Голова Верховної Ради України А.Парубій відкрив ранкове пленарне засідання.

А.Парубій від імені Верховної Ради висловив співчуття рідним та близьким відомої громадської активістки, радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк, яка померла 4 листопада в опіковому відділенні Київської міської лікарні №2.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували її пам’ять.

А.Парубій зазначив, що цей факт, як і факти нападів на громадських активістів має бути під пильною увагою Верховної Ради України. Він повідомив, що учора протягом кількох годин відбувалися консультації з приводу створення Тимчасової слідчої комісії. Ці консультації зараз продовжуються.

А.Парубій зазначив, що народні депутати повинні сьогодні прийняти рішення невідкладно викликати в Парламент представників правоохоронних органів для того, щоб народні депутати змогли від них почути про те, що відбувається і, відповідно, отримати інформацію і дати політичну оцінку.

А.Парубій повідомив, що це питання буде винесене на голосування після виступів представників депутатських фракцій і груп.

Він також висловив переконання, що народні депутати знайдуть порозуміння у питанні створення тимчасової слідчої комісії.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після закінчення виступів представників депутатських фракцій головуючий поставив на голосування пропозицію керівників депутатських фракцій і груп про необхідність присутності сьогодні на пленарному засіданні о 12 год. 30 хв. Керівників МВС, Генеральної прокуратури, СБУ та заслуховування їхньої інформації щодо стану розслідувань нападів на громадських активістів.

Народні депутати 222 голосами при необхідних 150 підтримали цю пропозицію.

На вимогу двох фракцій у пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Голова Верховної Ради А.Парубій запросив до себе в кабінет на нараду керівників депутатських фракцій і груп.

Після завершення перерви головуючий повідомив про завершення консультацій по створенню тимчасової слідчої комісії.

А.Парубій звернувся до Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України з проханням швидко розглянути це питання. Він також повідомив, що зараз будуть заслухані представники правоохоронних органів щодо стану розслідувань нападів на громадських активістів.

Головуючий повідомив про присутність у сесійній залі керівників МВС, Генеральної прокуратури, СБУ.

А.Парубій надав слово для виступу Генеральному прокурору Юрію Луценку, який доповів про розслідування справи про вбивство громадської активістки Катерини Гандзюк.

Ю.Луценко, завершуючи виступ, повідомив, що він сьогодні подає Президенту України свою заяву про відставку.

Голова Національної політики Сергій Князєв доповів про результати розслідування кримінального провадження, проведені Національною поліцією.

Він повідомив, що поліція кваліфікувала напад на чиновницю як замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк були затримані шестеро осіб.

С.Князєв також повідомив, що у межах повноважень Національна поліція допитала як свідків 367 осіб, призначила 21 судову експертизу, провела 9 обшуків, 4 слідчих експерименти, 26 оглядів, 100 негласних слідчих дій відносно 31 особи.

Сергій Князєв також оприлюднив відеозаписи зі свідченнями й слідчим експериментом у справі про напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк, в результаті якого вона померла.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак доповів про участь СБУ у кримінальному провадженні, яке вела Національна поліція і про слідчі дії, які проводить СБУ.

В обговоренні виступили керівники депутатських фракцій і груп та народні депутати.

Після завершення виступів народні депутати розглянули проект Постанови «Про утворення тимчасової слідчої комісії ВРУ для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів» №9262.

Проект Постанови доповів народний депутат Мустафа Найєм.

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді включити проект постанови до порядку денного та визначитися щодо нього у сесійній залі шляхом голосування.

Народні депутати 259 голосами підтримали прийняття Постанови №9262.

 

Прийнято Постанову "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів".

Верховна Рада України постановила утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів (далі - Тимчасова слідча комісія).

Метою Тимчасової слідчої комісії є перевірка відомостей та з’ясування стану розслідування щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Згідно з Постановою, основними завданнями визначено Тимчасової слідчої комісії:

1) проведення перевірки відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів;

2) проведення перевірки ходу розслідування правоохоронними органами України нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів;

3) встановлення, збір інформації та отримання пояснень від осіб та/або підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено Тимчасову слідчу комісію;

4) ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Постановою встановлено, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії складає 18 осіб.

Головою Тимчасової слідчої комісії обрано народного депутата України Березу Борислава Юхимовича, заступником голови Тимчасової слідчої комісії - народного депутата України Алєксєєва Сергія Олеговича.

Постановою визначено, що термін діяльності Тимчасової слідчої комісії становить три місяці з дня її утворення.

Верховна Рада України доручила Кабінету Міністрів України, Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству юстиції України сприяти діяльності Тимчасової слідчої комісії та забезпечити додержання Законів України «Про статус народного депутата України» та «Про державну таємницю» щодо доступу членів Тимчасової слідчої комісії до інформації, матеріалів та документів, які стосуються предмету діяльності Тимчасової слідчої комісії.

Проект Постанови зареєстровано за №9262.

 Головуючий. закриваючи засідання, повідомив, що вечірнє засідання розпочнеться з розгляду питань національної безпеки і оборони.

На цьому ранкове засідання завершилося.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30