Сьогодні у «Голосі України»:

- «Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову»

- Особлива увага — відновленню об’єктів критичної інфраструктури Донеччини

- Десять головних фейків про Івана Мазепу

 

«Нації вмирають не від інфаркту — спочатку їм відбирає мову»

Ці слова геніальної української поетеси Ліни Костенко, котра якраз учора, 19 березня, відзначала свій день народження, символічно перегукуються з фундаментальним проектом закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д), розгляд якого у другому читанні Верховна Рада розпочала 28 лютого і продовжує обговорювати упродовж нинішнього пленарного тижня.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що це важливе завдання парламенту — ухвалити закон, який гарантував би стабільний і безперешкодний розвиток української мови як державної. «Ми продовжуємо розгляд історичного, фундаментального законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної», — сказав він. І нагадав, що нещодавно в Україні відзначали річницю створення Карпатської України і проголошення Центральної Ради, які понад сто років тому проголосили, що державною мовою є українська. «У наших попередників не було жодних сумнівів, якою має бути державна мова, — сказав Андрій Парубій. — Сьогодні маємо незалежну українську державу, в якій українська мова є єдиною державною. Наше завдання — прийняти закон, який гарантував би її стабільний і безперешкодний розвиток. Мова на часі!».  (читайте у «Голосі України» на 1,2 стр. >>> article/314977)

 

Особлива увага — відновленню об’єктів критичної інфраструктури Донеччини

Перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко у понеділок відвідала Донецьку область. В Авдіївці Ірина Геращенко побувала в ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод», де зустрілась із працівниками підприємства та мешканцями міста. Під час зустрічі було обговорено безпекову, гуманітарну та екологічну ситуацію на Донбасі, роботу «мінських груп». Також велику увагу було приділено соціально-економічному розвитку Донеччини, реформам у сфері освіти, медицини, децентралізації та протидії корупції.

У рамках візиту, як повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради, перший заступник глави парламенту також зустрілась із військовослужбовцями. Учасники зустрічі обговорили реформування сектору безпеки та оборони відповідно до стандартів НАТО. Ірина Геращенко поінформувала, що днями у парламенті буде зареєстровано законопроект, метою якого є запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу ЗСУ. За словами політика, законопроект спрямовано на забезпечення відповідності військових звань до еквівалентної колонки «NATO Code» згідно з STNAG 2116.

Особливу уваги було приділено питанню підвищення грошового забезпечення військовослужбовців. Ірина Геращенко зауважила, що відповідно до економічної спроможності уряд поступово збільшуватиме заробітну плату українським військовим. Політик поінформувала, що доплати розпочнуться вже з 1 квітня цього року військовослужбовцям, які перебувають на першій та другій лініях зіткнення.  (читайте у «Голосі України» >>> article/314998)

 

Десять головних фейків про Івана Мазепу

Термін «фейк» набув поширення відносно недавно, але він якнайкраще підходить до імперської практики подання образу українського діяча для громадськості.

Фейк № 1.

«Хотів видати» Карла ХІІ Після взяття Батурина московським військом І. Мазепа нібито послав миргородського полковника Д. Апостола до Петра І з пропозицією видати Карла ХІІ в обмін на помилування. Насправді Апостол поїхав у протилежний від царської штаб-квартири бік. Як підтверджував на допиті 14 липня 1709 р. лубенський полковник Д. Зеленський, він, отримавши «ведомость о смерти дочери своей, то просился у Мазепы для погребения оной в Лубны, в чем ему помагал миргороцкой полковник, по которому прошению отпущен он з дороги». У рідних Сорочинцях (більш як 120 км від царської штаб-квартири!) Д. Апостол, який поспішав до дружини, натрапив на значний російський підрозділ, що зайняв це містечко у тилу мазепинців. Миргородському полковнику довелося вдавати царського вірнопідданого. Його примусили через місяць написати компрометуючі листи гетьману, саме з них дізнаємося про те, що нібито володар булави «послав його з інтригуючим проханням». На чорновому посланні Д. Апостола до І. Мазепи виявлена правка графа Г. Головкіна, а на останній сторінці припис: «Писма, что писаны к Мазепе по измене ево фальшивые от канцлера». Згадані «листи» були підготовлені зі зрозумілою провокативною метою — посварити Карла ХІІ з гетьманом.  (читайте у «Голосі України» на 10 стр. >>> article/314979)

 

Повний випуск «Голосу України» від 20.03.2019 на сайті http://www.golos.com.ua

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30