Комітет з питань охорони здоров'я на своєму засіданні 5 лютого в порядку контролю розглянув результати проведеного Рахунковою палатою України аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров'я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей" та заходи, що вживаються МОЗ України та залученими до реалізації проекту обласними державними адміністраціями для усунення виявлених недоліків та порушень.

Результати аудиту презентував депутатам заступник голови Рахункової палати Андрій Майснер.

За його словами, згідно з проектом "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей", підписаним між Україною і та МБРР, Україні на вигідних пільгових умовах банком було виділено 214,7 мільйонів доларів США позики на удосконалення якості медичних послуг у визначених восьми областях із особливим акцентом на первинній і вторинній профілактиці серцево-судинних захворювань і раку, а також поліпшення ефективності системи охорони здоров’я. Термін виконання Проекту – з червня 2015 року до вересня 2020 року".

А.Майснер поінформував, що аудит, проведений Рахунковою палатою, засвідчив: «Міністерство охорони здоров’я, яке визначене координатором даного проекту, а також Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Львівська, Полтавська, Рівненська облдержадміністрації, які є виконавцями програми в регіонах, у 2015-2017 роках та протягом 9 місяців 2018 року не забезпечили освоєння коштів субвенції на реалізацію заходів субпроектів з реформування регіональних систем охорони здоров’я, які фінансуються коштами позики МБРР, у встановлені терміни».

Так, за його словами: «Із передбачених угодою 189,5 мільйона доларів США, облдержадміністраціями за вказаний період на реалізацію обласних субпроектів, спрямованих на профілактику, раннє виявлення та лікування серцево-судинних захворювань і раку, поліпшення якості та ефективності медичної допомоги освоєно у вигляді субвенції 45,5 мільйона доларів, або 24% відсотки позики. На рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ знаходяться 7,3 мільйона доларів. Решта – 136,7 мільйона доларів, або 72% позики, взагалі незатребувані регіонами і перебувають на рахунку МБРР».

«Водночас, станом на 20 вересня 2018 року вже сплачено МБРР комісію за зобов’язаннями позики та відсотки в сумі 2,9 мільйона доларів, у тому числі за невикористані зарезервовані на рахунку банку кошти», - наголосив представник Рахункової палати.

«Згідно з програмою, кошти призначені на закупівлю автомобілів медпризначення, консультаційні та суміжні супроводжувальні послуги, будівництво, реконструкцію та капітальні вкладення, медичне обладнання, інвентар та витратні матеріали. Однак максимальне використання коштів (70%) спостерігається лише по консультуванню і суміжних супроводжувальних послугах. Дуже незначний відсоток по закупівлі медичного обладнання. Водночас Рахунковою палатою встановлено непоодинокі випадки, коли дане обладнання не працює, оскільки для нього не готові приміщення», - сказав А.Майснер.

Заступник голови Рахункової палати також повідомив, що протягом останнього року спостерігалася позитивна динаміка використання коштів позики, однак в цілому за три роки реалізації проекту заходи в регіонах виконані менш ніж на чверть: «Єдиною проблемою є неналежна організація ефективного використання фінансування з боку розпорядників коштів, зокрема МОЗ».

Таким чином, за висновком Рахункової палати за результатами проведеного аудиту, встановлено, що проект "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей" є позитивним чинником для якісних перетворень у галузі охорони здоров’я. Водночас, суттєві недоліки в організації виконання субпроектів на центральному та регіональному рівнях, у тому числі низькі темпи реалізації заходів, значна частина яких за змістом і витратами на них не відповідає цілям проекту, негативно впливають на загальну результативність проекту та створюють ризики щодо належної продуктивності витрачання коштів держбюджету і використання міжнародної позики.

А.Майснер також повідомив, що за результатами перевірки Рахункова палата дала ряд практичних рекомендацій Міністерству охорони здоров’я з метою усунення виявлених недоліків і тримає дане питання на контролі.

Комітет взяв до уваги звіт Рахункової палати і вирішив звернутися до Генеральної прокуратури з проханням надати інформацію про рішення, прийняті на підставі інформації, наданої Рахунковою палатою за підсумками аудиту ефективності використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров'я для здійснення заходів з виконання спільного з МБРР проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей".

Під час засідання Комітет також підтримав проект постанови (№8141) про проведення парламентських слухань на тему: "Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні" у жовтні 2019 року.

Народні депутати також прийняли звернення до міжнародної спільноти, у якому запевнили, що Комітет з питань охорони здоров’я підтримує реформування системи охорони здоров’я, зокрема введення Закону про загальнообов’язкове державне медичне страхування, не залежно від того, хто буде очолювати Міністерство охорони здоров’я.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00