13 вересня координатор гуманітарної підгрупи ТКГ, Посол Тоні Фріш та Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко поінформували журналістів про роботу групи та відвідання Послом пенітенціарних установ на території України та в окупованому Донецьку та Луганську.

Перший віце-спікер відзначила важливість зустрічей Т. Фріша із заручниками на окупованому Донбасі, які вперше відбулись у форматі тет-а-тет, відповідно до норм міжнародного права. І.Геращенко зауважила, що українська сторона, демонструючи відкритість у гуманітарних питаннях, надала координатору від ОБСЄ доступ до усіх пенітенціарних установ для зустрічі із особами, засудженими за тероризм і сепаратизм.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І.Геращенко наголосила, що українська сторона кілька місяців наполягала на тому, аби координатор ОБСЄ відвідав тюрми на окупованих територіях. Зустріч координатора з українськими заручниками, які роками перебувають у повній ізоляції, є важливим фактором їх психологічної і моральної підтримки.

Т.Фріш поінформував, що зміг зустрітися в окупованому Донецьку з українськими військовими і цивільними, зокрема, журналістом Станіславом Асєєвим.

В той же час, І.Геращенко висловила глибоке занепокоєння, що в окупованому Луганську координатору від ОБСЄ не надали доступу до осіб, звільнення яких домагається Україна.

«Ми подали список із 17 осіб, яких ми просили в першу чергу відвідати в окупованому Донецьку та Луганську. В окупованому Донецьку пану Фрішу дали можливість побачити заручників – військовослужбовців та журналіста Станіслава Асєєва, проте в окупованому Луганську ситуація абсолютно інша: наші військовослужбовці утримуються в повній ізоляції. У нас є підстави говорити про застосування до них тортур», - сказала І.Геращенко.

«Так, дійсно, ми не змогли побачитися з усіма, хто був включений до списку, але я не хотів би давати зараз інших пояснень», - зазначив Т.Фріш.

І.Геращенко також висловила сподівання, що сторони докладуть зусиль для забезпечення доступу представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до заручників, вирішення питання передачі посилок та листів. 

«Ми позитивно розцінюємо візит Тоні Фріша до незаконно утримуваних на окупованому Донбасі військовослужбовців - Сергія Глондаря, Олександра Корінькова, Богдана Пантюшенка та журналіста Станіслава Асєєва і прагнемо, щоб цей крок допоміг розблокувати процес звільнення», - наголосила І.Геращенко.

Під час відповідей на запитання І.Геращенко нагадала, що представники України готові передати Російській Федерації 36 громадян РФ, засуджених за тероризм в Україні, в обмін на звільнення українців – заручників та політв’язнів Кремля.

Координатор від ОБСЄ Т.Фріш відзначив важливість зазначеного робочого візиту та підкреслив, що вперше зміг поспілкуватись із заручниками на окупованому Донбасі у форматі тет-а-тет відповідно до норм міжнародного права. Т.Фріш повідомив, що відвідав пенітенціарні установи України в Харкові, Старобільську, Бахмуті та місця незаконного утримування в окупованому Луганську та Донецьку.

«Ми провели конфіденційні бесіди з 10 особами, а також із 5 засудженими до 2014 року, які виявили бажання, щоб їх перемістили на підконтрольну українському Уряду територію», - сказав Т.Фріш.

Посол Т.Фріш також прокоментував зустріч із журналістом С.Асєєвим, який утримується в окупованому Донбасі.

«Я можу підтвердити, що ми зустрічалися з паном Асєєвим, ми говорили з ним - це була конфіденційна бесіда, досить тривала і досить відверта», - уточнив Т.Фріш.

Координатор гуманітарної підгрупи ТКГ повідомив, що заручники на окупованому Донбасі та особи, засуджені в Україні, під час зустрічей просили про одне – сприяти у їх найшвидшому звільненні. Т.Фріш висловив сподівання, що найближчим часом у гуманітарній підгрупі вдасться досягти домовленостей стосовно звільнення заручників.  

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30