TB People Ukraine».

Під час проведення заходів всі, хто бажає продемонструвати свою солідарність та причетність до справи подолання туберкульозу, отримали наліпки на одяг у вигляді наручного годинника.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00