4 лютого за сприяння Голови у закордонних справах Г.Гопко відбулася зустріч народних депутатів з Головою Конституційного суду Литовської Республіки Дайнюсом Жалімасом.

У зустрічі взяли участь Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко і народні депутати Олександр Долженков, Андрій Левус, Сергій Соболєв та Оксана Юринець.

Учасники зустрічі обговорили питання внесення змін до Конституції, зокрема закріплення курсу в ЄС і НАТО та передумов внесення змін, а також ролі конституційних судів в демократичних суспільствах, значення тлумачень конституційних судів та політичного впливу на рішення конституційних судів.

Голова Комітету Ганна Гопко висловила вдячність Голові Конституційного суду Литовської Республіки за підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, інвестиційного плану для України і подальшої інтеграції нашої держави до ЄС, а також у практичному вимірі в протидії будівництву «Північного потоку-2» та лікуванні українських військових.

Голова Комітету у вступному слові підкреслила, що запропоновані зміни до Конституції України щодо набуття повноправного членства в ЄС і НАТО є суспільно важливими та подібні положення містяться в конституціях цілої низки держав - Литви, Румунії, Чорногорії та інших.

Ганна Гопко наголосила на загальній підтримці у Верховній Раді України європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави, зокрема планів розгляду законопроектів, спрямованих на імплементацію Угоди про асоціацію та Закону України “Про національну безпеку України” через здійснення парламентського контролю за спецслужбами.

Голова Конституційного суду Литовської Республіки Дайнюс Жалімас у своєму виступі наголосив на важливості своєчасності та наявності передумов для внесення змін в конституції, окресливши історичні передумови та підґрунтя, які були у Литві при схваленні Конституції і відповідно закріплення європейського та євроатлантичного курсу.

Д.Жалімас підтримав запропоновані зміни до Конституції України та висловив думку щодо їх стабілізуючого значення для українського суспільства. Він також підкреслив важливість наявності конституційних положень щодо європейської ідентичності, які сприяють утвердженню та розвитку європейських стандартів, зокрема у сфері захисту прав людини, в національному законодавстві.

Також в ході свого візиту Голова Конституційного суду Литовської Республіки Дайнюс Жалімас планує 5 лютого відвідати засідання Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54