Для виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС варто пришвидшити напрацювання та розгляд законопроектів, зокрема передбачених «дорожньою картою» виконання Угоди про асоціацію, - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час засідання Комітету з питань європейської інтеграції, де було обговорено стан виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Підсумовуючи розгляд і прийняття парламентом євроінтеграційних законопроектів у 2018 році, Ірина Геращенко наголосила на необхідності подачі відповідних законопроектів саме від Уряду. Вона підкреслила, що Кабінет міністрів повинен відігравати лідерську роль в адаптації українського законодавства до норм ЄС. Перший заступник Голови Верховної Ради України вчергове звернула увагу, що, на жаль, більшість законопроектів в рамках імплементації Угоди подаються народними депутатами України, а не Урядом. За її словами, часто ці законопроекти не відповідають критеріям та стандартам Європейського Союзу, внаслідок чого більшість з них відхиляються або направляються на доопрацювання.

«Вважаю, що саме Уряд має взяти на себе провідну роль в розробці і підготовці законопроектів, необхідних для імплементації Угоди і адаптації законодавства до правил ЄС. Це суттєво пришвидшило б ухвалення законів, передбачених «дорожньою картою», - зазначила Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер також наголосила на необхідності розширення повноважень Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції з огляду на масштабність завдання - приведення українського законодавства до норм ЄС. Політик також розкритикувала те, що парламент й досі не призначив Голову Комітету з питань європейської інтеграції.

Коментуючи перспективи внесення змін до Конституції щодо закріплення там євроінтеграційного курсу, перший віце-спікер заявила, що впевнена в позитивному голосуванні цього питання.

«7 лютого, Верховна Рада розгляне зміни до Конституції щодо закріплення там нашого курсу на вступ до ЄС і НАТО. Розраховую, що цей законопроект буде підтриманий народними депутатами», - заявила вона.

Під час засідання Комітету заступники міністрів з питань європейської інтеграції поінформували про пріоритетні та проблемні питання виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у різних сферах та окреслили головні завдання у цій сфері.

Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова поінформувала учасників засідання про «Проект Постанови про утворення парламентсько-урядової спільної комісії з питань імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», № 9343 від 27.11.2018.

Марія Іонова висловила переконання, що створення такої парламентсько-урядової спільної комісії суттєво прискорить роботу з імплементації Угоди.

Під час обговорення представники громадських організацій також висловили готовність взяти участь у роботі такої комісії.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50