Комітет з питань запобігання і протидії корупції на своєму засіданні 6 лютого прийняв рішення про створення робочих груп у складі народних депутатів, голів комітетів, фракцій і груп, представників Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони, Київської міської державної адміністрації, Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції щодо ініціювання питання про створення у кожному регіоні України, спільно з правоохоронними органами, незалежних Комісій у сфері діяльності лікарських комісій, які розглядають питання про надання групи інвалідності військовослужбовцям.

Також Комітет звернеться до відповідних правоохоронних органів та органів виконавчої влади щодо визначення осіб, які увійдуть до складу зазначених робочих груп.

Присутня на засіданні Комітету народний депутат Оксана Корчинська надала інформацію щодо проблем і порушень, з якими стикаються військовослужбовці, у разі звернення щодо надання групи інвалідності.

Перший заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Юрій Савчук наголосив: «До діяльності робочих груп мають бути максимально залучені народні депутати з усіх фракцій і груп, оскільки для подолання корупційної складової в питаннях, що стосуються військовослужбовців з інвалідністю, необхідна велика законодавча робота».

У ході обговорення народний депутат Юрій Тимошенко підкреслив: «Злочини у сфері надання групи інвалідності військовослужбовцям відбуваються не через некомпетентність відповідальних осіб, а є результатом свідомої злочинної змови».

Водночас, радник міністра охорони здоров’я Анастасія Бойчук зазначила: «Міністерство знає, що є проблеми із службою медико-соціальної експертизи і вже має напрацювання для комплексного вирішення питання зловживань. Ми вирішили міняти систему, зокрема розмежувати медичну і соціальну функції». «Ми сподіваємося, що це значно посилить прозорість системи і її ефективність», - сказала вона.

Представник міністра також наголосила: «Основна ціль - реабілітація особи, а не встановлення групи інвалідності».

А.Бойчук зазначила, що нова концепція вже пройшла узгодження у міністерствах і обговорення з громадськістю і найближчим часом має бути розглянута на засіданні Кабінету Міністрів.

«У разі створення Комітетом робочої групи для перевірки діяльності лікарських комісій, Міністерство, звичайно, до неї долучиться, і вона може зайнятися перевіркою і контролем діяльності того, що зараз буде в процесі реформування, але довгострокове рішення вже є», - підкреслила радник.

Вона також відповіла на запитання депутатів стосовно створення електронних реєстрів.

Комітет на своєму засіданні прийняв рішення про проведення 15 травня 2019 року парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».

Також народні депутати підтримали проведення 13 березня 2019 року слухань у Комітеті на тему: «Діяльність Національного антикорупційного бюро України, виконання покладених на Національне бюро України завдань, додержання ним законодавства, прав і свобод осіб» (письмовий звіт про діяльність національного антикорупційного бюро України протягом попередніх шести місяців).

Комітет підтримав звернення голови підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Ігоря Луценка до Ради національної безпеки і оборони з проханням розглянути питання щодо проявів корупції та корупційні ризики у діяльності Державного концерну «Укроборонпром», які були озвучені під час засідання підкомітету 24 січня 2019 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50