Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

А.Парубій повідомив про заяву двох фракцій, які вимагають оголосити перерву, але готові замінити її на виступ з трибуни, а також про необхідність надати три хвилини для виступу після вчорашньої перерви, оголошеної перед завершенням вечірнього засідання.

Голова Верховної Ради звернувся до депутатських фракцій і груп з проханням не зловживати вимогою голосити перерву, особливо під час розгляду такого важливого законопроекту, як проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Він також попередив, що головуючий має право на вимогу фракцій надавати перерву тривалістю менше, ніж 30 хвилин.

Із заявою від фракції політичної партії "Опозиційний блок" і групи "Партія "Відродження" виступив народний депутат Ігор Шурма.

Із реплікою у відповідь на виступ народного депутата виступив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, який зазначив, що українці на тимчасово окупованих територіях сходу країни страждають в результаті Російської агресії, відповідальність за яку лежить і на частині народних депутатів.

Із заявою від фракції «Радикальної партії» Олега Ляшка виступив голова фракції Олег Ляшко.

Голова Верховної Ради привітав співгромадян із днем проголошення незалежності Карпатської України. Він зазначив: «Сьогодні, 15 березня, ми віковий день історії українського державотворення – 80 років тому Парламент Карпатської України проголосив повну державну самостійність Карпатської України. Президентом Карпатської України був обраний видатний українець Герой України отець Августин Волошин».



А.Парубій повідомив, що за короткий час українській владі в Карпатській Україні вдалося, зокрема, заснувати власні збройні сили Карпатську Січ. «Головним комендантом Карпатської Січі став Дмитро Климпуш – дідусь нашого віце-прем’єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе», - сказав він, зазначивши, що «це - символічний зв’язок поколінь».

Голова Парламенту наголосив: «Українські збройні сили першими в Європі стали на збройний бій з нацистськими союзниками».

А.Парубій запросив оглянути виставку «Срібна земля», розгорнуту сьогодні в кулуарах Верховної Ради до 80-річчя створення держави Карпатська Україна Фундацією імені Олега Ольжича.

«Проголошення Карпатської України – це знаменний символ і одна з міцни х опор, на яку спирається фундамент української державності. І сьогодні ми маємо пам’ятати – ми більше не дозволимо втратити українську державність! Ми переможемо!», - підкреслив Голова Верховної Ради.

А.Парубій повідомив, що у сесійні залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром В.Гройсманом.

Розпочалася "година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для короткого виступу В.Гройсману.

Прем'єр-міністр розповів про соціальну політику Уряду і заходи, направлені на підвищення життєвого рівня соціально незахищених громадян.

А.Парубій надав слово для виступу першому заступнику міністра економічного розвитку і торгівлі України Максиму Нефьодову, який розповів про діяльність Уряду із стимулювання розвитку бізнесу в країні.

Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій, груп і народних депутатів щодо наступних питань: бюджетних виплат; низького рівня зарплат і пенсій та нарахування субсидій; виплати пенсій на тимчасово окупованих територіях; нарахувань за газ побутовим споживачам; фінансування розвитку української мови; місцевого самоврядування; розвитку регіонів, зокрема, Харкова; стану і якості ремонту доріг, зокрема, у Полтавській та Луганській областях; надання послуг монополістами; розвитку малого і середнього бізнесу; перевірки підприємців; захисту тварин.

Відповідаючи, на запитання представників фракцій, В.Гройсман поінформував про принципи і перспективи формування тарифів на газ для населення.

Підсумовуючи «годину запитань до Уряду» Прем’єр-міністр України подякував народним депутатам за співпрацю.

На цьому "година запитань до Уряду" завершилася.

ГОловуючий запросив до слова Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірину Геращенко для оголошення депутатських запитів.

І.Геращенко повідомила, що після оголошення запитів відбудуться виступи народних депутатів. Вона також наголосила, що розгляд поправок до законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної (реєстраційний №5670-д) продовжиться на наступному пленарному засіданні у вівторок, 19 березня, із 490 правки.

Після завершення перерви головуюча надала слово народним депутатам для виступів.

Перший заступник Голови Верховної Ради І.Геращенко  нагадала, що наступне пленарне засідання Парламенту відбудеться у вівторок, 19 березня, і оголосила сьогоднішнє ранкове засідання закритим.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30