Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко після відкриття ранкового засідання повідомила що пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Розпочалася "година запитань до Уряду".

Головуюча надала слово Міністру культури Євгену Нищуку. Міністр привітав усіх з Днем української писемності та мови і з Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Урядовець доповів про поточний стан справ в сфері культури та заходи, які здійснюються зараз Міністерством.

Зокрема, презентуючи у Верховній Раді здобутки культури, Є.Нищук звернув особливу увагу на один із дуже ефективних її компонентів - це креативність, як рушій розвитку суспільства.

У цьому контексті він зазначив: «Нам слід змінити своє ставлення і переосмислити ті речі, які здаються абсолютно зрозумілими, традиційними, сформованими у той чи іншій спосіб». За його словами: «креативність - це порушення існуючих правил і звичок, можливість самореалізації, вивільнення творчого потенціалу, перетворення його в конкретні економічні здобутки і переваги. Це інструмент для пошуку інноваційних рішень творення спільного майбутнього, ефективного використання усього різноманіття надбань та ресурсів нації».

Міністр також підкреслив, що «джерелом креативності є нові навички і знання, тому, починаючи з 2017 року, одним із пріоритетів Уряду є оновлення змісту та надання мистецької освіти. Українська мистецька освіта – це та сфера, якій може позаздрити увесь світ».

Є.Нищук ознайомив із тими заходами, які були розроблені і втілені з метою розвитку мистецької освіти, а також людського і креативного потенціалу.

Другим пріоритетом Уряду, за словами Міністра, є культурна спадщина.

«Говорячи про спадщину, ми завжди уявляємо матеріальні пам’ятки, але в контексті концепту креативного життя, я хочу акцентувати на нематеріальній спадщині, яка може і має стати джерелом розвитку креативних індустрій», - сказав урядовець. Зокрема, він зупинився на такому надбанні, як косівська кераміка, «що підтверджує автентичність та розмаїття творчого самовираження українського народу».

Є.Нищук вважає: «При підтримці народних депутатів, абсолютно реалістичним є впродовж наступних 5 років максимально охопити та популяризувати нашу традиційну культуру». Зокрема, цьому сприятиме втілення проекту створення електронного реєстру культурної спадщини, який вже зараз реалізується Міністерством за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва.

Міністр також відзначив створення двох нових потужних інституцій з підтримки креативності та креативного способу життя: Українського культурного фонду та Інституту книги, «які разом із Національним бюро програми Креативна Європа сприяють істотному підвищенню довіри культурного середовища до Уряду». «Запуск цих інститутів - це історична та довгоочікувана подія: вперше забезпечено рівний доступ державного та недержавного секторів до публічного фінансування і розміри цього фінансування є безпрецедентними», - наголосив Є.Нищук.

«Ми нарешті відновили фінансування нових вистав та гастрольну діяльність національних театрів, спрямовано, перш за все, на схід та південь України», -сказав він, наголосивши, що це «фундамент згуртування і консолідації країни та представлення широкій аудиторії кращих творів театрального, музичного і кіномистецтва».

Міністр також підкреслив: «стратегія Уряду - кожна культурна послуга повинна бути доступного для кожного громадянина України».

Водночас, він наголосив на особливій ролі кінематографа, який має найбільший вплив на свідомість людей в інформаційному суспільстві. «Ми вже зараз можемо ним пишатися», - сказав урядовець.

«Досягнення вітчизняного кінематографу перетворюють креативність з лозунгу на реальну можливість самореалізації. Завдяки прийняттю Закону про підтримку кінематографії, ми стали свідками фантастичного прогресу цього сектору креативних індустрій», - зазначив Є.Нищук.

«Показники фінансування сфери культури у 2018 році становили 6,1 мільярда гривень - це найбільший показник за 20 років. Завдяки цьому, буквально в кожній сфері культурного життя відбулися зміни, про які ще вчора ми могли тільки мріяти. Але для нас важливою є не кількість грошей, а зміна якості їх використання», - сказав Міністр., продовживши: «Особливих успіхів ми добилися в кінематографі, які стали можливим, завдяки державній підтримці: результатом збільшення фінансування стало зростання касових зборів, наповнення кінематографічного простору українським контентом, зокрема, патріотичного змісту».

Є.Нищук наголосив, що успіхи є також у інших сферах культурної політики: «Це питання української мови, етнополітики, Томосу, музейної справи та національної пам’яті, надзвичайний прогрес у промоції української культури за кордоном».

Підсумовуючи свій виступ Міністр наголосив: «Розуміння та поширення креативного способу життя, сприяння самореалізації наших громадян - це основа конкурентоспроможності країни, це підвищення її позицій в глобальних рейтингах, зокрема «людського розвитку» та «інноваційності», отримання конкретного економічного ефекту». Він також закликав генерувати ідеї і поради, а також пообіцяв до них дослухатися і разом «робити так, щоб нашим громадянам було комфортно творити і реалізувати свої мрії в Україні».

У короткому відео, продемонстрованому народним депутатам після закінчення виступу Міністра культури, було презентовано відео про нові українські фільми, вироблені за підтримки Міністерства культури та Уряду України.

Прем’єр-міністр і члени Кабінету Міністрів відповіли на запитання народних депутатів.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, зокрема, відповідаючи на запитання щодо просування реформи децентралізації, висловив свою стурбованість уповільненням процесів децентралізації в країні.

Він нагадав, що у 2014 р. була ухвалена концепція реформи децентралізації влади, яка реалізується й сьогодні. Він відзначив, що пройдено достатньо непоганий період часу і «сьогодні ми бачимо, що це одна з успішних реформ, яка сприймається людьми».

«Сьогодні ситуація абсолютно змінена. Я зараз бачу величезну загрозу продовженню процесу децентралізації. Тишком-нишком якісь політичні ігрища ставлять сьогодні під загрозу проведення подальшої децентралізації в Україні», - додав урядовець, підкресливши, що у 2014 р. він став реальним лідером цих змін.

«Я глибоко вірю в те, що цей шлях був абсолютно правильний. І зараз хочу підкреслити, що на новому етапі оновлення нашої стратегії і руху вперед в питаннях децентралізації я забезпечу те ж саме лідерство, але треба також зазначити, що сьогодні потрібна підтримка Парламенту. Я вважаю, що настав час конституційних змін в частині децентралізації, де визначити сьогодні і обласний рівень, і виконкоми, і контроль з боку держави, як це робиться в європейських країнах, і закріпити розподіл повноважень на принципах субсидіарності - це все потрібно зробити. Ми запропонуємо новий етап децентралізації в країні», - зазначив він.

Урядовець також сказав, що зупинить тих, хто нападає на децентралізацію. «Це неприпустимо, коли дві, три, чотири громади прийняли рішення про те, що вони об’єднуються для того, щоб разом бути сильнішими, щоб зріс їх бюджет, щоб зросла зарплата, щоб вони змогли збудувати дороги, дитячі садочки, школи і їм хтось заважає це робити. Я вважаю, що це є неприпустимим» - наголосив В.Гройсман.

Прем’єр-міністр та міністри відповіли на інші запитання народних депутатів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00