Виставка «Україна. Реалії сучасної війни», створена Національним музеєм історії України у Другій світовій війні, має на меті донести інформацію про події на Сході України, розповісти про російську збройну агресію, ситуацію в Криму та на Донбасі, боротьбу нашого народу за суверенітет і незалежність Української Держави.

(На фото Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні І. Ковальчук та старший науковий співробітник Б. Гальчинський)


Насамперед російська агресія проявилася на Кримському півострові, який заполонили російські військові без розпізнавальних знаків, відомі як «зелені чоловічки», і техніка, а 16 березня під дулами російських автоматів на півострові було проведено псевдореферендум, за результатами якого, наперекір міжнародному праву, відбулося відторгнення від України території Кримської Автономної Республіки.

Ще за кілька тижнів, у квітні 2014 р., Кремль підтримав військовою живою силою, технікою і зброєю незаконні терористичні збройні формування, створені на території Донецької і Луганської областей України.

Уже п’ять років тисячі українців на Сході України зі зброєю в руках відстоюють незалежність і територіальну цілісність нашої Батьківщини. Матеріали, представлені на виставці, окреслюють ключові події на Донбасі, розповідають про захисників Донецького аеропорту, Дебальцевого, учасників боїв в Авдіївській промзоні, маріупольському напрямі та на Світлодарській дузі; змальовують реалії повсякдення цивільного населення, ілюструють складну долю місцевих мешканців, зруйновані ворожими обстрілами об’єкти соціальної та економічної інфраструктури.

Російський агресор – це сильний і підступний ворог, та ми не піддалися його впливові, а навпаки, ще більше консолідувалися. Війна з окупантами згуртувала український народ. Українська армія вистояла і зміцніла. Головною рушійною силою наших перетворень стало українське громадянське суспільство, яке остаточно ствердилося в дні Євромайдану. Нині Українська держава нестримно рухається вперед і, незважаючи на трагічні події, прагне утвердитися у світі як демократична, правова, високотехнологічна держава, як невід’ємний складник європейського цивілізаційного простору.

На виставці представлені світлини відомих фотокореспондентів Віктора Гурняка, Максима Дондюка, Олександра Клименка, Станіслава Козлюка, Сергія Лойка, Макса Рокотанського, Анатолія Степанова, волонтера Юрія Збанацького, учасників бойових дій на Сході України; матеріали з фондозбірні Музею.



 Експозиція триває з 19 лютого до 1 березня 2019 року в кулуарах ІІ поверху будинку Верховної Ради України (вул. М. Грушевського,5).

Вхід за картками акредитації.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00