У Верховній Раді відбулося засідання круглого столу на тему: "П’ять років після подій Євромайдану". У заході, присвяченому результатам розслідування злочинів, вчинених під час трьох місяців акцій протесту, взяли участь народні депутати, адвокати родин загиблих, родичі Героїв Небесної Сотні, правозахисники, керівники слідчих органів, представники міжнародних організацій.

Під час круглого столу було обговорено, на якому етапі перебуває слідство, а також названі проблеми, що перешкоджають проведенню розслідування та судовому розгляду.

Голова ГО «Родини Героїв Небесної сотні» Володимир Бондарчук окреслив загальну ситуацію, що склалася із розслідуванням злочинів, вчинених під час Євромайдану, наголосивши, що воно проводиться надто повільно, чиниться багато перешкод і є дуже незначні результати.

У свою чергу, народний депутат, адвокат постраждалих під час протестів на Майдані Олена Сотник заначила, що є проблеми і з розслідуванням злочинів, вчинених під час Євромайдану, і є проблеми у судах, однак політики не сприяли їх вирішенню. «Постанова про створення тимчасової слідчої комісії з даного питання за всі ці роки не була внесена у зал Верховної Ради», - констатувала вона.

О.Сотник також наголосила, що розслідування триває надто довго і непродуктивно. «Чотири роки триває розслідування справ, воно зараз на завершальній стадії, але навіть якщо вони потраплять в суди, через скільки років ми отримаємо реальні вироки і чи отримаємо взагалі?» - зауважила народний депутат.

О.Сотник сказала, що вбачає загрозу державності України, якщо винні у цих злочинах не понесуть покарання. «Невідворотність покарання – це єдина річ, яка може підтримати віру людей в інститути влади, суди і справедливість», - підкреслила народний депутат. За її словами, «зараз є тиск і супротив, у тому числі розслідуванню, є відсутність координації з боку Генерального прокурора і підрозділів, які здійснюють розслідування справ щодо злочинів Майдану».

Із звітом про стан розслідування та основні проблеми слідства виступив начальник управління спеціальних розслідувань ГСУ ГПУ Сергій Горбатюк, зазначивши: «Слідчі і прокурори управління здійснювали розслідування з усім розумінням відповідальності і важливості його результатів для суспільства».

За даними С.Горбатюка, на сьогодні розслідувано понад 4700 злочинів, вчинених під час Євромайдану, і з них понад 4100 розслідувало саме управління спеціальних розслідувань ГСУ ГПУ.

Він поінформував: «Загалом повідомлено про підозру 442 особам, стосовно 288 – обвинувальні акти направлено до суду. Однак, щодо них маємо лише 52 рішення, з яких 48 – це вироки. Решта – визнання особи винуватою, але непризначення покарання, закриття справи за строками давності чи іншими законним підставами». 

Начальник управління також зазначив: «Маємо дев’ять вироків, що передбачають реальне позбавлення волі, однак вони стосуються виключно «тітушок». Він зауважив: «Суспільство бачило вчинення злочинів правоохоронцями, однак результат розслідування свідчить про те, що вони практично не притягуються до відповідальності або отримують умовні міри покарання. Водночас, у великих справах, де значна кількість потерпілих, ще не завершене розслідування і немає вироків».

«Що стосується вбивств на Майдані, повідомлено підозру 66 особам. Стосовно 16 – обвинувальні акти направлено до суду, щодо чотирьох осіб розслідування триває, ще 46 осіб перебувають у розшуку», - сказав С.Горбатюк.

Він також розповів про наявність невирішеної проблеми із притягненням до відповідальності організаторів вбивств на Майдані. «Повідомлено про підозру організаторам злочину – тодішньому керівництву держави і правоохоронних органів. Впродовж 2018 року отримано дозволи на проведення заочного розслідування, однак з початком роботи Державного бюро розслідувань, можливості завершення досудового розслідування у заочному порядку втрачено і на сьогоднішній день це питання не вирішене», - сказав керівник управління.

С.Горбатюк підкреслив, що, зважаючи на ту велику кількість злочинів, які були вчинені, результати розслідування є недостатніми, оскільки мають не тільки покарати причетних до їх скоєння, а «важливо щоб ці результати змінювали правоохоронну систему і робили неможливим її використання керівниками правоохоронних органів для вчинення злочинів».

Серед причин низької результативності розслідувань злочинів, скоєних під час Майдану, керівник управління спеціальних розслідувань ГСУ ГПУ назвав: неналежну допомогу і підтримку від керівництва держави та правоохоронних органів, не реагування на системні проблеми. «У мене склалося враження, що немає зацікавленості керівництва держави та правоохоронних органів у результативному притягненні до відповідальності саме винних у злочинах правоохоронців, зміні системи», - зазначив С.Горбатюк.

За даними керівника управління: «Сьогодні із тих осіб, яким повідомлено про підозру у справах про злочини, скоєні під час Майдану, 36 – продовжують працювати в правоохоронних органах, з них 10 – на керівних посадах і це питання ніяк не вирішується».

Він також озвучив проблеми, з якими стикається розслідування: скорочення штатів підрозділу і кадрові зміни; передача розслідування в інші підрозділи; відсутність допомоги від оперативних підрозділів МВС; велика кількість відмов судів у забезпеченні слідчих дій; недосконалість внесених у законодавство змін, що дозволяють звести нанівець будь-яку справу через передбачені процедури; недостатнє забезпечення експертних установ.

Підсумовуючи свій виступ, С.Горбатюк наголосив: «Без зміни відношення керівництва правоохоронних органів, держави, парламенту не буде повноцінних результатів». Він також закликав вжити заходів щоб допомогти розслідуванню.

Адвокат родин загиблих Героїв Небесної Сотні Віталій Титич під час круглого столу зауважив низьку підтримку розслідування вбивств під час Євромайдану з боку політиків: «Всі політичні сили декларували необхідність встановлення винних у злочинах та притягнення до відповідальності і практично всі вони докладають зусиль, щоб цього не відбулося».

На його думку, саме Верховна Рада є тим органом, який може змінити ситуацію: «Перш за все треба повернутися до ідеї створення тимчасової слідчої комісії для моніторингу розслідування і вивчення фактів перешкоджання. І друге – прийняти зміни до законодавства для врегулювання проблемних питань, які заважають належному розслідуванню».

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер зауважила, що відстеження ходу розслідування вбивств на Майдані і сприяння уряду України у тому, щоб винні були притягнуті до відповідальності і покарані, – є одним із завдань місії.

Вона відзначила прогрес у розслідуванні справ щодо убивств на Майдані і презентувала інформаційну довідку про 5 років розслідування.

Так, за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні: «Під час Євромайдану було вбито або загинуло 98 людей, серед яких 84 – протестувальники, 13 – співробітники правоохоронних органів і 1 чоловік, який був на місці подій, але не брав участі у протестах».

«Станом на сьогодні лише трьох осіб визнано винними, щодо тих подій, які призвели до загибелі двох протестувальників. Триває розслідування кримінальних проваджень по відношенню ще 12 осіб, у тому числі співробітників міліції та Служби безпеки України», - повідомила Ф.Фрейзер.

За даними Моніторингової місії, не було встановлено ймовірних винуватців подій, які призвели до вбивства 17 протестувальників і 13 правоохоронців.

Голова місії також підтвердила наявність ряду перешкод, з якими зіткнулися слідчі у ході розслідування вбивств на Євромайдані, про які говорили інші промовці, і доповнила їх наступними: відсутність розпізнавальних знаків на правоохоронцях під час протестів; втеча в Російську Федерацію ймовірних винуватців смертей; надмірні затримки з проведенням судово-медичних експертиз, а також дуже тривалий час розслідування і судового розгляду кримінальних проваджень.

Ф.Фрейзер наголосила: «Треба пришвидшити розслідування і забезпечити його незалежність і неупередженість для того, щоб винні були притягнуті до відповідальності».

«Кожне життя важливе, кожна смерть, кожне вбивство мають бути розслідувані і всі родини загиблих мають право на правду і справедливість», - підсумувала вона.

На затримках у судовому розгляді справ, що стосуються Майдану, також наголосив начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих УСР ГПУ Олексій Донський та інші виступаючі.

Круглий стіл пройшов у форматі сесій, в ході яких були розглянуті стан розслідування та основні проблеми слідства, а також недоліки законодавства та перешкоджання з боку правоохоронних органів, судової гілки влади та інших службових осіб.

Учасники засідання окреслили подальші кроки, необхідні для ефективного розслідування злочинів, вчинених під час Євромайдану.


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00