Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у сесійні залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром В.Гройсманом.

Розпочалася "година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для короткого виступу В.Гройсману.

Прем'єр-міністр розповів про соціальну політику Уряду і заходи, направлені на підвищення життєвого рівня соціально незахищених громадян.

«Україна потребувала за 28 років змін в економічній і соціальній політиці, але їх не було. В решті решт в 2014 році ми отримали слабку соціальну політику, абсолютно слабку економіку, нульовий бюджет, атаку не сході країни - і це для нас є спільними серйозними викликами», - сказав В.Гройсман, пояснюючи низький рівень пенсій та інших соціальних виплат в країні.

Він запевнив, що головним інтересом Уряду є забезпечення реальних доходів українських громадян, які дозволяли б забезпечувати, хоча б на мінімальному рівні, потреби життя.

Прем'єр-міністр розповів, що було зроблено за останні п’ять років задля покращення життя громадян: розпочато відновлення економіки, підвищується мінімальна і середня заробітна плата, з жовтня 2017 року проводиться перерахунок пенсій, розпочато монетизацію субсидій.

Водночас В.Гройсман зазначив наявність проблем, які турбують людей і залишаються невирішеними. «Вирішення єдине – сильна, розвинена економіка держави дасть нам можливість знижувати дефіцит Пенсійного фонду і підвищувати пенсії», - підкреслив керівник Уряду.

А.Парубій надав слово для виступу першому заступнику міністра економічного розвитку і торгівлі України Максиму Нефьодову, який розповів про діяльність Уряду для стимулювання розвитку бізнесу в країні.

«Зростання економіки в країні можливе тільки тоді, коли зростає бізнес, який сплачує податки, забезпечує зростання зарплат. І завдання Уряду – спрощувати умови для ведення бізнесу і залучати його в країну», - зазначив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі.

Він розповів, що зроблено протягом останніх трьох років і планує зробити Уряд для бізнесу.

За інформацією М.Нефьодова: «За останні три роки Україна показала найбільше зростання економіки серед сусідніх країн, піднявшись із 83 на 71 місце. З 2009 року України друга в світі за темпами зростання в рейтингу».

«Ми почали з дуже низької бази, але точно виправляємо ситуацію і точно знаємо, як за три роки прийти до топ-30 у світі», - підкреслив представник міністерства.

Серед заходів, які вживає Уряд для розвитку бізнесу, М.Нефьодов назвав наступні: скорочується регуляторне навантаження, запущено ринку мобільних платежів, організовано роботу електронних аукціонів продажу дозволів на користування надрами, спрощено процедуру поновлення спецдозволів на водокористування, скасовано заборону на змішування зерна різни сортів на елеваторі та ряд абсурдних приписів у торгівлі, відкрито доступ до даних про різні регуляції, запущено ресурс Inspections Gov Ua, який містить дані про всі перевірки бізнесу, розроблено і виставлено у відкритому доступі на Інтернет-ресурсах покрокові інструкції для відкриття більше 100 видів бізнесу, відкрито доступ до містобудівної документації.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі висловив вдячність Верховній Раді за ряд революційних законів, прийнятих протягом останніх півроку: «Таких як закон про валюту, про єдине вікно на митниці, ряд законів про спрощення будівельних регуляцій тощо». Він висловив сподівання, що цей процес продовжиться.

Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій, груп і народних депутатів щодо наступних питань: бюджетних виплат; низького рівня зарплат і пенсій та нарахування субсидій; виплати пенсій на тимчасово окупованих територіях; нарахувань за газ побутовим споживачам; фінансування розвитку української мови; місцевого самоврядування; розвитку регіонів, зокрема, Харкова; стану і якості ремонту доріг, зокрема, у Полтавській та Луганській областях; надання послуг монополістами; розвитку малого і середнього бізнесу; перевірки підприємців; захисту тварин.

Відповідаючи, на запитання представників фракцій, В.Гройсман поінформував про принципи і перспективи формування тарифів на газ для населення.

Зокрема, він зазначив, що уникнути ситуації із підвищенням цін на газ не було можливості, оскільки це передбачає виконання меморандуму, підписаного  з Міжнародним валютним фондом у 2008 році. «Якби ми цього не зробили, то у країні був би дефолт – банкрутство країни від якого постраждали б найменш захищені верстви населення», - підкреслив прем’єр-міністр.

Він також наголосив, що ціна на газ є однаковою для всіх, однак виникає велика різниця в тарифах у різних регіонах. «Тарифи формують і несуть за це відповідальність муніципалітети, які закладають: витрати, технології виробництва тепла, транспортування, системи регулювання, за відсутності яких за кошти споживачів обігрівається повітря і земля», - сказав керівник Уряду.

В.Гройсман зазначив, що зараз Кабінет Міністрів посилює контроль щоб місцеві влади почали інвестувати в модернізацію теплового обладнання: нові котельні, труби, індивідуальні теплові пункти, утеплення соціальних об’єктів. «Усі ці заходи приведуть до зниження тарифів», - впевнений прем’єр-міністр.

В.Гройсман поінформував, що вчора НАК «Нафтогаз України» заявив, що почав купувати по імпорту дешевший газ. «Тому я сьогодні доручу «Нафтогаз України» спільно з Міністерством фінансів розпочати робочу дискусію з МВФ щодо врегулювання даного питання щоб не допустити ніякого підвищення цін газ», - запевнив він.

Голова Кабінету Міністрів також наголосив, що підтримує зниження цін на газ для на населення і вимагає цього від Нафтогазу, як і забезпечення всіх громадян лічильниками вже в цьому році.

Що стосується нарахування субсидій, то В.Гройсман порадив звертатися в спеціальні муніципальні комісії, які «мають право прийняти рішення індивідуально для кожного, хто потребує підтримки».

Підсумовуючи «годину запитань до Уряду» Прем’єр-міністр України подякував народним депутатам за співпрацю.

На цьому "година запитань до Уряду" завершилася.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24