Члени Комітету на засіданні 20 березня заслухали інформацію Голови Тимчасової слідчої комісії Івана Вінника.

Голова ТСК повідомив, що Комісія опрацювала питання знищення стратегічного потенціалу, зокрема 43-ї ракетної армії, знищення Чорноморського флоту, який забезпечував стратегічні переваги України в Чорноморському басейні. Комісія також опрацювала діяльність на посадах кількох колишніх міністрів оборони, які розпочинали знищення оборонних спроможностей держави через необгрунтований розпродаж військової техніки і озброєння, скорочення армії, переведення військового майна, яке потім по залишковій вартості реалізовувалися Міноборони на зовнішні ринки.

І.Вінник повідомив, що надані матеріали дозволили ТСК зробити висновки як практично здійснювався розпродаж техніки. Він також наголосив, що «всі колишні міністри оборони діяли в складі злочинної, координованої групи, завданням якої було розвалити українську оборону». За його словами, «сприяли цьому прем’єр-міністри, які діяли в ті роки».

Стосовно доручення Голови Верховної Ради по питаннях розкрадання в концерні «Укроборонпром», можливих корупційних схем, висвітлених в журналістському розслідуванні голова ТСК повідомив, що Комісія провела кілька позачергових засідань, хоча в плані роботи Комісії цей період ще буде додатково досліджений, і вже анонсувала необхідність реформи концерну «Укроборонпром» шляхом його розформування з відповідними наслідками створення потім або агенції або іншого органу, який би координував і реалізовував державну політику у сфері оборонної промисловості.

І.Вінник зазначив, що Комісія виконала доручення Голови Верховної Ради.

Голова ТСК повідомив про загальні висновки, які зробила Комісія щодо резонансного журналістського розслідування.


Голова Комітету Сергій Пашинський після закінчення виступу голови ТСК  повідомив, що Комітет отримав дуже серйозну і резонансну інформацію стосовно того, що члени ТСК вчора ознайомилися з оригіналами переписки, затвердженої експертами, що в цю переписку не було ніякого втручання, де встановлено, що обсяг її набагато більший ніж передано в НАБУ, що деякі фрагменти не відповідають дійсності.

Сергій Пашинський наголосив: «суспільство повинно отримати всі вичерпні відповіді на порушені питання».

Члени Комітету за результатами заслуховування і обговорення інформації голови ТСК одноголосно підтримали пропозицію Голови Комітету Сергія Пашинського: Комітету звернутися до Генерального прокурора з вимогою взяти розслідування під свій особистий контроль та інформувати Комітет щомісяця про хід розслідування резонансних справ, порушених по фактах виявлених зловживань.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00