Голова Верховної Ради України Андрій Парубій після реєстрації народних депутатів повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман і члени Уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає і дає згоду на призначення, представники громадських організацій і засобів масової інформації, глави дипломатичних представництв іноземних держав, інші офіційні особи.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відповідно до статті 83 Конституції України оголосив десяту сесію відкритою.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.

А.Парубій відкрив ранкове пленарне засідання.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій виступив перед народними депутатами.

Він підкреслив: «Перед нами стоїть цілий ряд надважливих завдань: захистити незворотність європейського вибору України, закріпити в Конституції рух Української держави до членства в НАТО і ЄС, продовжити зміцнення національної безпеки, захистити наш інформаційний простір, утвердити українську мову».

Голова Парламенту сказав: «10-та сесія буде проходити у дуже складних умовах, як, зрештою, і всі сесії – нам доводиться приймати закони і вести активну законодавчу діяльність в час російської агресії. Але під час цієї сесії буде іще одне випробування – будуть відбуватися вибори Президента України і багато хто буде намагатися, щоб Верховна Рада перетворилася в поле для виборчої кампанії».

З цього приводу А.Парубій зазначив: «У роки найважчих випробувань власне Верховна Рада була тим острівцем стабільності, який дозволяв країні вийти з будь-яких криз і з будь-яких політичних протистоянь. Я переконаний, що і на цій сесії народні депутати повинні проявити високий рівень відповідальності перед моментом, який є сьогодні перед Україною».

Він застеріг, що ненависть, яка проявилася у зв’язку з виборною кампанією уже під час засідання погоджувальної ради, намагання розірвати країну, завжди була смертоносною зброєю проти Української держави. «Ми повинні продемонструвати відповідальність і ми повинні забезпечити стабільність роботи українського Парламенту», - підкреслив Голова Верховної Ради.

Він також застеріг народних депутатів від ведення передвиборної агітації під час обговорення законопроектів: «Я буду виключати мікрофон і я впевнений, що зал зі мною буде згоден і підтримає».

А.Парубій окреслив головні пріоритети на 10-ту сесію Верховної Ради України, назвавши головними із них – питання національної безпеки і оборони. У цьому контексті він наголосив на важливості прийняття Закону про українську мову: «Мова – це наша могутня зброя проти Росії і природне право на володіння цією зброєю має кожний громадянин. Ми цьому праву дамо силу закону».

Ще одним пріоритетним завданням голова Парламенту назвав «забезпечення невідворотного курсу України до членства в НАТО та Європейському Союзі», що є «запорукою суверенітету України, нашої безпеки і нашого майбутнього». За словами А.Парубія це питання буде розглядатися у Парламенті вже у четвер і висловив сподівання, що зал одностайно підтримає це рішення.

Голова Верховної Ради також нагадав, що перед народними депутатами стоїть завдання прийняти блок законів, необхідних для виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, блок економічних законів, закон про зміну назви Дніпропетровської області, закони щодо реформи Парламенту.

А.Парубій висловив переконання, що Парламент терміново, як тільки він буде готовий, має розглянути виборчий кодекс України.

«Незважаючи на вибори і президентську кампанію, я закликаю всіх до відповідальності і до розуміння того, що перед нами стоять історичні рішення і від кожного з нас залежить, наскільки ефективно під час цієї сесії ми зможемо працювати», - підсумував Голова Верховної Ради.

Він висловив впевненість: «Разом із Прем’єр-міністром, Урядом і Президентом, як і під час попередніх сесій, в роки випробувань, ми зможемо пройти всі завдання і всі плани, які стоять перед Українською Державою!».

До народних депутатів звернувся Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він подякував депутатам за минулу сесію: «За ті важливі і необхідні рішення, які давали нам можливість змінювати ситуацію в країні у кращий бік».

«Тільки завдячуючи консолідації Верховної Ради, урядів, Президента нам вдалося приймати необхідні рішення, які стали основою фундаменту нової України», - сказав В.Гройсман.

Керівник Уряду також зазначив: «2019 рік є непростим, в тому числі, з огляду на дві кампанії: президентську і парламентську. Я розумію, що вони матимуть вплив. Але вибори виборами, а життя країни потребує щоденних ефективних рішень і консолідованої позиції влади».

Так, Прем’єр-міністр повідомив, що Уряд спільно з українським Парламентом визначили ряд пріоритетів, серед яких назвав питання: безпеки і оборони, розвитку національної економіки, закріплення і продовження процесу децентралізації, необхідність реінвестиції в людський капітал.

«Я вірю у те, що у 2019 році ми зможемо поставити інтереси держави вище ніж будь-які політичні інтереси, інтереси будь-якої персони і спростувати твердження про те, що у виборний рік Парламент не працює», - сказав В.Гройсман.

Він також наголосив на важливості тих питань, які будуть розглядатися на засіданнях Верховної Ради на цьому тижні, серед яких, зокрема зміни до Конституції України, щодо членства в ЄС і НАТО, які «будуть історичними і визначальними для нашої держави».

Звертаючись до народних депутатів, прем’єр-міністр підкреслив: «Ми нікому не можемо дати право повернути нас у прірву і втратити можливості, які знову відкриваються в Україні».














 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18