Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив засідання.

А.Парубій повідомив, що у засіданні беруть участь Президент України Петро Порошенко, Президент Європейської Ради Дональд Туск, народні депутати, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та члени Уряду, представники громадських об’єднань, спілки ветеранів АТО, Меджлісу кримськотатарського народу, видатні українські та іноземні політичні діячі, представники іноземних парламентів, міжнародних парламентських організацій та дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні.

Голова Верховної Ради України оголосив відкритим засідання у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України.

У сесійній залі пролунав Державний Гімн України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у вступному слові зазначив: "Минає п’ять років з того дня, як Російська Федерація, знехтувавши усіма нормами міжнародного права, Статуту ООН, положеннями Гельсінського заключного акта та Будапештського меморандуму, двосторонніми україно-російськими угодами, здійснила акт воєнної агресії про суверенної сусідньої держави. Росія незаконно анексувала частину української території - Автономну Республіку Крим та м. Севастополь. Російські окупаційні війська вторглися в Україну та захопили окремі райони Донецької та Луганської областей і протягом всіх цих років здійснюють постійні збройні напади проти України".

На пропозицію А.Парубія учасники засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, які п’ять років тому загинули на Майдані і протягом цих п’яти років в боротьбі за незалежність України.

А.Парубій надав слово Президенту Європейської Ради Дональду Туску.

Президент Європейської Ради Д.Туск виголосив свій виступ українською мовою.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко  надала слово для виступу Голові Верховної Ради України Андрію Парубію.

Звертаючись до учасників засідання, А.Парубій зазначив: "На медалі Міністерства оборони Російської Федерації "За возвращение Крыма" вибито дату - 20 лютого 2014 року. Рівно п’ять років тому, коли горіли барикади на Інститутській і на Грушевського, коли ми боронили Майдан, російський спецназ розпочав операцію по захопленню України".

Учасники засідання переглянули відеофільм, присвячений подіям, які відбулися в Україні п’ять років тому.

Перед учасниками засідання виступив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми переживаємо дуже важкі часи нашої незалежності. До 2014 р. Україна перебувала в абсолютній колоніальній залежності від Російської Федерації. У Росії є дуже хвороблива ідея – відновлення Радянського Союзу. І для цієї ідеї і її реалізації їм була потрібна слабка, корумпована і розвалена Україна. На превеликий жаль, до 2014 р. через слабкість політиків, через слабкість нашої згуртованості політичних еліт вони досягали іноді своїх цілей. В 2014 р. ми були занадто слабкими, але з іншого боку ми були сильними нашою ідеєю, ідеєю незалежної, сильної, демократичної держави», - зазначив Глава Уряду.

На засіданні Верховної Ради України виступив Президент України Петро Порошенко.

«Палаючий Майдан…Перші загиблі…Очікування нового штурму… Рівно п’ять років тому, 19 лютого, після 18-го, після трагедії прямо тут на площі Конституції, в Маріїнському парку перші розстріляні і 19-го лютого ніхто з нас не знав, що буде завтра. Але всі, всі, хто були на Майдані готові були стояти до кінця. А завтра, завтра, 20 лютого, стався масовий розстріл Небесної Сотні. А завтра, завтра 20 лютого почалася російська агресія», - наголосив Глава держави.

Після завершення виступу Президент України П.Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій подякував Президенту Європейської Ради Д.Туску, Президенту України П.Порошенку і Прем’єр-міністру України В.Гройсману за участь у засіданні.

На засіданні виступили: Заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенанту Сергій Бесараб, депутат Європейського Парламенту Сандра Калінієтє, Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони Михайло Коваль, Голова Постійної делегації Парламенту Канади у Парламентській асамблеї НАТО, Керівник групи дружби «Канада-Україна» Парламенту Канади Борис Вжесневський, представник України у тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Євген Марчук, член комітетів у закордонних та європейських справах Сеймасу Литовської Республіки Емануеліс Зінгаріс.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, Президент Всесвітнього Конгресу кримських татар, народний депутат України Рефат Чубаров у виступі пригадав події, які відбувалися п’ять років тому в Криму, пов’язані з початком російської агресії.

Під час засідання також виступили: Голова Комітету у закордонних справах Сейму Республіки Польща Гжегож Схитина, доктор юридичних наук, експерт з міжнародного права, Надзвичайний і Повноважний Посол, професор Володимир Василенко, Герой України Володимир Жемчугов, голова Громадської спілки «Всеукраїнське громадське об’єднання родини загиблих та безвісти зниклих, учасників АТО, ветеранів війни та активістів волонтерського руху «Крила 8 Сотні» Ірина Михнюк, кримськотатарський політик Ільмі Умеров, Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій подякував усім учасникам за участь в засіданні.

У заключному слові А.Парубій зазначив: «П’ять років тому у нас було головне завдання - втримати Майдан. Так само сьогодні наше головне завдання - втримати Україну. Але за цих п’ять років ми стали іншими, ми навчилися перемагати, перемагати у всіх сферах і стати прикладом для інших як здобувати цю перемогу. Але ми також знаємо, що головною запорукою цієї перемоги є єдність, єдність в середині суспільства, єдність з нашими євроатлантичними партнерами. І дуже важливо, що сьогодні наші друзі і брати з Польщі і Литви, з Європейської Ради поруч сьогодні з нами. Це дає нам впевненість і розуміння, і відчуття нашої перемоги. Ми знаємо, яким буде наше майбутнє. Ми вступимо в ЄС. Ми будемо членом НАТО. Ми повернемо Крим, ми визволимо Крим і визволимо Донецьк і Луганськ».

А.Парубій оголосив закритим засідання у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України.

Учасники засідання разом заспівали Державний Гімн України.

 





 

 




 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
17 березня 2024 17:51
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00