11 грудня відбулося засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції на тему: «Відновлення функціонування банківських установ. Шляхи повернення на ринок».

У заході взяли участь народні депутати, посадові особи Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, представники органів судової влади, Національної школи суддів України, експерти і громадськість.

Відкриваючи засідання, голова підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції Ігор Луценко зазначив: «Довіра є основою функціонування будь-якої економіки, а у суспільстві немає довіри до банківської системи. Гальмують просування даної теми, на жаль, ті інституції, які відповідають за довіру до банківської справи. Однак, представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і Національного банку, які були запрошені на засідання, сьогодні не прийшли». «Однак, ми маємо напрацьовувати заходи, які відновлять довіру до нашої банківської системи і представники громадськості останні роки над цим дуже активно працюють», - додав він.

Виступаючи на засіданні підкомітету представник ГО «Національне благо України» Олександр Коваленко поінформував: «Починаючи з 2014 року 94 банки визнані неплатоспроможними - це практично кожний другий банк України».

На його думку: «Більшість із цих банків були визнані Національним банком України неплатоспроможними через надумані і навіть політичні причини». «Закриваючи банки, влада давить і шантажує бізнес», - додав представник ГО «Національне благо України».

«Потрапляючи в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб банки фактично позбавляються можливості виконати вимоги кредиторів, чим порушується право громадянина на власність у вигляді банківських вкладів», - сказав О.Коваленко. За його словами, це відбувається, зокрема, шляхом заниження тимчасовими адміністраціями вартості активів банків і корупційних схем. «Це підтверджують рішення судів про визнання дій з введення тимчасових адміністрацій неправомірними», - сказав представник громадськості.

О.Коваленко також наголосив на низькій ефективності діяльності Фонду гарантування вкладів, що, на його думку, підтверджується невиплатою заборгованості перед вкладниками четвертої черги.

Коментуючи дану інформацію І.Луценко повідомив, що «більше 10 банків за рішеннями українських судів, які набули чинності, визнані такими, що виведені з ринку не законно. Однак, на сьогодні жоден чиновник не поніс відповідальність за такі дії».

Він також нагадав: «Досі триває розгляд справи, котра стосується Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, де було спіймано на хабарі, як каже Генеральна прокуратура, у розмірі 5 мільйонів доларів, що є рекордним для України».

Адвокат Тетяна Кілічава поінформувала: «НБУ аргументував свої рішення про визнання банків неплатоспроможними необхідністю захисту інтересів вкладників, однак, коли справа доходила до судів, то конкретних пояснень, в чому ж полягає захист прав вкладників, Нацбанк надати не міг».

За словами адвоката, проведений нею аналіз показав, що банк, який ліквідовувався, міг би погасити 100% кредитів у разі, якби продовжував працювати. Однак, кошти отримані в результаті продажу активів за значно заниженою ціною, встановленою Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, не дозволяють повернути кошти навіть вкладникам четвертої черги.

На думку Т.Кілічави, саме відновлення функціонування банківських установ могло б захистити інтереси вкладників та кредиторів. «Якщо дати власникам можливість відновити банки і допомогти їм, то вони здатні впоратися із ситуацією. Допомога може надаватися звичайними способами: санація, Bailout, злиття фінансів, пільговий податковий період, мораторій на перевірки тощо», - зазначила вона.

За її інформацією: «11 банків вже добились у судах визнання неправомірними рішень по визнання їх неплатоспроможними, ще 36 позовів – перебувають на розгляді у судах. Однак, після рішення суду, приступив до роботи тільки ПАТ «Укрінбанк». Щодо інших - Фонд гарантування вкладів продовжує ліквідаційні процедури. НБУ каже, що, попри рішення суду, немає процедури повернення таких банків на ринок».

Т.Кілічава наголосила: «Необхідно створити механізм повернення банків, щоб захистити вкладників».

Адвокат зупинилася на ще одній проблемі: власники банку, який був визнаний Нацбанком неплатоспроможним, мають обмежені можливості для звернення до суду, оскільки банківська установа переходить в управління тимчасової адміністрації. «Згідно із законодавством, оскаржити рішення про визнання неплатоспроможним може лише власник банку, а призначений від Фонду гарантування вкладів уповноважений до суду подавати не буде», - зазначила вона.

«Відсутність законодавчого механізму відновлення функціонування банку щодо якого в судовому порядку скасовано постанови Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та введення тимчасової адміністрації та/або відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку є порушенням норм Конституції України», - наголосив адвокат Олег Маліневський.

Водночас, він підкреслив, що пропонований проект Закону про внесення змін до статті 77 Закону України «Про банки та банківську діяльність» щодо особливостей проведення процедури ліквідації банку (№6608) взагалі унеможливлює відновлення функціонування банківської установи.

Адвокат також зазначив, що існує проблема, що оскаржувати рішення має установа, яка вже перебуває під контролем держави. «Наявний законодавчий вакуум з даного питання», - констатував О.Маліневський.

Учасники засідання обговорили можливі шляхи відновлення функціонування банківських установ та повернення їх на ринок.

В ході засідання підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції був презентований запропонований громадськістю проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення функціонування банківських установ щодо яких в судовому порядку скасовано постанови Національного банку України та рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та введення тимчасової адміністрації та/або відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01