У Верховній Раді України під час засідання у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

У ході свого виступу Глава держави оголосив про рішення підписати закон про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Президент України запросив Голову Верховної Ради України Андрія Парубія та прем’єр-міністра Володимира Гройсмана долучитися до церемонії підписання документа: «Прошу Голову Верховної Ради Андрія Парубія та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана у присутності Президента Європейської Ради – одного з очільників Європейського Союзу, друга України Дональда Туска - засвідчити єдність усіх гілок влади у питанні європейської та євроатлантичної інтеграції».

Верховна Рада України ухвалила зазначений закон 7 лютого. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав під час засідання Парламенту 7 лютого Закон про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО.

Законодавчим актом з метою законодавчого закріплення в Конституції України цивілізаційного вибору, європейської ідентичності Українського народу та незворотності стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору внесено зміни до преамбули Основного Закону України, статей 85, 102, 116 Конституції України, а саме:

абзац п’ятий преамбули після слів "громадянської злагоди на землі України" доповнено словами "та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Законом пункт 5 частини першої статті 85 Конституції України викладено в такій редакції:

"5) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору";

статтю 102 доповнено частиною третьою такого змісту:

"Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Законом статтю 116 доповнено пунктом 11 такого змісту:

"11) забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору".

Законом виключено з Конституції України пункт 14 розділу XV "Перехідні положення", який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Проект Закону було зареєстровано за №9037.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00