У комітетських слуханнях, які відбулися 11 лютого, взяли участь народні депутати, представники органів виконавчої влади, Верховного Суду та місцевих судів, Генеральної прокуратури, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, громадських та міжнародних організацій.

Відкриваючи слухання, Голова Комітету Артур Палатний наголосив на важливій ролі судової гілки влади у системі охорони дитинства. У цивільному процесі вирішуються такі питання, як позбавлення батьківських прав та відібрання дитини, усиновлення, визначення місця проживання дитини, спілкування із тим з батьків, який проживає окремо, призначення аліментів, майнові питання тощо.

Також Голова Комітету зазначив, що після внесення змін до Конституції України органи прокуратури втратили функції представництва інтересів дитини в суді та нагляду за додержанням прав і свобод дитини, проте відповідні функції не були передані жодному державному органу. Орган опіки та піклування, який має представляти дитину в суді у випадку ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків, не завжди вчасно реагує на порушення прав дитини.

«Позбавляючи органи прокуратури зазначених вище функцій, Верховна Рада передбачала, що громадянин України, у тому числі і дитина, зможе захистити свої права в суді, як це успішно відбувається в країнах Європейського Союзу. У грудні минулого року, при ухваленні Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» за пропозицією Комітету Верховна Ради скасувала судовий збір у справах щодо захисту прав дитини та передбачила забезпечення всіх дітей безкоштовною правовою допомогою.

Але сьогодні у зв’язку із проведенням судової реформи, неукомплектованістю багатьох судів, багато справ, що стосуються захисту прав дитини, у тому числі щодо усиновлення, позбавлення батьківських прав, відібрання дитини розглядаються з порушенням встановлених законодавством термінів. Це призводить до серйозних порушень прав дитини», - наголосив Артур Палатний.

Голова Комітету також зауважив, що під час слухань Комітет вважає за доцільне зробити основний акцент на двох питаннях: врахування точки зору дитини у судовому процесі та врегулювання питання спільного вирішення батьками питань щодо виховання дитини, виходячи з найкращих інтересів дитини. Саме принцип врахування найкращих інтересів дитини має бути покладений в основу всіх судових рішень.

А.Палатний привернув увагу присутніх до того, що останнім часом у суспільстві загострилась дискусія щодо прав батьків, які проживають окремо один від одного, на виховання дитини. Ця дискусія має вкрай конфліктний характер і в цьому легко переконатися, подивившись повідомлення у соціальних мережах. Такі підходи поширюються серед багатьох чоловіків та жінок, посилюючи ворожнечу між батьками, незважаючи на інтереси своїх дітей. Він наголосив на тому, що у будь-якому конфлікті між батьками завжди найбільше страждає дитина.

«Такі конфлікти є наслідком недосконалого законодавства щодо визначення місця проживання дитини та участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо. Поки триває судовий процес щодо вирішення цих питань, не визначено, з ким має проживати дитина. Це призводить до посилення конфлікту між батьками, та непоодиноких випадків так званого «викрадення» дитини. І, як це не сумно, ці «викрадення» знаходяться в правовому полі», - зазначив А.Палатний.

Голова Комітету вважає, що необхідно передбачити ухвалення попереднього рішення суду, в якому буде визначене місце проживання дитини та порядок спілкування з дитиною іншого з батьків на час судового розгляду. Також має бути передбачене обов’язкове вжиття заходів примирення між батьками.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олена Ситнік у доповіді наголосила на необхідності створення системи правосуддя, дружньої до дітей, яка є доступною, зрозумілою та надійною, прислухається до дітей, серйозно ставиться до їх думок і гарантує, що інтереси дітей, захищені, що всі діти мають адекватний доступ до правосуддя, а ставлення до них є шанобливим і чуйним.

О.Ситнік зауважила, що для формування такої системи необхідним є законодавче врегулювання питання захисту прав дітей у цивільному судочинстві, належна організація та взаємодія органів державної влади та місцевого самоврядування, єдність судової практики, спеціалізація суддів, що розглядають вказану категорію справ, врахування міжнародного законодавства та прецедентної практики Європейського суду з прав людини.

Перший заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова у співдоповіді розповіла про основні напрями діяльності Міністерства щодо захисту прав дитини - захисту економічних прав дитини, від психологічного та емоціонального насильства, та розробку законопроекту щодо юстиції для дітей.

Генеральний директор директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики Юлія Гайдаржи у співдоповіді розповіла про створення громад, дружніх до дітей, та дії Міністерства, спрямовані на забезпечення прав дітей на комфортне життя.

Голова правління Центру сімейно-правових досліджень, адвокат, кандидат юридичних наук Олег Простибоженко наголосив на необхідності послаблення конфлікту між батьками та забезпечення сталого середовища дитини з моменту виникнення непорозуміння між батьками. Чинне законодавство, навпаки, налаштовує батьків на конфлікт, оскільки конфлікт дає набагато більше вигоди, ніж досягнення домовленості.

«Для послаблення конфлікту між батьками Центр сімейно-правових досліджень пропонує, по-перше, вживати заходів досудового примирення між батьками, спрямованих на досягнення компромісу, по-друге, одночасного вирішення у цивільному процесі всіх питань визначення місця проживання дитини, участі другого з батьків у спілкуванні з дитиною, навчання та лікування дитини, та (у разі необхідності) виїзду дитини за межі України, по-третє, запровадження такого заходу забезпечення позову, як винесення ухвали, в якій попередньо, до вирішення справи, врегульовуються всі спірні питання. Крім того, необхідно посилити кримінальну відповідальність за невиконання як такої ухвали, так і остаточного рішення суду, щодо визначення місця проживання дитини, та участі другого з батьків у спілкуванні з дитиною», - зазначив Олег Простибоженко.

В ході обговорення учасники слухань також говорили про порушення прав дітей, у тому числі у цивільному процесі, вносили пропозиції щодо покращення цивільного судочинства, необхідності вдосконалення діяльності органів опіки та піклування щодо захисту прав дітей та збільшення чисельності служб у справах дітей відповідно до вимог законодавства, щодо врегулювання конфліктів між батьками при визначення питань виховання та утримання дитини в її найкращих інтересах.

Реагуючи на виступи учасників слухань щодо порушень прав дітей на житло, Голова Комітету Артур Палатний наголосив на тому, що ця проблема додатково буде розглянута на засіданні Комітету із запрошенням всіх відповідальних державних органів.

Підводячи підсумки засідання, Артур Палатний наголосив на тому, що з моменту народження дитина має двох батьків, які є відповідальними за її майбутнє, і від будь-якого конфлікту між ними завжди страждає саме дитина. «Тому маємо так змінити законодавство, щоб максимально зменшити ризик виникнення таких конфліктів, стимулюючи батьків для пошуку компромісу у питаннях виховання дитини. Необхідно захистити дитину і від, так званого, «внутрішньосімейного викрадення», і від налаштування дитини одним з батьків проти іншого. Інакше, будемо постійно бачити у соціальних мережах сльози дитини, яка не бажає спілкуватися з іншим з батьків або повертатися до нього», - наголосив він.

Голова Комітету також відзначив, що законопроект, підготовлений Центром сімейно-правових досліджень, може бути доопрацьований в Комітеті та внесений на розгляд до Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50