У своєму виступі у Верховній Раді України під час засідання у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України Президент України Петро Порошенко наголосив, що герої Майдану і всі патріоти, які захищають Україну, боронять східні рубежі Європи від навали, яка загрожує знищенням свободи і демократії.

«Палаючий Майдан…Перші загиблі…Очікування нового штурму… Рівно п’ять років тому, 19 лютого, після 18-го, після трагедії прямо тут, на площі Конституції, в Маріїнському парку, перші розстріляні і 19-го лютого ніхто з нас не знав, що буде завтра. Але всі, всі, хто були на Майдані, готові були стояти до кінця. А завтра, завтра, 20 лютого, стався масовий розстріл Небесної Сотні. А завтра, завтра 20 лютого почалася російська агресія», - наголосив Глава держави. Він підкреслив: «Саме цю дату Кремль надряпав на медальках, які роздали російським окупантам і колаборантам, які захоплювали Крим».

«Вбивство Героїв Небесної Сотні стало початком кривавої війни, яку Росія розв’язала проти України. Сьогодні всі чітко розуміють, що це було зроблено для відновлення імперії, для перегляду кордонів і, зрештою, знищення всієї системи трансатлантичної безпеки Європи і світу, для знищення повоєнної безпеки яка базувалася на Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй і єдності всіх п’яти постійних членів Ради Безпеки. Вона не може працювати, коли одна із країн-членів РБ ООН є країною-агресором», - сказав Президент.

За його словами: «Анексія Криму, окупація частини Донбасу стали прелюдією гібридної війни Москви не тільки проти України, а й проти Європейського Союзу, в тому числі Польщі, Сполучених Штатів, проти НАТО, країн Балтії, і в решті решт проти всього демократичного і цивілізованого світу».

Петро Порошенко наголосив: «Герої Майдану, всі патріоти, захищаючи Україну, боронили і боронять східні рубежі Європи від навали, яка загрожує знищенням свободи, знищенням демократії, верховенства права і знищенням поваги до людської гідності. І цю війну Росія розпочала тому, що у нас тут, в Києві, на Європейському Майдані Незалежності Москва програла цивілізаційну битву за Україну».

«Той бліц-криг, на який розраховувала Москва, захлинувся. Плани розшматувати і знищити нашу державу не вдалися. І я хочу нагадати і наголосити, що за це було заплачено дуже високу ціну. І зараз Путін прекрасно розуміє, що втрата України означає крах його планів відновити імперію і повернути Росії статус наддержави. Тому і ставки зараз у цій війні надвисокі», - сказав глава Української держави.

Він додав: «Мрія Путіна – вже не розділена Україна, а розділена Європа. Мрія Путіна – це Європа, яка зреклася своїх цінностей. Мрія Путіна - ослаблена Європа, якій він диктує умови. Мрія Путіна – пояс держав-сателітів, чий суверенітет буде номінальним і приклади таких країн нам дуже добре відомі. І, поза всяким сумнівом, у цій війні Кремль приречений на поразку».

П.Порошенко наголосив: «За 5 років Путіну не вдалося досягти в Україні жодної з поставлених цілей і тактично ми вже виграли». Він також зазначив: «Коли доб’ємося стратегічної і остаточної перемоги? Відповідь на це питання залежить від нашої єдності, а також від єдності і рішучості нашої міжнародної коаліції, яка була створена нами на підтримку України за допомогою наших друзів».

Президент України відзначив видатну роль Президента Європейської Ради Дональда Туска, наголосивши: «Запам’ятайте його слова, які прозвучали щойно з цієї трибуни: «Не може бути безпечної і демократичної Європи без України».

Глава Держави зазначив, що ці слова – відповідь скептикам, які кажуть, що Україну не приймуть в Європейський Союз і вона не буде членом НАТО. Він наголосив: «І приймуть в Європейський Союз і буде…».

Петро Порошенко також підкреслив: «Нікому і ніколи європейський і євро-атлантичний вибір не давався такою дорогою ціною, як Україні. Ніколи і ніхто не сплачував такі великі жертви за цей вибір. І треба завжди пам’ятати, що ми живемо в неоплатному боргу перед нашими героями і цей борг спонукає нас, що ми зобов’язані зробити все, щоб боротьба виявилася не марною і щоб ніхто і ніщо і ніколи не повернув нас назад, в кайдани Москви».


«Ми завжди маємо боротися за наш цивілізаційний вибір, за повернення України в родину європейських народів», - сказав глава держави. Він нагадав про боротьбу українського народу «за те, щоб зняти з української церкви московське ярмо», і додав, що «ми маємо бути напоготові, щоб не повернути Україні колоніальний статус Російської імперії або Радянського Союзу». «Ніколи цього не допустимо!» - наголосив Президент України.

Він також сказав, що дні, коли вшановуються жертви розстрілів на Майдані, психологічно дуже непрості для кожного. Для нього особисто це «дні поглибленої самокритики і прискіпливого аналізу зробленого, а особливо, аналізу не зробленого. Це дні осмисленої роботи над помилками і ретельного обмірковування подальших кроків».

Петро Порошенко зауважив, що є чимало претензій, які він приймає, і визнав, що зроблено чимало помилок, але є фактом: «За 5 важких років наша влада ні на крок не відступила від європейської і євроатлантичної стратегії. Ми були послідовними і ніхто не зміг звернути нас з вибраного шляху». Серед елементів шляху і стратегії держави Президент назвав: угоду про асоціацію з Європейським Союзом, включно з поглибленою і всеохоплюючою зоною вільної торгівлі; безвізовий режим; перетворення ЄС на найпотужнішого торгового партнера, який допоміг пережити наслідки російської економічної блокади; поступове переведення всього оборонного блоку на стандарти НАТО.

Глава держави також назвав проблеми, які потрібно подолати Україні, щоб пройти дорогу до вступу в ЄС: «Подолати бідність, досягти критеріїв членства, зробити нашу складну домашню роботу».

Водночас він наголосив: «Вже на сьогодні ми досягли безпрецедентного за всю нашу історію зближення з Європою». «Ніколи Голова Європейської Ради не виступав українською мовою з таким європейським оптимізмом, якого бракує деяким нашим депутатам», - додав глава Української держави.

Петро Порошенко зазначив, що зближення відбувається також в освіті, культурі, туризмі: «І все це свідчить про повну переорієнтацію України з Росії на Європейський Союз».

«На цьому тлі зміни до Конституції, які зобов’язують владу зробити все можливе, щоб досягнути членства України в ЄС та НАТО, це є абсолютно логічний проміжний підсумок того, що ми зробили за п’ять років і це ще й гарантія, страховка на майбутнє», - сказав Президент України.

Глава держави оголосив про рішення підписати закон про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Петро Порошенко запросив очільників виконавчої та законодавчої гілок влади приєднатися до церемонії підписання документа: «Прошу Голову Верховної Ради Андрія Парубія та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана у присутності Президента Європейської Ради – одного з очільників Європейського Союзу, друга України Дональда Туска засвідчити єдність усіх гілок влади у питанні європейської та євроатлантичної інтеграції».

«Свою стратегічну місію вбачаю в тому, щоб гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції. Не пізніше 2023 року – подати заявку на членство в Євросоюзі і отримати План дій щодо членства в НАТО. Це є наше спільне завдання», - заявив очільник Держави.

Він також наголосив: «У реалізації цієї місії присягаюся неухильно дотримуватися Конституції України, у тому числі і тих її нових норм, які я пропоную підписати прямо тут».

«Сьогодні ми не збираємося озиратися на Росію. Ми не будемо питати дозволу в Путіна куди нам рухатися далі. Ми йдемо своїм шляхом. Ми самі приймаємо рішення, як забезпечити власну безпеку, суверенітет і територіальну цілісність», - заявив Глава держави.

За його словами, десять років тому через відсутність єдиної лінії Президента, Парламенту, Уряду Україна втратила можливість отримати ПДЧ. «Сьогодні, я на цьому окремо наголошую, позиція Глави держави, позиція Кабінету Міністрів, позиція керівництва Парламенту і Парламенту України – одностайна. Я за це дуже дякую всім вам», - підкреслив П.Порошенко. 

Він зауважив, що про це свідчать і 334 голоси – переконлива більшість, які подані за конституційні зміни. Глава держави висловив слова щирої подяки народним депутатам.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

19 березня 2024 11:56
18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20