На засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 20 березня було винесено низку питань, так чи інакше пов’язаних із поширенням в інформаційному просторі держави різноманітної друкованої продукції. Питання ці насамперед стосуються умов поширення на території України певних видів як періодичних видань, так і вітчизняної та імпортної книжкової продукції.

Зокрема, відбувся розгляд звернення Начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, генерала армії України Віктора Муженка щодо необхідності забезпечення на безоплатній основі додаткової передплати газети «Голос України» для військовослужбовців Збройних Сил України, які безпосередньо виконують завдання в районі проведення операції об’єднаних сил. В процесі обговорення, серед іншого, було наголошено: додаткова передплата не повинна стати на заваді вирішенню питань, про які вже йшлося на попередніх засіданнях Комітету. Як зауважила головуюча Вікторія Сюмар, таким є питання забезпечення створення та фінансування офіційного видання оборонного відомства у формі бюлетеня «Народна армія», який мав би заповнити нішу, що виникла після припинення випуску однойменної армійської газети.

Таким чином, загалом не заперечуючи проти забезпечення інформаційних потреб підрозділів Збройних Сил України у спосіб, про який ідеться в зверненні Начальника Генерального штабу ЗСУ, Комітет вирішив звернутися до Міністерства оборони України з пропозицією розглянути питання про створення та належне фінансування офіційного бюлетеня МОУ «Народна армія».

Було розглянуто питання «Про звернення Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів з проханням відреагувати на ситуацію, яка виникла у результаті дій Державного комітету телебачення і радіомовлення України».

Зазначені дії, на думку присутніх на засіданні президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, імпортерів книжкових видань Російської Федерації Юрія Грюканова, Андрія Пархомчука, Євгена Шириноса, призвели до майже повної зупинки видачі дозволів на ввезення такої продукції та значного зменшення бюджетних надходжень від її імпорту. В процесі обговорення парламентарії висловили думки щодо необхідності дотримання чинного законодавства у цій сфері, озвучили низку пропозицій щодо різнобічної адресної підтримки вітчизняного книговидання як альтернативи імпорту, заходів ефективної протидії контрабанді книг з території держави-агресора. Позицію Державного комітету телебачення і радіомовлення України в питанні надання зазначених дозволів окреслив Перший заступник Голови Держтелерадіо Богдан Червак.

Одним із наслідків розгляду став висновок про необхідність внесення змін до законодавства, яке регулює питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволів на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, а також із тимчасово окупованої території України. Питання щодо правомірності дій Державного комітету телебачення і радіомовлення України стосовно видачі зазначених дозволів парламентарії рекомендували авторам звернення вирішувати в судовому порядку.

У зв’язку з відсутністю на засіданні головного редактора газети «Голос України» Анатолія Горлова питання про його звернення щодо необхідності утворення додатків до газети «Голос України» мовами національних меншин Комітет вирішив розглянути на одному із наступних засідань за умови участі автора.

Відбувся розгляд звернення представників засобів масової інформації, акредитованих при Верховній Раді України, щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України представника дайджесту «Українські Безпритульні Неповнолітні Діти» Бориса Сахна. Автори звернення аргументували своє прохання необхідністю припинити дії колеги, котрий «систематично перешкоджає роботі ЗМІ у стінах Парламенту з особистою, а не професійною метою». З цього приводу парламентарії також заслухали керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірину Кармелюк.

За наслідками обговорення члени Комітету, взявши до уваги всі наведені у зверненні факти та обставини, діючи відповідно до норм профільного Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України (затверджене Постановою Верховної Ради України від 1 липня 2014 року № 1549-VII), прийняли рішення рекомендувати Прес-службі Апарату Верховної Ради України припинити акредитацію фігуранта звернення та анулювати відповідну акредитаційну картку.

На засіданні 20 березня 2019 року було розглянуто поданий народним депутатом України Дмитром Шпеновим проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами алкогольних напоїв, № 9147 від 1 жовтня 2018 року.

Цей законопроект, головним з розгляду якого є Комітет, розроблено з метою удосконалення механізмів державного управління рекламною діяльністю в частині обмеження впливу реклами алкогольних напоїв на споживачів, насамперед на молодь і підлітків. Для цього пропонується запровадити заборону на рекламу алкогольних напоїв та знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються ці напої. Також законопроектом перебачено унормування положень законів України «Про рекламу» та «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», оскільки зазначеними нормами регулюється одне й те ж коло питань в частині реклами тютюнових виробів.

У підсумку Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні зазначений законопроект відхилити.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00