Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні 6 лютого розглянув внесений народними депутатами Ігорем Котвіцьким та Андрієм Тетеруком проект Закону про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки (№ 9340 від 26 листопада 2018 року).

Цей законопроект, головним з розгляду якого є Комітет з питань національної безпеки і оборони, розроблено з метою визначення терміну «інформаційна безпека», який використовується у чинному законодавстві, а також змісту забезпечення інформаційної безпеки. Для цього пропонується внести відповідні зміни до статті 1 Закону України «Про національну безпеку України» та до статей 1 і 3  Закону України «Про інформацію».

У частині, що стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, прийнято рішення запропонувати профільному Комітетові рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні направити зазначений законопроект на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

Розгляд поданого народним депутатом України Дмитром Шпеновим проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами алкогольних напоїв (№ 9147 від 1 жовтня 2018 року) було перенесено.

Під час засідання Комітету відбулася дискусія стосовно стану державної політики у сфері медіа, приводом до якої стали звернення щодо позбавлення журналіста акредитації та резонансне рішення Наглядової ради ПАТ «НСТУ».

Очікувано гострим було обговорення питання «Про звернення народного депутата України Олега Барни щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України журналістів Ігоря Колтунова (ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1») та Сергія Савінцева (інформаційні агентства «Кий-інфо» та «ASPI»)». І хоча стосувалося воно лише акредитації І. Колтунова (С. Савінцев на даний час змінив місце роботи і більше не уповноважений представляти зазначені інформагентства), очікування справдилися.

Після того, як головуюча на засіданні голова Комітету Вікторія Сюмар надала можливість висловити своє бачення конфлікту і парламентарієві, і журналісту, Комітет заслухав також думки причетних до справи юристів та громадськості, зокрема –представниці Громадської рада з питань свободи слова та інформаційної політики Елліни Шнурко-Табакової. Спільним у висловлюваннях народних депутатів України – членів Комітету, які взяли участь в подальшому розгляді, став заклик до учасників конфлікту бути надалі максимально толерантними один до одного. Йшлося про потребу толерантності, об’єктивності, взаємоповаги і в ширшому контексті – у відносинах між представниками мас-медіа та політиками загалом. Адже, як слушно зауважила Вікторія Сюмар, визначальними у цих стосунках мають стати суспільний інтерес та засади демократії, а не дрібна кон’юнктура чи амбіції.

Було немало сказано про брак у вітчизняному медіа-просторі об’єктивної, незаанґажованої, неупередженої та збалансованої інформації, зокрема й про діяльність Верховної Ради України. Однак це, наголошували виступаючі, у жодному разі не повинно змусити нас поступитися демократичними принципами суспільного життя та призвести до згортання свободи слова. Коментуючи свою позицію з конкретного питання, винесеного на розгляд Комітету, дехто з парламентаріїв заявив про конфлікт інтересів з огляду на власні конфлікти з мас-медіа через необ’єктивність чи упередженість останніх. У підсумку під час голосування «за» позбавлення акредитації журналіста Телерадіокомпанії «Студія «1+1» Ігоря Колтунова не було подано жодного голосу, «проти» проголосувало троє членів Комітету, а шестеро – «утрималися».

У «різному» Комітет обговорив також інформацію щодо ухваленого 31 січня ц.р. рішення Наглядової ради ПАТ «Національної суспільної телерадіокомпанії України» про дострокове розірвання контракту з головою правління ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Зурабом Аласанією.

Народні депутати висловили стурбованість ознаками кризи управління ПАТ «НСТУ», що є особливо тривожними за нинішньої непростої суспільно-політичної ситуації в Україні, зумовленої, зокрема, й активізацією різних політичних сил у зв’язку з майбутніми президентськими виборами. Адже існує чіткий запит суспільства на об’єктивну, неупереджену інформацію, і на Суспільне як на незалежного мовника суспільство покладає особливі надії.

Відтак, Комітет закликав членів Наглядової ради ПАТ «НСТУ» з максимальною відповідальністю підійти до виконання своїх обов’язків та невідкладно врегулювати проблеми в управлінні, дотримуючись передбачених законодавством вимог і процедур. З метою забезпечення функції парламентського контролю вирішено також звернутись до Наглядової ради ПАТ «НСТУ» з проханням про надання Комітету копії протоколу засідання цієї ради від 31 січня ц.р.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31