Під час засідання члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні (№ 9083), а також альтернативний законопроект (№ 9083-1).

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні (№ 9083) і направити висновок про розгляд даного законопроекту Комітету з питань податкової та митної політики.

Депутати заслухали інформацію ПАТ «Укртелеком» та Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) про стан функціонування мережі проводового радіомовлення в Україні.

Під час засідання зазначалося, що до Комітету надходили звернення громадян щодо припинення трансляції радіомовлення в певних населених пунктах. Кількість абонентів постійно зменшується і мережа радіомовлення є збитковою.

Директор корпоративного управління "Укртелекому" Іван Коломоєць зазначив: «Проводове радіомовлення – це послуга яка вмирає і застаріває. Це, в першу чергу, пов’язано з тим, що є велика кількість послуг-замінників: Інтернет, FM-мовлення, телебачення. По-друге, це пов’язано з технологіями. На жаль, сьогодні вже немає виробників, які випускають відповідне телекомунікаційне обладнання». Він також підкреслив, що різко зростає затратна частина даної послуги: кількість абонентів зменшується, а витрати на обслуговування мережі залишаються такими ж, як і раніше.

І.Коломоєць додав, що компанія згортає цей бізнес у тих локаціях, де недостатня кількість абонентів для покриття затрат.

Під час засідання була обговорена ситуація, що сьогодні проводове мовлення – це єдина можливість системи сповіщення в Україні, однак держава не компенсує витрати на його утримання.

Директор корпоративного управління "Укртелекому" наголосив, що також компанія не отримує кошти від держави за надання послуг проводового мовлення пільговим категоріям населення.

Голова НКРЗІ Олександр Животовський у своїй доповіді зазначив: «Радіомовлення не є сьогодні універсальною послугою і тому у компанії «Укртелеком» немає зобов'язання надавати таку послугу. Відповідно, ніяких компенсацій за це не передбачено».

О.Животовський звернутися до народних депутатів з проханням повернутися до розгляду законопроектів про телекомунікації і радіочастотний ресурс.

За підсумками обговорення Комітет прийняв рішення взяти до відома інформацію ПАТ «Укртелеком» та НКРЗІ і рекомендував Кабінету Міністрів вирішити питання компенсації витрат ПАТ «Укртелеком» з надання послуг проводового радіомовлення пільговим категоріям населення.

Окрім того, члени Комітету під час засідання прийняли рішення утворити Робочу групу з розробки законопроекту «Про інноваційні цифрові технології та послуги».

Депутати затвердили План міжнародних заходів Комітету з питань інформатизації та зв’язку на 2019 рік і Розклад засідань Комітету на грудень 2018 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31