Законопроектом №8322 пропонується внести зміни до Основ законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та передбачити надання застрахованим особам та членам їх сімей послуг з медичної реабілітації, санаторно-курортного лікування та оздоровчих заходів.

Проектом також пропонується внести зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з метою збільшення максимальної величину бази нарахування єдиного внеску з п’ятнадцяти до двадцяти п’яти розмірів мінімальної заробітної плати, а також встановлення регресивної шкали єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у разі, якщо база нарахування єдиного внеску перевищує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену цим Законом.

Автори законопроекту вважають, що його прийняття сприятиме організації лікування та оздоровлення громадян, що у свою чергу, сприятиме зменшенню видатків на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, зниженню росту захворюваності та збереженню трудового потенціалу країни.

В ході обговорення законопроекту члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення зазначили, що до прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 №77 Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності здійснював забезпечення таких оздоровчих заходів як: оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей, до дитячих оздоровчих закладів, утримання санаторіїв-профілакторіїв, надання соціальних послуг у позашкільній роботі з дітьми (утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл) тощо.

Прийнятим Законом ці види соціальних послуг, що надавалися за рахунок коштів Фонду, було скорочено. На сьогодні Законом передбачено здійснювати лише оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Уряд пропонуючи скорочення таких видів соціальних послуг, як часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, санаторно-курортне лікування, фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також придбання дитячих новорічних подарунків, які здійснювалися за рахунок коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, мотивував своє рішення тим, що витрати на них не пов'язані із настанням страхового випадку та по суті є витратами нестрахового характеру.

Під час обговорення зазначалося, що Комітетом вже було розглянуто низку законопроектів, спрямованих на врегулювання порушених питань. За результатами їх розгляду Комітет підтримав законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання соціальних послуг) № 2245 та рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу.

Народні депутати звернули увагу на те, що реалізація норм законопроекту потребуватиме додаткових витрат Фонду соціального страхування, що в свою чергу, може призвести до необхідності збільшення видатків державного бюджету для компенсації дефіциту бюджету Фонду.

Проте, автором проекту не подано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) щодо обсягу додаткових витрат бюджету Фонду.

Члени Комітету також зазначили, що за висновком Міністерства фінансів, реалізація законопроекту у частині запровадження регресивної шкали нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на базу, що перевищує максимальну її величину, призведе до втрат доходів місцевих бюджетів.

На думку народних депутатів, положення законопроекту потребують додаткового уточнення та редакційного опрацювання з урахуванням вимог нормопроектувальної техніки.

Водночас, за результатами обговорення законопроекту Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47